maanantai 2. tammikuuta 2017

Tilaston kummajaisia ja ruusujen havut

Pieni on söpöä, useinkin.  Blogger tilastoi itekseen asioita, joita nyt tässä hämmästellen tutkiskelen. Aloitin bloggaamisen 25.3.2016 eli yhdeksän kuukautta ja kahdeksan päivää.
Kävijämittari raksuttaa ihan just 10 000 kävijän rajan, mikä kertoo vaatimattomasta liikennöinnistä.
Se mikä yllätti on runsas vierailu muista maista. Blogihan on suomenkielisyytensä vuoksi hyvinkin pienen lukijakunnan saavutettavissa, mutta silti:

Kohde     Sivun katselut


Suomi
8721
Yhdysvallat
325
Ranska
241
Ukraina
105
Singapore
94
Venäjä
75
Saksa
50
Norja
47
Irlanti
43
Espanja
42

Ja paljon pienempiä maita hyvin kaukaa mukana myös. Tätä jäin ihmettelemään, sillä blogi on tosi pienessä tietoisuudessa. Tai näin siis oletan. Montako suomenkielistä ruusuharrastajaa mahtaa olla Singaporessa?!? Käykö jotkin botit nuuskimassa onko vääriä sanoja tai mielipiteitä? Ruusujen talvisuojauksestahan voidaan olla hyvinkin eri mieltä :D Osaako kukaan valaista, miten ihmeessä noin monesta valtiosta on kävijöitä?

Tätäkään harva tunnistaa - ruijanesikko (Primula nutans)

Monilla on hyvinkin hauskaa kimaraa hakujen avainsanoista, mutta minulla on vain perin asiallisia:
Ruusublogi
Kanadanruusut
Istutuskartta
Puutarhan tarina 
Onneksi juhannusjuhlat lopussa.... ja muita ihan asiallisia hakusanoja puutarha-aiheesta.

Hämmästyttävistä asioista normaaliin arkeen ilman aasinsiltaa - otsikot kirkuvat karmeita pakkasia. Nämä säästä revittävät übersuuret otsikot alkavat ärsyttää. Suomessa tapaa olla TALVI. Talvella ON pakkasta ajoittain ihan tuntuvasti. Myös lunta sataa ja toisinaan tuulee myrskyksi asti. Kesällä voi olla hellettäkin ja ukkosia. Otsikot ovat muuallakin kuin iltapulussa mehustelleet hirmupakkasia. Ei ole mikään ihme, että tammikuussa on -25 pakkasta tai enempikin. En viitsi veisata kulunutta virttä 1980-luvun -40 asteen pakkasista. Onneksi sellaisia ei ole tarvinnut enää kokea. Silloin pantiin päälle kaikki vaatteet ja loput pakattiin kainaloon tuulen puolelle :)

Laitoin sentäs havut ruusumaan päälle. Luntakin reilut 10 senttiä.
Ruusumaan olin aikonutkin kattaa havuilla lähinnä kevään kuivattavan ahavan suojaksi. Havu ei oikeastaan lämpöä eristä, paitsi jos siihen tarttuu ilmavasti lunta. Pellon reunan kuusista sahasin aika painavia ja pitkiä oksia, joita nakkaamalla penkin päälle ruusun versot kaatuivat lunta vasten. Koska oli suojasää, niin versot taipuivat katkeamatta, mikä oli tarkoituskin.

Ennusteen mukaan "kiljuvat pakkaset" on Raahen kohdalla lievennetty noin -20 asteen kylmyydeksi. Siis ihan tavanomaista tammikuuta. Yleensä -30 tietämillä on talven minimi lähes joka talvi. Otetaan vastaan mitä annetaan. Mitään sille ei voi. Onneksi on tuo kymmenisen senttiä lunta ja sen alla katettu maa. Pitäis pärjätä.

Mukavaa loppiaisviikkoa ja Emilie P:lle oikein paljon tervetuloa lukijaksi!

17 kommenttia:

 1. Minulla näyttää lukijakartta vastaavanlaiselta. Botteja takuulla osa mutta osa on ehkä suomalaisia matkailijoita jotka lukevat blogeja reissuillaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja - niitä ulkomaan reissaajia minäkin ajattelin, mutta on siellä taatusti muutakin liikennettä. Mitä ihmettä se sitten onkaan...?

   Poista
 2. Yksi syy ulkomaiden tilastoihin voi olla ihan vain ruusun nimi, varsinkin latinaksi. Ja asuuhan ulkomailla paljon suomalaisia, jotka etsivät suomenkielistä lukemista. Loppiaisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni se näkyisi hakusanoissa. Ja ne kaikki ovat suomen kielellä ja hyvin yksinkertaisesti ruusuihin viittaavia. Paitsi tuo "Onneksi juhannusjuhlat lopussa", jolle nauroin tuokion. Mukavaa Loppiaista, Leila!

   Poista
 3. Mä olen kanssa ihmetellyt miten paljon ulkomailta käy katsojia! Mulla vierailee väkeä reippaasti Irlannista, Usasta ja Venäjältä.
  Hieno tuo esikko, enkä olis tunnistanut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve taas Kurjenkello! Tuo esikko on luonnonvarainen harvinaisuus, jota on täällä merenrannan luhtaniityillä. Yhtä harvinainen kuin suomenkielinen ruusuharrastaja Singaporesta :P

   Poista
 4. Mulla tuloo käytyä muiren mairen plokiis, ku googletan jotaki kasvia ja katton kuvahaun. Siältä ku klikkaa jonku kuvan auki, son siinä. Sulla on kuvien alla hyvin kasvien nimet. Hakukoneet tykkää :) Mulla rupes venälääset käymähä ku oli 'Aljonushka'-kärhön kuva.
  Meillä satoo muutama sentti lunta ja peittelin muutaman kasvin oljilla. Onko apua, aika näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, Navettapiika - jossain yhteydessä olen huomannut kuvahakujen seassa olevan mun ruusukuvia sangen ylhäällä. Ja aina niissä on mainittu ruusun nimi. TUO voisi selvittää asiaa - sää olet kyllä nero!

   Oljista on apua ihan vissisti. Koita ruopia ne sulamisen myötä pois, sillä muuten ne pitää maan allaan jäässä tosi pitkään.

   Poista
 5. Ihan on samansuuntainen minunkin vierailijalista :) Mua kyllä vähän pelottaa nuo tulevat pakkaset, että riittääkö ruusujen päällä oleva lumipeite tänä vuonna...Aika rankkaa olisi jos pitäisi taas tehdä uusiksi koko penkki :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan vain parasta, Satu. Kymmenenkin senttiä lunta on ihan kohtuullinen suoja. Meillä ei ole yhtään enempää. Onpahan kuitenkin tyvimullitus ja kevyt kattauskin. Uskoisin kanadalaisten selviävän. Hyvällä tsägällä ryhmäruusutkin voi olla juuriltaan hengissä ja sehän riittää. Peukut vaan pystyyn ja pitkää kevättä odottamaan.

   Poista
 6. Blogissasi on upeita kuvia ruusuista nimineen, joten ei yhtään ihme, että seilaavat blogissasi. Kannattaisikohan sinun panna sivupalkkiin Haku ja Translate -gadgedit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kehitysvinkistä, Nettimartta (ihan nimensä väärti tässäkin kohdin!) Joku noitakin härpäkkeitä siis käyttää. Tuo kääntäjä voi kyllä tikahtua murresanoihin, joita täällä jonniin verran vilahtelee :D

   Poista
 7. Nettimartan -ja muidenkin kommenttiin on loogista yhtyä. Kuvahaulla ne tulevat. Minulle on tultu metsäsika -hakusanalla. Kyseisessä kuvassa borderterrieri Nasse pötkii menemään.
  Monikohan lähdekritikiitön lapsukainen liitti ko. kuvan kouluesitelmäänsä?

  Minä alan olla kantta myöten täynnä ip-lehtien kuumotusta hirvittävästä pakkasesta ja harvinaisesta sääilmiöstä jossa sataa lunta (!!!) maahan asti ihan pääkaupunkiseudullakin. Sula meri ja sopivat tuulet ovat mojova yhdistelmä jonka seuraukset luulisi olevan kristallinkirkkaat kaikille rannikolla asuville. Talvikuukausina todellakin on usein kylmempikin jakso. Ja purku pakkasen perästä.

  Ajatella!
  *poistuu nyrkkiä nykyajan nynnyille heristellen*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan pentele, ei pitäisi tuohtua, ei osaa enää sanoja oikein taivuttaa, kritiikitön sen piti olla. Kai?

   Poista
  2. Oikein hyvä korjaus, Hirnakka - minun piti tosissaan etsiä korjaamaasi sanaa, koska luin sen alunpitäen oikein.

   Suomi, leijona ja sananvapaus ovat muuttuneet poliittisesti epäilyttäviksi teemoksi ja säät on lanseerattu Keski-Eurooppalaisiksi vissiin myös? Toimittajarukat ei varmaan ole edes kuulleet pitkistä kalsareista ja oikeista talvisaappaista.

   Poista