tiistai 17. tammikuuta 2017

Neljä kuvaa kivipuutarhan vuodenajoista

Tiiu Puutarhahetki -blogista haastoi neljän eri vuodenaikakuvan postaukseen jo aikaa sitten. Kesti vähän härdellöidä uusiutunutta arkirutiinia ja muita hyviä selityksiä nippu * tässä *

Ruusumaan olette nähneet moneen kertaan perustamisesta lähtien, mutta kivipuutarha esiintyy harvemmin blogissa. Korjataan tilanne ja esitellään sen neljä vuodenaikaa.

Kivipuutarha on loivassa etelärinteessä ihan joen vierellä. Sitä on kivetty luonnonkivillä hartaasti yli 10 vuoden ajan hiljalleen laajentaen. Se on yhä kesken, vaikka viime vuonna saatiinkin taas iso uusi osa kivettyä ja mullitettua, osin jopa istutettua. Paikka on hurjan suojainen, puolivarjoinen ja pohjakostea. Monet perenna-aarteistani viihtyvät siellä oikein hyvin. Kiveys on Maestron käsialaa. Hän on tavattoman kärsivällinen ja tarkka kivien latoja. Kivetkin pääsääntöisesti löytyvät ihan omalta tontilta, mutta ne ovat harmillisesti yleensä sangen pyöreitä. Meren rannasta kannetaan sitten vähän kanttisempia. Niistä on heti paljon helpompaa latoa muureja.

Toukokuussa puutarhan siivous käynnistyy ja ekat kukat kukkivat.
Syksyisin en siivoa perennamaita. Se homma on edessä sitten keväällä - ja kyllä se onkin mukavaa! Syksyllä pitäisi leikkoa perennanvarret, mutta keväällä ne lähtevät melkein haravoimalla. Ja onpahan edes jokin suojakerros paljasta maata kattamassa. Talven jälkeen on aina niin intoa pinkeänä puuhaamaan pihatöitä. Tätä taas odotan kiivaasti.

Kesällä pursuaa perennat ja runsasta sekä kukkeaa.
Kesän mittaan Maestron hienot kivilatomukset tahtovat kadota perennojen pursuavaan massaan. Kun on paljon tilaa, niin voi panostaa jättiperennoihinkin. Valtavat nauhukset, pärskäjuuret, punalatvat, kilpi- ja valeangervot sekä suurilehtiset kuunliljat ottavat tilansa. Tuonne voi kadota piiloon ihan helposti. Kissat rakastavat viidakkotunnelmaa, ja ottavat päivänokosiaan perennojen varjossa.

Syksyllä kukoistaa edelleen, oikeassa reunassa liilakonnanyrtti ja syysleimua.
Ehkä puutarhani on parhaimmillaan juuri syksyllä. Olen panostanut myös syyskukkijoihin, joten kukintaa riittää erinomaisesti pakkasiin asti. Kivipuutarha on niin suojainen paikka, että pakkanen puraisee sieltä viimeiseksi.

Talvella nukutaan talviunta.
Ajallisesti suurimman osan vuotta vietetään talvea. Tai siltä se tuntuu. Kivipuutarha uinuu suojattuna kattein, havuin ja sammalin - siellä piileskelee monta aarretta. Erilaiset havut vain edustavat vihreyttä. Talvella tajuaa, että havut ovat aivan välttämättömiä puutarhan sisustuselementtejä. Katajat varsinkin ovat suosikeitani ja niitä onkin monenlaisia. Lehtikuusissa on oikein kivoja muotoja, mutta nehän eivät edusta talvivihreyttä.

Nyt sitten sinnikkäästi odotellaan lumen sulamista ja vuodenkierron alkamista taas alusta. Puutarhurin vuosi  kun lähtee aina keväästä ja kasvukauden alusta.

Ota halutessasi tästä haasteesta koppi ja uppoudu toviksi valokuva-arkistoihisi.

Postaukseen toivoisin neljä kuvaa, jotka on otettu eri vuodenaikoina.
Mukana voi olla uusia ja vanhoja sekä jo julkaistuja kuvia.
Mukaan voisi haastaa neljä blogiystävää.
Haasteeseen voi vastata, jos haaste tuntuu hyvältä.
Taas olemme yhtä päivää lähempänä kasvukauden alkua! Päivän piteneminen lähtee pian isommin harppauksin. Meillä valoisan aika on jo 5:23 tuntia ja huomenna siihen saadaan viisi minuuttia enemmän. Yeah!

Kastanjan varjossa - tervetuloa lukijaksi! Mukavaa kun uusia lukijoita liittyy mukaan!

27 kommenttia:

 1. Maestro onki aika mestari nuaren kivien kans. Niin tykkään nuasta kivipengermistä. Kesäkuva on nii uhkia, etten yhtää ihimettelekkää, sun suurta harvinaasuuksien määrää. Kärhöjäki näkyy seinämällä :)

  VastaaPoista
 2. Kuva oli vuodelta 2015, joten kärhötkin siinä olivat vielä. Noh ensi kesänä alkaa taas kärhöjen istutus, jos entiset ei vieläkään halua nousta.

  Mukavaa unelmoida taas kesän puuhista. Suunnittelun alla on toinen ruusumaa ja nua kärhöt. Ja valittavana koiranpennun rotu.

  VastaaPoista
 3. Hieno kivipuutarha, tuollaisen tahtoisin minäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiviä ja hikeä - siitä se syntyy! Kivipuutarhassa on etuna sekin, että pienille aarteille saa rajatun tilan, jossa isommat eivät vie elintilaa.

   Poista
 4. Kyllä teillä on komeat tilukset. Tuo kivikkoalue on ihailtavan upeasti kiviä hyödyntäen rakenneltu.

  Sinä olet kyllä inspiroiva ihminen ja jaksat jakaa hyvää ja siitä lämpimät kiitokset!

  Kiva oli kuulla uudesta karvakuonohaaveesta. Valkoisesta paimenkoirasta olen kuullut vain hyvää, on muutamalla tutulla.
  Eiköhän kisulit ihan kivasti tottuisi uuteen laumanjäseneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älähän nyt, Nina - olethan nähnyt mitä rytöläjiäkin täältä löytyy :)

   Karvakuonohanke sai uuden suunnan. Kuopus äänesti valkoistapaimenkoiraa ja minä mudia. Keskitien ratkaisuna putkahti tsekinpaimenkoira. Alamme olla yksimielisiä. Bordercollie olisi niin mun rotu, mutta se on niin satasella sähläävä, ettei enää riitä itellä energia. Kaksi niitä on ollut, joten tiedän oikein hyvin rodun. Tsekkiläistä nyt tutkitaan tosissaan. Rotu on sitten tietenkin harvinainen ja pennut harvassa.

   Poista
 5. Todella kiva kivipuutarha ja rehevät ja kukkeat istutukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko - sitä kesän kukkeutta odottaa jo tosissaan!

   Poista
 6. Onpa kauniit kuvat. Kiva kun kuvat on samasta paikasta eri vuodenaikoina. Hienosti käytetty kiveä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljonhan piha muuttuu vuodenaikojen mukaan. Kesti kyllä vähän aikaa haravoida tiedostoista sopivat kuvat. Ja kivet on kestävä rakkaus. Onneksi Maestro osaa niistä pyöritellä hyvät istutuspaikat.

   Poista
 7. Mahtava kun on "lääniä" tehdä ja toteuttaa! Tykkään näistä kuvista missä on sama paikka eri vuoden aikoina. Siinä näkee hyvin sen miten luonto maalaa isolla pensselillä ja välillä vähän pienemmälläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso puutarha on toisaalta haaste. Tila ei lopu kesken, mutta jossain vaiheessa yhden ihmisen voimavarat hoitaa kaikki ja pitää kunnosssa - kas siinä hommaa! No vielä jaksaa!

   Poista
 8. On tuo talvinen puutarhainnostus aika kaunis, mutta kesäinen vehreys on suorastaan vastustamatonta. En yhtään ihmettele, että kissat tuolla viihtyvät. Ja kivet ovat kyllä niin ihania, sanoo se, jonka puutarhassa kivet on kortilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Livahti kommentti ennen viimeistä tarkistusta. Siis talvinen puutarha... systeemi lisäsi innostus-sanan ihan omatoimisesti.

   Poista
  2. No on sitä talvista puutarhainnostustakin, kun suunnittelee seuraavaa kasvukautta. Muuten tämä on horrostamista.

   Poista
 9. Onpa tosi komea kivipuutarha ja niin runsas kasvistoltaan ja rehevä! Kivet ovat ihania, meilläkin niitä riittää kaiken kokoisia, harvemmin pyöreitä. Hieno kuvaus vuodenkierrosta! Kissat tykkäävät ihan varmasti tuolla kivipuutarhassasi seikkailla ja ottaa nokkaunia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Kivet ovat ikuisia. Kissoilla on mieltymys kulkea niitä kiviä pitkin tasapainoillen.

   Poista
 10. Hienosti suunniteltu puutarha - sehän muuttuu kunakin vuodenaikana eri tunnelmaan! Talvikuvat tuovat esiin omanlaisensa puutarhan ja aikaisin keväällä juuri nuo kivireuneukset pääsevät esiin. Kesällä on kaikki yhtä runsautta. Onnistunut puutarha ja onnistuneet kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko, vuodenkierto tuo omat juttunsa ja kasvittomana aikana rakenteet tulevat esiin. Sitten ne katoavatkin sen vihreän hyökyaallon alle.

   Poista
 11. Tasan eivät käy kivetkään. Meillä on paljon kiviä, mutta kaikki kulmikkaita ;) Olen toki onnellinen niistäkin, vaikka vesialtaalle kivet onkin raahattava muualta. Kivet puutarhassa ovat kuin piste i:n päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestävää materiaalia omasta takaa, Pauliina. Kivilatomukset ovat huoltovapaita. Työläitä tehdä, mutta loppu sujuukin sitten helposti.

   Poista
 12. Meilläkin on kiviä, mutta kaikki kulmikkaita :D pyöreitä metsästetään urakalla.
  Erilaisia katajia olisi tarkoitus hankkia lisää, hyvät vinkit kelpaavat niiden(kin) suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, aina naapurilla on paremmin... :) Täytyypä miettiä jonkinmoista katajapostausta, kiitti vinkistä!

   Poista
 13. Hei! poikkesin tänne kurkkaamaan On tosi kauniita kuvia ihana kivikko puutarha jäinkin lukijaksi :)

  VastaaPoista
 14. Upea kivipuutarha ja todella hienosti ladotut kivet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu - rakkaudella sitä on pitkään ladottu.

   Poista