torstai 26. tammikuuta 2017

Riiviöt vierailulla ja yhteydenottoja

Aamukahvi meinasi juuttua puoliväliin, kun ikkunasta bongattiin kauhukolmikko. Muu perhe huokaili, että on ne niin söpöjä - mutta minä otin kameran ja vipelsin pihalle. Olisin toivonut käsiini Canonin tilalle kivääriä tai luodikkoa.

Kolme ilmipirua. Etummaisella suussaan Ukontulikukan kuivanut lehti.
Tämä trio kävi ihan ikkunan alla tepastellen tulotietä pitkin. Onneksi olen verkottanut ruusumaan ja ison osan muutakin puutarhaa. Toki maisteltavaa on runsain mitoin ihan vapaassa tarjonnassakin. Minun suojaukset rajautuvat rusakon kokoisille epatoille. Virhe!

Karkuun lähtivät vasta karjumisen jälkeen ja vähän laiskasti sittenkin.
Ilvekset kuuluvat liikuvan ison tien toisella puolella, joten kauriit on karanneet tännen merenrannan tietämille. Eiköhän isot kissat tule perästä, joten toivon näidenkin päätyvän jalojen kissaeläinten ravinnoksi.

 Teeskentelvät söpöä bambilookkia...
Nämä vähälumiset talvet tarjoavat hyvän talvehtimisen näille ei-toivotuille tunkeutujille. Kuvasta näkyy oikein hyvin, ettei ravinnon saanti tyssää metriseen hankeen. Sellaisen tarvisi vuosittain, että tuhoeläimet eivät menestyisi. Nämä luetaan puuvartisten ikävimpiin tuholaisiin. Ennen sen kunniamaininnan sai rusakot. Tämä on kokoluokkaa suurempi vihulainen.

No me mennään tänne metän suojiin, kiinni et saa!
Sitten lähipäivinä on tullut hassuja yhteydenottoja. Pyysivät Ruukin Puutarhamessuille blogitapaamista pitämään. No höh... olen siellä varmaankin Särkän Perennataimiston apuna myymässä, eli paikalla joka tapauksessa. Kysyin mitä siellä pitäisi tehdä, ja vastaus oli että olet vain paikalla. Tjaa... nyt kysymys: mitä blogitapaamisissa ruukataan tehdä? En ole tämmöiseen hommaan perehtynyt, joten ei mitään käryä asiasta. Neuvokaa viisaammat!

Liputetaan tässä nyt kuitenkin aktiivisen Ruukin kyläyhdistyksen ansiokasta aktiivisuutta. Oulun isot messujärjestäjät luopuivat puutarhamessujen pitämisestä. Aktiivinen Ruukin kyläyhdistys tarttui hommaan viime keväänä, ja runttasivat pystyyn hevosurheilukeskuksen maneesiin hienon puutarhamessutapahtuman.

Kuva viime vuoden messuilta, Särkän perennataimiston osastolta
Tarjolla oli tosi monipuolisesti kaikkea taimimyyntiä, luentoja ja puutarhajuttuja. Tänä vuonna homma tapahtuu lauantaina 20.5.2017 klo 10 - 16. Messutapahtumalla on oma blogi ja Facebooksivu. On siellä hurjan aktiivista puuhanaista ja miestä! Viime vuosi oli tosi onnistunut, ja varmasti aina vain parempi tapahtuma kokemuksen kertyessä. Kumarran syvään yrttimuori ja ikiliikkuja Inga Nuojuan energialle järjestellä asioita!

Toisesta hassusta yhteydenotosta kerron ehkä myöhemmin. Asia pitää pohtia. Kerroinhan että vuoden vaihtuessa alkoi tapahtua yhtä ja toista positiivista. Pitää vain pohtia mihin päänsä pistää.

Varmoja askelia tuulessa - meillä myräköi taas melko tosissaan. Ei puunkaatotuulia kuitenkaan.

16 kommenttia:

 1. Otan osaa. Olkoon miten söpöjä tahansa, puutarhan kannalta vihoviimeisiä tuholaisia. Meillä ei aiemmin ole tarvinnut peuratuhoja mietiskellä, vaikka niitä seudulla runsaasti liikkuukin. Viime kesästä lähtien joku peuraporukka on löytänyt reittinsä tännekin. Sen polku kulkee tontin laidalla ja ovat sitten keksineet ohikulkumatkallaan kieputella pitkin kukkamaitani. Muutama päivä sitten syyshortensiaa oli lyhennetty usealla oksalla. Sitä kun en verkottanut pupujen varalle. Ihan hirvittää, mitä kevät ja kesä tuo tullessaan. Kesän korvilla pitäisi vihdoin alkaa alueemme teiden kunnostus, joten toivon työkoneiden mellastamassa ja muuttuvien olosuhteiden vievän peurat pois pihapiiristä. Metsää niille on lähistöllä Ylen määrin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas oli sorkanjäljet - tuoreet. Pitänee alkaa mekastamaan itsekin moottorisahan ja raivurin kanssa, josko tykkäisivät huonoa ja vaihtaisivat maisemaa.

   Yöllä herätessä tajuntaan iski tietoisuus hevoskastanjasta - en yläosa on verkottamatta. Kuuluu olevan kauriiden herkkupaloja. Pitää vielä tänään käydä lisäämässä yksi verkkokerros sen metrisen verkotuksen päälle latuvusta suojaamaan.

   Poista
 2. Voihan bambiitit eikun bandiitit. No hienoja kuvia niistä kyllä saa, mutta tuskin vuoden luontokuvakaan lohduttaa kun tuhoavat hienot puut ja puskat :-/
  Ei muuta kuin kissat yöksi tupaan ja toivomaan, että ilvekset ilmestyvät tiluksille myös. Eivät nuo bambit samalla hehtaarilla viihdy, ainakaan kauaa.

  Kivalta kuullostavat nuo yhteydenotot, ihanaa vaihtelua kuluneiden vuosien murheisiin ja jobinposteihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tularemia vei puput, joten ilveksillä on nälkä ja kauriista on purtavaa joiksikin päiviksi. Kyllä isot kissat tulevat saaliin perässä.

   Se toinen kysely oli sitä luokkaa, että en tiedä kehtaanko tunnustaakaan julkisesti, vaikka julkiseksi se tulee joka tapauksessa :) Odotellaanhan....

   Poista
 3. Auts! Söpöjä häjylääsiä! Tulivat kyllä turha likelle. Luulis että peruspuput piisaas. Lunta ei teilläkää paliua oo. Meillon pihat taas aiva kalijamalla.
  Teilläpäi onki virrallista porukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilisen myräkän jälkeen tyyntyi ja kelit vaihtui. Aivan kun maaliskuussa! Plus viisi parhaimmillaan ja aurinko paistoi. Tien päällä lensi rapa.

   Täällä on aika paljon ns. touhun ihmisiä :) Tolkkuudesta ei ole aina takeita.

   Poista
 4. No voihan harmi. Onneksi meillä ei vielä ole noita nelijalkaisia vitsauksia näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään ennen, Kruunu Vuokko. Ei ollut ennen kotiloita tai punkkejakaan. Kaikki tämmöiset on levinneet viimeisen 10 vuoden aikana. Kai se on sitä kehitystä :P

   Poista
 5. Ymmärrän harmisi kauriiden suhteen. Minä kuitenkin pidän niistä, mutta se johtuu koko puutahaa ympäröivästä aidasta. Muuten olisivatkin jokapäiväisiä vieraita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä katsoin himoiten 8-tien remontin edestä purettuja hirviaidan verkkoja... sais varmaan ilman/halvalla, vaan ei ole kuljetuskalustoa. No satunnaisia kulkijoita nämä ovat, mutta tihenevään tahtiin. Kauniita kuitenkin, mutta ruokavalionsa on turhan kalliin puoleista.

   Poista
 6. Ei kyllä tarvis noiden elikoiden tulla kotipihalle apetta etsimään. Puutarhanhoito ei ainakaan ole vailla haasteita, kun kaikenmoiset otukset pyrkii pistämään kasvit suihinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etanoissa ja kotiloissa olisi ollut riittävästi harmia. Oikeasti niitä on hyvin hillityt määrät. Rusakot on nyt kadonneet, joten tilalle on tulleet kauriit. Pihavierailuista en tykkää, muuten saisivat olla puolestani rauhassa.

   Poista
 7. Voi itku noita riiviöitä. Söpöjähän nuo ovat, mutta tekevät kyllä niin ikävää jälkeä. Mökillä valkohäntäpeurat repivät verkotkin tieltään ja popsivat syksyihin suuhunsa koko puutarhan. Niiden mukana tulee myös pihapiiriin valtavasti punkkeja. Aidasta haaveilen minäkin! Olemme antaneet metsästysporukalle luvan peutajahtiin saaressa ja palkkioksi saamme aina vasan lihat. Se vähän lohduttaa. Päätyy syöty sato kuitenkin osittain omaan vatsaan 😋

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin kans mitoittaneeni verkotukset rusakkojen varalle. Eli riittämättömästi. Teillähän on häijy ongelma kauriista - toivottavasti täällä ei päädytä yhtä mittaviin vahinkoihin.

   Poista
 8. Voi mitä vieraita! Toivottavasti eivät tee pahoja tuhoja. Meilläkin tänään kirmasi kolme kaurista pihan läpi, onneksi eivät pysähtyneet pidemmäksi aikaa. Tosin minäkin ihastelen niitä nähdessäni :D Vaikka ne popsivat kaikki neilikoiden kukkanuput viime vuonna..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vielä pupellettu mitään kiellettyä, mutta toivottavasti ovat vain kulkijoita. Nuilla kun on taipumus lisääntyä, enkä välittäisi omaa populaatiota tänne.

   Poista