torstai 29. joulukuuta 2016

Vuoden viimeiset kylvöt - siemenissä on tulevaisuus!

Postilaatikko tarjosi aihetta riemuun. Siellä oli siemenketjukirje sisältönään mm. Slovakiasta kerättyjä puuvartisten siemeniä. Idea siemenkirjeissä on sellainen, että joku kerää aloituspakkauksen ja kirje kiertää vastaanottajalta toiselle. Sieltä voi ottaa ja sinne voi panna siemeniä postimaksun hinnalla. Tämä kirje lähti Klorofylli.com keskusteluforumin aktiiveilta.

Hurjan paljon ihania siemenpussukoita!
Voi kuinka elähdyttävää olikaan tutkia rapisevia siemenpusseja, valikoida sieltä itselleen sopivat, askarrella nimilappuja ja kylvää siemenet multaan. Tällä konstilla olen saanut paljon puuvartisten erikoisia lajeja ja lajikkeita, joiden saatavuus on heikko tai sitä ei ole. Pitkää pinnaa ja vuosiahan siihen menee, että siemen varttuu puuksi tai pensaaksi. Mutta se on lajin suola ja sokeri - kärsivällisyyden kehittämistä.


Vain 2-3 siementä lajiaan saa nyt piisata, että muillekin jää.
Otin vain lajikkeita, jotka kylvetään kylmäkäsittelyn avulla.  Hyviä ohjeita eri puulajien kylvöön on Mustilan Arboretumin sivuilla. Monet puut ja puskat itävät, kun saavat riittävästi lämmintä ja kylmää jaksottelua. Toisinaan kylvöksellä kestää parikin vuotta itää, mutta nopeimmat versovat jo ensi keväänä.

Laminoidut nimilaput kestävät joitakin vuosia
Tuo pieni  kylvöloota saa kostuttaa nyt lämpimässä siemeniään viikon tai kaksi. Sitten siirrän sen hangen alle lumenviipymäpaikkaan. Siellä hangen suojissa se saa jäätyä ja odotella kevään lämpöä. Osa itää ja osa vaatii enemmän käsitelyä. Poimin tuosta lootasta itäneet omiin potteihin ja muut saavat jatkaa odottelua.

Hiekkakerros viimeistelee kylvöksen. Pohja on reijitetty, ettei vesi jää seisomaan.
Mitä pieneen kylvölootaan sitten mahtuikaan:
Acer buergerianum, kolmihaaravaahtera
Ailanthus altissima, jumaltenpuu
Viburnum burjaticum (ei suomalaista nimeä, mutta heisi se on)
Kalopanax pictus, seitsensormiaralia
Catalpa fargesii, kiinantrumpettipuu
Sorbus torminalis, etelänpihlaja
Acer micranthum, honshunvaahtera
Carya ovata, valkohikkori
Euonymus europaeus 'Albus', euroopansorvaripensas
Sorbus prattii, sulohelmipihlaja
Sorbus cf. vilmorinii, punahelmipihlaja
Cornus mas, punamarjakanukka
Acer sieboldianum, sirovaahtera

Sulohelmipihlaja, Sorbus prattii on todella viehko pihlaja!

Lisäksi minulla on "puolen hehtaarin" kylvös amurinkorkkipuuta (Phellodendron amurense) ja joitakin kotapähkinän (Staphylea) pähkinöitä. Jotakin muutakin siementä taisin etelän reissulla taskujen pohjille keräillä, mutta en nyt enää muista mitä. Siellä ne on hangen alla kylvettyinä kylmettymässä.

Osaa olla oikein kivat fiilikset, kun sai vähän pelehtiä mullan kanssa! Mukavaa loppuviikkoa ja keveän tukevia askelia liukkailla kulkijoille! Kiitoksia Tiiu ja Teija Surakka liittymisestä blogin lukijoiksi - toivottavasti viihdytte tässä pikkublogissa!

15 kommenttia:

  1. Oujee! Siemenkirjeet on ihan parasta :)
    Erikoisia lajeja olet tosiaan valinnut. Itsekasvatetuissa on aivan omanlaisensa viehätys. Niitä varjelee ja hoivaa erityisen hyvin. Onnea siemenille matkaan, itäkää ja kasvakaa suuriksi ja vahvoiksi taimiksi ja myöhemmin puiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Siemenistä saa halvalla mielenkiintoisia yrityksiä vyöhykkeen venytykseen. Ja kyllä siinä on ihan oma fiilis, kun on "ite siemenestä kasvatettu" yksilö. Niin kuin oma laps :)

      Poista
  2. Sullahan on het isoo vaihre päällä :) On kiva seuraalla nuan innokasta puutarhuria. Musta ei tuaho hommahan oo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä onnistun vain noiden ulos viskattavien siemenien kanssa, Navettapiika. Edes tomaatin taimia en saa kunnollisiksi, muista sisällä kasvatettavista puhumattakaan. Sentään YKSI kylvötyyli onnistuu :D

      Poista
  3. Sulla on hyvä nimikointitapa jo heti alusta asti. Mulla tahtoo olla aluksi väliaikaisia lippulappusia. Pitäisi varmaan ottaa tuo tyyli haltuun. Odottelen myös puuvartiskirjettä, sitä ykköstä joskus alkuvuodesta.

    VastaaPoista
  4. Sulla on hyvä nimikointitapa jo heti alusta asti. Mulla tahtoo olla aluksi väliaikaisia lippulappusia. Pitäisi varmaan ottaa tuo tyyli haltuun. Odottelen myös puuvartiskirjettä, sitä ykköstä joskus alkuvuodesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppoa on tietokoneella kirjoittaa, tulostaa, leikkoa, laminoida ja taas leikkoa. Pientä askartelua, mutta kestävät ulkonakin yli viisi vuotta. Helppoa ja halpaa kuitenkin uusia.

      Poista
  5. No joo...noin pitää talvea taittaa! Ihanan näköistä ja terapeuttista, mullan pitely ja siementen helistely on niin mukavaa! Onnea kylvöksille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Saila - siementen kylväminen tekee onnelliseksi. Kasvun ihmeen seuraaminen jää tosin jonnekin kesäkuulle ja siitä eteen päin. Lumi pitäköön kylvöksestä huolta.

      Poista
  6. Voi ihanuutta sinullahan on monenlaista puuta tulossa! Noilla mainitsemillasi sivuilla en olekaan käynyt, pitääpä käydä vierailulla.. Siemenkirjeet ovat oivallinen innostuksen lähde, ja miten hyödyllinen ketju se onkaan. Olen itsekin osallistunut muutamiin ja todellakin sieltä löytyi vaikka mitä, mitä ei tavallisista kaupoista saa - ja on kiva laittaa sitten omia ylimääräisiä halukkaille! Aikaisin olet sinä liikkeellä, mutta noita hankikylvöjähän voi onneksi laittaa jo aikaisin talvella. Nautinnollisia kasvatushetkiä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulikki - yhtään liian aikaisessa ei puuvartisten kylvö ole. Ensin kosteaa ja lämmintä, sitten paleltumaan hangen alle ja toivotaan seuraavan lämpimän eli kevään virittävän lepotilaiset siemenet kasvuun. En minä onnistukaan sisällä kasvatettavissa ensinkään.

      Poista
  7. Todella mielenkiintoisia kasvatettavia! Muistahan raportoida miten homma etenee :)

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoisia kasvatuksia olet valinnut! Mielenkiintoinen on myös tuo siemenketjukirje, mitenkähän siihen vois päästä mukaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Klorofylli.com keskusteluforumilla (vaatii rekisteröinnin) on erilaisia siemenketjukirjeitä. Vaatimuksena on yleensä jokin viesti- ja aktiivisuusraja. Tällä halutaan estää puhtaasti hyötymistarkoituksessa osallistujat. Periaate on ottaa ja antaa mahdollisuuksien mukaan. Siemeniä ei ole jaossa myöskään kaupallisiin tarkoituksiin, vaan pienten harrastajien siemenvaihtoa.

      Poista