sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Puutarhakummit ja suunnittelun haasteet

Öisin olen ährännyt uuden ruusupenkin mallia ja lajikkeita jumppaamalla Tantaun ja Kordesin sivuilla. Olen ruutupaperilla piirrellyt kasvihuoneen edustan uusimista ja löytänyt sinne passelin asemakaavan. Sinne tulee kolme ruutua ruusuja välikäytävineen. Sitten olen sommitellut ruusuista sinne ryhmiä. Koska minulla on etuoikeutena RuusuKummi ja hänen kokemustietojen apu, olen sähköpostilla lähettänyt piirrustukset ja havainnekuvat saaden viisasta palautetta. Rutistelin luonnoksen 1,0 roskiin ja aloin rustata paranneltua versiota. Tässä päästään vielä jossain vaiheessa istuttamaankin.

'Mirato' oli pakko valita. Kuva puhuu puolestaan. Kuva on Tantaun sivulta.

Uusi ruusumaa tulee kasvihuoneen edessä olleen mansikkamaan korvaajaksi. Mansikat melkein heivasivat veivinsä viime talveen. On aika perustaa uusittu mansikkamaa toiseen sijaintiin. Johan se nökötti kymmenisen vuotta hyvin tuottaen samalla sijalla. Tarjolla on erinomaisen suojaisa ja aurinkoinen kantti ihan näköpaikalla. Kuin tehty ruusuille!

Uusi ruusumaa tulee tuohon mustalla muovilla katettuun kasvihuoneen edustaan.
Koko ala ei näy, mutta siihen mahtuu kolme kappaletta 3x3 penkkiä. Teen ensin yhden.
Ryhmäruusuja siihen tulee noin pääsääntöisesti. Vaikka noiden yllä mainittujen ruusutoimittajien sivuilla ON tietona montako taimea menee neliömetrille, niin tieto ei saavuttanut jotenkin ymmärrykseni tasoa. Onneksi on joku jolta kysyä, ja joka neuvoo oman kokemuksen ja tietotaidon hyödyntäen. Olisi muuten tullut pirun harvat istutukset ja varmaan olis harmittanut myöhemmin.

Oletkos ajatellut, että sinäkin voisit olla puutarhakummina jollekin pihan perustajalle?  Hyvät ja koetellut neuvot ovat korvaamattoman tärkeitä varsinkin harrastuksen alkutaipaleella. Muistelen itsekin opetelleeni aika hartaasti ja tunnustan tehneeni erinomaisen paljon erehdyksiä laajalla skaalalla. Itse asiassa jopa toistuvasti. Enkä ole viisas vieläkään.

'Rotilia', kuva on Kordesin sivuilta. Tämmöisiä tännekin!

Nykyisen netin aikakautena tietoa sinänsä on helppo hakea, mutta osaamista ei sekään takaa. Paljolti edetään perse edellä puuhun, epäonnistutaan ja sitten pidetään kritiikkipalaveria peilin edessä - mikä meni pieleen? Usein vastaus on väärä kasvupaikka.

Puuvartisten suhteen olen virittäytynyt etsimään kunkin lajin perustarpeet kasvuoloista, ja koittanut löytää sopivan sijan isolta tilukseltamme. Monet puista on omia siemenkasvatuksia, jotka olen sangen pieninä istuttanut maahan. Niistä kasvaa kuitenkin vuosien saatossa isojakin puita, joten mittasuhteiden kanssa olen yrittänyt jättää tarpeeksi tilaa. Useinkaan en kuitenkaan tarpeeksi. Nyt meinasi ruusumaassa käydä vastoinpäin - liian harvat istutukset.

Erittäin matala patioruusulajike 'Sugarbaby' Tantaun sivulta tämäkin kuva.

Vielä minä opin... Nyt karsin lajikkeita ja lisään yhden lajikkeen määriä. Ryhmäruusu ei pulskistu isoksi missään vaiheessa. Yhteen tulee noin kolme versoa, joten niitä pitää istuttaa tiheästi. Katsomani Sugarbaby lajikkeelle suositus on 9 kappaletta neliölle istutettuna. Suomen oloissa sekin on alakanttiin ilmasto-olosuhteiden vuoksi. Eli saa niitä aika tiuhaan laitella, että istutus olisi tuuhean näköinen ja kukkea. Tuossa yllä olevassa kuvassakin on useita ruusuja samaan pottiin istutettuna.

Semmoista opin tänään - ruusujen istutustiheydellä on suurta merkitystä kokonaisuuden näyttävyydessä. Jos suunnitttelet ryhmäruusujen istutusta ensi kesäksi, niin huomoi tuo suositeltu istutustiheys. Suomen oloissa sen on hyvä olla ehkä vieläkin tiuhempi.

Keveitä askelia, iloa ja valoa elämääsi!

22 kommenttia:

 1. Kiva kun sinulla on hyvät suunnitelmat. Varmasti on hyvä paikka ruusuille tuo kasvihuoneen edusta. Tuo Sugarbaby on aivan ihana. - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Anneli! Paikka on oikein hyvä, mutta valintojen tekeminen vaikeaa. Onneksi tosiaan on Kummi, jolta kysyä mielipiteitä!

   Poista
 2. Ruusut ovat ihania ja huikeat suunnitelmat sinulla. Minä olen ryhmäruusujen suhteen vähän jo lannistunut. Viime talvi vei niin monta. Seuraavaksi ajattelin panostaa ranskattariin, kun ryhmikset kuukahtavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvi vei hurjan paljon muutakin, älähän lannistu! Mulla on ekaa kertaa ryhmäruusuja talvehtimassa, ja ihastuin niihin täysillä! Nyt opettelen niiden talvettamista.

   Poista
 3. Ihanat suunnitelmat sinulla! Innostuinpa itsekin miettimään tuota oman Ruusupenkin muotoa. Pitää saada korjattua tuo penkin kanttinen muoto. Kurkkasin tuonne Tantaun sivuille mutta jo etusivu hengästytti niin etten uskaltanut pidemmälle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin blogistasi ruusupenkkisi - siinä vois kaivella vähän enempi ja rakennella kaarevia muotoja pehmentämään näkymiä. Tantaun sivusto on kyllä hyvin tehty ja kuvat on erinomaisia. Vaarallisia!

   Poista
  2. Oon ihan samaa mieltä, että pehmeämmät muodot sille vaaditaan. En ollu tajunnut asiaa itse ollenkaan, mutta sitten mieheni mainitsi siitä. Niin sitä sokaistuu...

   Poista
  3. Minä myös nostaisin multatilan korkeutta ja tekisin jonkin kivan reunuksen siihen pyöreästi seinän viertä kiertäen. Ryhmäruusut kun tarvivat syvän kasvualustan ja syvään istutuksen.

   Poista
 4. Nyt onkin mitä loistavin aika suunnitella tulevan kesän projekteja.
  Sommerwind maanpeittoruusu olisi ehkä sinulle yksi tutustumisen arvoinen ruusu. Minulla se on menestynyt todella pitkään ja sen kukinta on hyvänä kesänä yltäkylläinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sommerwind... voisi ollakin! Piirtelen hartaasti ver. 2.0 suunnitelmaa. Kiitti, Kruunu Vuokko!

   Poista
 5. Istutusvälit ovat monesti se ohjenuora johon kompastun tai en noudata tarkoituksellisesti. Perennoissa pääsee joskus helpommalla kun istuttaa heti tiuhempaan, tosin kun kasvusto on kasvamisensa kasvanut, pääsee harventamaan. Puut on hankala istuttaa minikoisina riittävän etäälle toisistaan, katsotaan onko meillä 20 vuoden päästä viidakko :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perennojen siirto on yleensä helpompaa, kuin puiden. Olen koittanut Arbetorumiin istuttaa puita noin 7-10 metrin välein. Niihin väleihin mahtuu 2-3 pensasta. Vaikeaa on visioida asioita 20 vuoden päähän. Toisaalta istuttamni lajit ovat useinkin ns. väärän vyöhykkeen lajeja, joten kuolemakin korjaa toisinaan.

   Poista
 6. Sähän näköjään syvennyt asiahan ku asiahan het kunnolla :) Oi voi mitä ruusuja! Varmasti valinta on vaikiaa, ku kaikkia ei kuitenkaa voi saara. Mutta nykku suunnitteloo kunnolla, nii ei mee jahkaaluhun nii palio aikaa, ku koittaa toiminnan aika. Jotenki sitä luattaa jonku omakohtaasehen kokemuksehen enemmä, ku pelekkähän kirijatiatohon....no nii no, onha neki jonku kokemuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostus on kova, myönnetään. Valinta on ihanaa ja vaikeaa. Ihan kuin kläpeillä irtokarkkihyllyn edessä. Helpottaa istutusta kummasti, kun on selvä suunnitelma. Sitä on ainakin harkittu hetken verran.

   Poista
 7. Ihana Tita, perusteellisin ihminen jonka tiedän ;-)
  Ja sinä muuten olet minun puutarhakummini. Yksi tärkeistä oppimistani asioista on tokaisusi: kolme kasvia on ryhmä ja samalla latasit särkällä ostoskoriin kolme floxia. Onneksi emme olleet valikoimassa pioneita <3

  Sommerwind -ruusu on ihana, minulla se oli viime talveen saakka.

  Tuo uusi penkki pitää nähdä, reissua pukkaa taas toukokuulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kyllä yleensä ihan huithapeli, mutta olen opetellut järjestelmällisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Ihan terpeeseen tulee ne opit.

   Sulla on kans iso piha, joten yksittäiset kasvit hukkuvat sekaan. Siksi useampi kappale eli pieni ryhmä. Paitsi pionit menee yksittäinkin :)

   Tervetuloa keväällä! Majoitus tuttua ö-luokkaa, mutta iltaviinien jälkeen sekin menettelee.

   Poista
 8. On kyllä mielettömiä ruusuja tarjolla, en ihmettele yhtään, että niitä täytyy tilata ja perustaa uusia ruusupenkkejä :)
  Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti entistenkin talvetus onnistuu! Tämä on jännää taiteilla ja somistella ruusuilla.

   Poista
 9. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty! Kyllä tämäkin on sitten niin ihanaa aikaa, kaikki haaveet pyörii päässä ja kevät tulossa, kaikki ihana vielä edessä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia käymästä, Minna! Odottavan aika on pitkä. Yhtä pitkä kuin talvikin. Kevättä kovasti jo kaipaa, sekä puuhailuja pihalla. Onpahan valmiit suunnitelmat keväällä toteutettavaksi.

   Poista
 10. Ihanat suunitelmat ovat ruusuista Nyt onkin hyvä aika suunitella
  Kiva on seurata sinun puutarhaasi, miten ihanasti tulle loistamaan kasvisi. Tuossa kasvihuoneen edessa onki varmaan lämmin aurinkoinen paikka, tulee varmasti menestymään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Irma käymästä täällä! Kasvihuoneen edusta on hyvin suojaisa ja aurinkoinen paikka - juuri sopiva ruusuille. Ja täällä blogissahan pääsee seuraamaan tapahtumien kulkua. Viime kesän ruusumaan talvehtimista odotan jännällä! V-vyöhykeähän on vähän väärä....

   Poista