perjantai 1. huhtikuuta 2016

Kaverit hakusessa

Kevät vähän jarruttelee täällä pohjoisessa ja kuljemme sumussa. Kirjaimellisesti.
Kuva on menneiltä vuosilta, Siniluoto on oikeasti vielä ihan jäässä :D 

Edelleen on hyvää aikaa suunnitella kevään istutuksia. Vielä ei ole edes tiedossa, kuinka paljon vainajia tämä hankala talvi tuotti, mutta taatusti löytyy paikattavaa niin perennapenkeissä kuin puuvartistenkin osalta. Positiivisesti ajatellen on helppoja istutuspaikkoja tiedossa. Niin kerta, perhana! Olen tyytyväinen, että talvenkestävyyskoe alkaa vasta nyt...

Itse suunnittelen ruusumaita avoimelle pellon reunalle, ihan lähelle jokea. Jaa kas vain, pieni jokemme ei olekaan saanut vielä esittelyä! Tonttia tosiaan kiertää Haapajoeksi kutsuttu puron kokoinen "joki" (saa nauraa...) Edellisessä Ahava-postauksessa joki pilkottikin Magnolia kobuksen kuvan taustalla, mutta tässä kuvassa ollaan 30 metriä talon portailta joen rannassa, pohjapadon äärellä:
Suloinen solina ja rauhallisten aatosten paikka

Vesi on monella tapaa lähellä - tuo pikku joenpahanen kiertää tonttia laskien Isolahti-nimiseen järveen. Tai se on entinen merenlahti, joka penkkatiellä on padottu merestä erilleen. Ja itse meri on vajaan kilometrin päässä. Joki kuitenkin antaa kasteluveden, mikä ilolla ja kiitoksella tulee tarpeeseen kuivina aikoina. Maestro on rakennellut pumppusysteemit, joten kantamalla ei tarvitse tolskata kastelua.

Kas kun vetäisin taas komeasti sivuraitelle! Tarkoitus oli miettiä ja kerätä ideoita ruusumaan kaverikasveista. Sen verran tämä porukka on esteetikkoja, että läntti tyhjää tilaa istutusmaissa on hukkaan heitettyä mahdollisuutta. Mitäpä siis ruusumaahan muuta kukkaisaa? Semmoista, mikä kestää kattamista, ei kilpaile ruusun juurien kanssa, eikä tukahduta elinvoimallaan sitä pääasiaa eli ruusuja.

Itse ajattelin vetäistä isot ja huolella perustetut penkit ruusuja varten. Penkin reunalla olisi hyvä olla jotain rikkaruohojen invaasiota vastustavaa, kuten poimulehteä tai peitto- tmv. kurjenpolvea.
Poimulehti on suloinen, mutta ehtii levitä siemenillä yleensä riesaksi asti!

Näillä parilla keksimälläni lajilla ei vielä pitkälle pötkitä, kun reunustettavaa tulee kymmeniä metrejä.  Mitä muita hyviä laitakasveja sinä käytät tai keksit?

Ruusumaa on keväällä aution näköinen, joten sinne sekaan ja väleihin iloisia kevätkukkijoita pohdin! Vuokoista anemonet tahtovat vallata alansa rivakasti, varsinkin hyvähöystöisessä maassa, mutta hepaticat ovat vastustamattomia!

Punasteleva sinivuokko

Esikoita, kirunkannuksiakin ehkä... mitä ihmettä sinne sekaan laittaisi? Ehtona on että kestävät suoraa aurinkoa ja runsasravinteista maata. Lakastuminen kesän mittaan ei haittaa.

Tuhansittain pikkusipuleita menee tietenkin vaikka missä!
Esitä ja ehdota omia kokemuksia ja keksintöjäsi! Tässä ehtii vielä vaikka siemenkylvöistä askaroida täydentäviä kasveja ruusumaa koristukseksi!

Hyvää viikonloppua ja kevään kokemisen riemua jokaiselle lukijalle!


6 kommenttia:

 1. Kommentoin itse - Leena Fyllistä vinkkasi, että kannattaa huomioida kevätkukkijoiden istutuksessa ruusujen varjostuksen tarve keväällä. Enpä tullut ajatelleeksikaan! Ruusujen varjostus voi olla kevään kukkijoille ikävä hidaste.

  Tänä keväänä voi kuitenkin seurata maan sulamisen ja kevätkukkien nousun korrelaatiota.

  Iloa ja Valoa viikkoosi!

  VastaaPoista
 2. Ääh, ruusujen varjostus on minulle aina ollut tekemätön paikka. Pitääkö sitä nyt kuitenkin ihan semmoisiin puuhiin ryhtyä.. hmm. Varmaan sitten.
  Ja ehkäpä voisin nyt tilata ne omat ruusuni etten jää ihan tyystin ilman.

  Lumet sulaa, pellot alkavat olla jo paljaana.

  VastaaPoista
 3. Jeppis, tillaus tehty:
  Rosa `Hope for Humanity`
  Rosa `Martin Frobisher`
  Rosa `Henry Hudson`

  ja ihan ykköskappaleilla mennään. Hitolliset rahtikulut, olisi pitänyt kysellä jotakuta kimppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerätäänpä ensin vähän tietoa ja kokemuksia, Hirnakka. Laitan sulle projektin nettisivulta poimitun hoito-ohjeet pdf-tiedoston sähköpostiisi. Paljon hyvää tietoa! Ja onnea valinnoista - aivan kuin karkkikaupassa käynti!

   Poista
  2. Olen hävittänyt kukkaset meidän pihasta lähes täysin, en ole millään muotoa puutarhaihminen kun kaikki kuolee ja rikkaruohot leviää. Mutta ruusuja tahtoisin useampaankin kohtaan.

   Olisin voinut tilata samaan syssyyn, harmi kun myöhästyin. Täytyy kysyä sulta konsultointiapua niihin ruusuihin ja niiden sijoituspaikkaan liittyen.

   Ihana tämä blogi Tita! Vaikka olenkin täysin toivoton puutarhuri tätä on ihana seurata! :D

   Poista
  3. Kiitoksia Heidi puumerkistäsi ja yllätyin että joku "ei-niin-kasvihörhö" saa jotain täältä irti!

   Sulle voisi kukkivat pensaat olla se ratkaisu. Sitähän ruusutkin ovat. Angervot, jasmikkeet, hanhikit yms. eivät juurikaan hoitoa tarvitse, mutta kukkivat ja maisemoivat ympäristöä kauniisti. Pensasruusuissa on iso valikoima helppoja ja vähään tyytyviä. Ruusut varsinkin rakastavat hevonpeekompostia, ja sitähän teillä piisaa ;D

   Poista