sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Loput ruusulajikkeet: 'Morden Ruby', 'Lambert Closse' ja 'Morden Blush'

Paluu ruusuisiin ajatuksiin ja viime kesään tuo toivottavasti iloa ja väriä elämään. Muutamat ruusut ovat vielä esittelemättä. Lumituiskun keskellä on mukava siirtyä taas ruusuisiin unelmiin. Seuraavat kolme ruusua kuuluvat kanadanruusuihin ja kursivoidut kuvaukset ovat lainaus kanadanruusujen talvenkestävyyskokeen sivuilta.

'Morden Ruby'
Hänen kauneutensa 'Morden Ruby'

Parkland-sarja, Kanada 1977

Kukinta
Rubiininpunaiset, 6-8 cm, 5-8 kukkaa jokaisessa oksassa, kukat kestää kauan. Kukkii kesäkuun lopulta syksyn pakkasiin vain lyhyin tauoin. Kukkii sekä vanhoilla että uusilla versoilla.
Korkeus ja leveys
100 cm x 100 cm
Lehdet ja muoto
Lehdet tumman vihreät, nahkamaiset
Kestävyys
IV (V) tarvitsee ylemmillä vyöhykkeillä lumipeitteen
Terveys
Sienitautien vastuskyky keskinkertaisesta hyvään.
Tuoksu
Heikko myskin tuoksu
Hoito ja viljelyolosuhteet
Hyvä maa
Käyttö
Pienemmissä tai isoimmissa ryhmissä. Kestävä leikkoruusu
Kokemuksia: Terälehtien hienon hieno marmorointikuvio on tehnyt lajikkeesta monien suosikin.


Tällä kaunottarella oli suloisen pilkulliset terälehdet kaunismuotoisissa kukissaan. Ensimmäiset kukat tulivat heinäkuussa, mutta jatkuvat sateet saivat nuput mätänemään nuppuihinsa. Jouduin säännönmukaisesti leikkomaan nuput pois. Muutoin tämä olisi ollut runsaskukkainen ja tosi kaunis ruusu. Revanssia odotan ensi kesänä. Laitan vaikka oman sateenvarjon suojaksi :)
Näin tälle kävi sadekesänä. Harmitti kyllä, mutta katsotaan ensi kesänä!

'Lambert Closse'

Niin kauniin muotoinen, tuoksuva kukka!

Explorer-sarja, Kanada 1995

Kukinta
Syvän roosanpunaiset nuput, kukat 8 cm vaaleanpunaiset melkein valkoroosat, puolikerrotut. Yksittäin tai jopa kolmen kukan tertuissa. Kukkii jatkuvasti koko kesän. Kukat ei ole herkkiä sateelle. Kukkii sekä uusilla että vanhoilla versoilla.
Korkeus ja leveys
85 cm x 85 cm
Lehdet ja muoto
Lehdet kiiltävät, pystykasvuinen
Kestävyys
IV
Terveys
Erittäin terve
Tuoksu
Keskivahva, makea
Hoito ja viljelyolosuhteet
Viihtyy täydessä auringossa, ravinteikkaassa hyvässä maassa
Käyttö
Pienissä ryhmissä, yksittäin, vaihtoehto ryhmäruusuille


Näitä minulla on viisi kappaletta ja ne tulivat tuhannen pieninä, paljasjuurisina risuina. En uskonut ollenkaan niiden lähtevän kasvuun. Mutta niinpä vain yllättivät ja heinäkuussa tuli ekat kukat. Elokuussa nämä kukkivat jo matalassa ja hennossa varressa upeasti.

Ei kestä hennot varret suuria kukkia
Näitä odotan kovasti ensi kesänä! Uskoakseni toinen kesä tuo vahvemman kasvun ja runsaasti kukkia. Kukinta-aika oli pitkä ja kukat kestivät uskomattoman hyvin jatkuvia sateita. 


'Morden Blush'
Kaunotar 'Morden Blush'

Parkland-sarja, Kanada 1988

Kukinta
Vaaleanpunaiset, herkät, kerrotut kukat. Kukkii lähes tauotta juhannuksesta syyskuun loppuun. Kukat eivät kestä sadetta. Kukkii sekä uusilla että vanhoilla versoilla.
Korkeus ja leveys
60 – 80 cm x  80 - 90 cm
Lehdet ja muoto
Lehdet nahkamaiset kiiltävät, pensaan muoto pyöreä.
Kestävyys
IV, suotuisalla paikalla jopa V. Paksu lumipeite parantaa talvehtimista
Terveys
Ilmavalla paikalla hyvä vastustuskyky mustalaikulle ja härmälle.
Tuoksu
Heikko miellyttävä omenan ja parfyymin tuoksu.
Hoito ja viljelyolosuhteet
Aurinkoiselle paikalle mistä kosteus ja kaste haihtuu nopeasti. Kestää jopa kuivuutta.
Käyttö
Yksittäiskasviksi, pensasryhmiksi. Ryhmäruusujen korvaajaksi


Kaunis oli 'Morden Blush'in kukinta, vaikka se käyttikin aikansa enimmäkseen juurtumiseen. Näytekukkia tuli heinä- ja elokuussa, mutta kovin sateenkestävä tämä ei ollut. 

Runsaasti kerrannaiset kukat painiuvat sateessa maahan veden täyttäminä
Tämän väri oli todella kaunis vaalea pinkki, joka kukinnan edistyessä vaaleni lähelle valkoista. Kukan muoto oli hyvin kaunis, joten vähemmän sateisessa kesässä tällä olisi paljon potentiaalia matalana, tuuheana ja pitkään kukkivana ruusuna.

Nyt taitaa olla esiteltynä koko tänne istutettujen kanadan- ja ryhmäruusujen kaarti. Istutin minä ranskanruusujakin, mutta niistä ei kukkia tehnyt muut kuin 'Luise Bugnet'.
'Luise Bugnet'in kukat kestivät vain pari päivää varisten äkkiä pois.
Onneksi kukkia tuli melkein koko ajan lisää.
Ranskanruusut kasvoivat kuitenkin mukavasti kokoa,  joten ensi kesänä ehkä heidänkin kukkiaan saa täällä blogissa esitellä. Talvehtimassa ovat 'President de Seze', 'Dutchesse de Montebello', 'Alain Blanchard' ja 'Belle de Crecy'.

Tällä hetkellä ulkona vonkuu ankara lumituisku. Hyvänlaisen tuulen keralla ilma on sakeanaan pyryä. Minä olen tyytyväinen - hyvä lumisuoja = hyvä talvehtiminen. Parempaa katetta talvisuojaksi ei ole kuin satanut lumi. Tästäkös on hyvä mieli ❤

Leppeää sunnuntaita ja mukavaa arkiviikon aloitusta - ja niitä keveitä askelia!

6 kommenttia:

 1. Sinulla on hieno kokoelma toinen toistaan kauniimpia ruusuja. Toivottavasti talvi olisi niille mahdollisimman suosiollinen.
  Mukavaa adventin aikaa sinulle ja tunnelmallista joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Tämä huikea lumen tulo auttaa ruusuja parhaiten talvehtimaan.

   Poista
 2. Tosi kiva ja tosi hyödyllistä, että olet esitellyt ruusulajikkeita. Sinulla on aivan mahtava kokoelma erilaisia ruusuja. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli - toivottavasti esittelyistä on jotain iloa ja ehkä inspiraatiotakin. Minä ainakin rakastuin viime keväänä ihan tosissaan ruusuihin.

   Poista
 3. Olisin vielä katsellut ruusuja, kun sait minut niihin lopullisesti hurahtamaan! Ihania nuo vallankin vaaleanpunaiset, kerrotut, kestävät, tuoksuvat! Tulen palaamaan näihin ruusupostauksiin keväällä, kun maa alkaa tuoksumaan!

  Mukavaa alkanutta viikkoa Sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä tautia on sitten mukava levittää! Ja miksipä ei - kyllä ruusuista on pitkää iloa ja riemua heinäkuusta lumiin asti.

   Poista