tiistai 29. maaliskuuta 2016

Ahavan aika

Suorastaan runollinen otsikko, vaikka vaivana onkin viheliäinen. Jorma laittoi sähköpostiringissä ansiokkaan kirjoituksen ahavan tuhoista ruusuissa. Nyökkään innokkaasti jatkaen samaa teemaa laitellen tänne omia konsteja muilla puuvartisilla.  Niitä kanadanruusuja kun minulla vielä ei ole.

Olin ajatellut ahavan kuivattavan vain havuja ja muita ikivehreitä, vaan huomasin olevani väärässä tässä jokunen vuosi sitten. Varsinkin häävimmät vaahterat näyttivät ottavan siipeeen kevättalven pakastekuivaavista keleistä.

Tänä talvena olen kokeillut erilaisilla suojauksilla, vaikka hirveän paha ahavakevät ei ole ollutkaan. Vielä. Tässsä rivitestissä 'Norrbacka' katajilla säkki ja kaupan verkkosuojus, verrokit ilman suojausta:
Tämän verran lunta täällä tänään.
Suomi on pitkä maa ja pohjoinen kirotun kylmä!

Aroilla puuvartisilla kiepautan pakkaspeiton syksyllä paikalle tökittyjen keppien varaan jättäen päältä auki, ettei kasvihuone-efekti yllätä :

Käärön sisällä Magnolia kobus 'Vanha Rouva', joka voi kyllä olla juuristoltaan vainaa.
-30 asteen pakkaset ilman lumisuojaa saattoi tehdä aralle magnolianjuuristolle ikävät yllärit.
 

 Helppo ja halpa kuusenhavusuojaus toimii jos ei kovin korkeita tarvitse suojata:
Kartiovalkokuusi ottaa varmasti siipeensä, jos ei jotain heitä suojaksi.
On se siellä, kun tarkasti kahtoo...


Jos olis naapureita tai ohikulkijoita, niin tälle purjeviritykselle vois jo nauraa:
 Lännenhemlokki, joka on oikeasti liian iso suojattavaksi,
mutta yritinpäs kuitenkin kahdella lakanalla paahteen puolelta.

Toinen konsti ahavan nitistämiseen on lämpimällä vedellä kastelu. Se ehkä toimii paremmin etelässä, koska täällä vahingot yleensä ehtivät tulla ennen kuin edes pintamaa on vähänkään sula. Jäiseen maahan kaadettu vesi valuu fysiikan lakien voimalla jonnekin muualle, eikä jää sulattamaan routaa. Testattu on.

Valitettavasti tämän postauksen kuvat ovat ankeita. Sain kuuman vinkin, että ruusuihmisille pitää olla värikkäitä ja hienoja kuvia. Esteetikkoja ovat. Pinnistänkin siis viimeiseksi verkkokalvoille vähän väriä meren rannasta:

Näihin fiiliksiin ja kuviin - rattoisaa viikon jatkoa ja kevään saapumusta! Kerro kommenttikenttään vaikka terveiset tai kuinka itse suojaat/suojaatko ahavalta ruusut.




10 kommenttia:

  1. Enpä ole ruusuja suojellut millään tavalla, tähän saakka. Nyt jos (ja kun) hommaan parit kanadalaiset, pitää kai viritellä jänisverkot ja ahavarätitkin.

    Uteliaana tietysti haluaisin tietää mitä lajikkeita sinulle tulee ja oletko ryhtynyt kimppatilaukseen? Meinasin ihan itsekseni tilata parit ruusut Blomqvistilta, täytyy nyt lyödä itseään näpeille etten klikkaile koko kattausta ostoskoriin. Siinä on nimittäin sitten jo suojattavaa liian kanssa ;-)

    VastaaPoista
  2. Näkyy jänikset leikkoneen talven mittaan pensasruusujakin, mutta ei pahasti. En ole jyrsijöiltä suojannut tähän mennessä, mutta kanadalaiset voi olla maukkaampia. Onko näin, onko kokemuksia?

    Perustin Oulunseutulaisten kimppatilauksen Blomqvistin taimistolle ja kuudelle kimppalaiselle tulee 87 ruusua. Minulle sieltä tulee:
    Adelaide Hoodles 2 kpl
    Champlain 2 kpl
    Cuthbert Grant 2 kpl
    Emily Carr 2 kpl
    Hope for Humanity 1 kpl
    J.P Conell 2 kpl
    John Cabot 2 kpl
    John Davis 2 kpl
    Luise Bugnet 1 kpl
    Morden Belle 1 kpl
    Morden Blush 1 kpl
    Morden Centennial 2 kpl
    Morden Fireglow 2 kpl
    Morden Snowbeauty 2 kpl
    Nicolas 2 kpl
    Prairie Joy 2 kpl
    Quadra 2 kpl
    William Baffin 2 kpl

    Tuplakappaleita on sen vuoksi, että kokeilen pikkasen eri systeemeillä kasvatusta kahdella vierekkäisellä alueella. Silloin pääsee vertailemaan eri toimenpiteiden menestyksellisyyttä.

    VastaaPoista
  3. Pitihän se arvata, että aloitat kerralla kunnon kattauksella :D
    Mitä sulla on verrokkeina noille?

    Muistan aina kun sanoit hyvin painokkaasti: kaksi kasvia ei ole ryhmä, kolme kasvia on ryhmä. Nyt on onneksi yksilöistä kyse. Meinasin itsekin tuon Hope for Humanityn tilata ja sille kaveriksi jotain sievää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Pohjantähti' löytyy jo tontilta, muiden kanssa on vähän miettimistä vielä. Pohjantähti on ollut kyllä tavattoman sisukas, sillä kerran yritin sitä tappaakin kun on niin pahapiikkinen ja kulkuväylän varressa. En jaksanut kaivaa tarpeeksi, ja se on kahta suurempi nykyään.

      Poista
  4. Kadehdin sinulta tuon meren läheisyyttä. Voih!!

    VastaaPoista
  5. Et kyllä pienesti aloita. Mukava muutenkin seurata sitä, mitä meren läheisyys tekee ruusuille. Kun minulla tarha on kuitenkin 16 km merestä. Silläkin voi olla oma vaikutuksensa onnistumisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun mukava nähdä sinuakin täällä, Leila Ruusumuori! Me ollaankin ihan likinaapurit tämän kokeen osalta. Ja meri vaikuttaa tosi paljon täällä rantakaistaleella. Myrskytkin repivät tiukemmin, jos syksy antaakin tasoitusta lämmöille.

      Poista
    2. Olen oppinut sen, että jo täällä maalla tuomi kukkii viikkoa aikaisemmin kuin siellä. Mutta syksyllä taas halla tulee tänne aikaisemmin.

      Poista
  6. Heippa Tita! Kiva, kun pistit blogin pystyyn asian tiimoilta.
    Ja herkullisen valikoiman oletkin tilannut tiluksillesi.
    Minäkin lähdin mukaan Seijan innostamana, vaikka tilaa ei juurikaan puutarhassani ole, mutta enköhän pari ruusua saa jonnekin istutettua + mökin 'pellolle' loput.
    Täytyykin tulla pistäytymään sivuillesi jatkossa.

    Tsemppiterkuin Nina (nirunaru)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nina (ja sulkujen Nirunaru yhdisti piuhat naurun kanssa) Mä voisin lyödä vetoa, että tästä kokeiluprojektista tulee hauska, opettavainen ja antoisa - kiitos kaikkien mukana olevien ihmisten!

      Poista