torstai 2. toukokuuta 2019

Kulotusta

Nyt tulee tulenarkaa tekstiä. Vappuaattona maailma valkeni vielä kauniina ja lämpimänä. Oli oikein sopiva aika ryhtyä kulotuspuuhiin, kun tuulikin oli ihan mitätöntä. Siispä netin kautta pelastuslaitoksen sivuille ilmoitus kulottamisesta.  Ja ei kun tulta jokirannan kuloheinäkunttaan.

Rautainen lehtiharava ja pari kastelukannua vettä sekä sytkäri.
Kannuja oli nopea täyttää suoraa jokivedellä.
Tuulisella ilmalla ei passaa kulottamaan alkaa. Tuli voi ryöstäytyä tosi nopeasti käsistä, varsinkin kun palaminen itsessään synnyttää vetoa tulelle. Minä aina sytytän yhdestä pisteestä, ja sammutan pian myötätuulen suunnasta tulirintaman. Annan palaa hitaasti vastatuuleen pinnistävän tulen. Sellainen ei pääse ryöstämään, kun polttoaine onkin tuulen suunnassa. Silloin kulo palaa myös pohjia myöten.

Viime vuonna tuulen vuoksi en saanut kulotettua läheskään kaikkia paikkoja - kuten tuo rantakaistale. Mieluusti kulotan, sillä se selkeästi vähentää punkkien ja myyrien suojapaikkoja. Molemmat saavat huutia. Rannasta ei leikata heinää, joten sinne on tarjolla runsaasti suojapaikkoja em. pirulaisille.

Tuli tekee nopeasti selvää ryönäpaikoista. Puiden tyvet haravalla putsaan heinästä,
ja kastelen kastelukannun avulla. Puu voi kuolla tulen liekkien nuolentaan.

Kulottamisessa maltti on sitä kuuluisaa valttia. On parempi edetä hitaasti ja turvallisesti, siten että homma ei pääse lähtemään lapasesta vaikka tuuli yllättänen yltyisikin puuskittaiseksi. Ja palamisen ala pidetään just niin pienenä, että saatavilla oleva henkilökunta ehtii sen sammuttaa kaikissa olosuhteissa saatavailla olevan sammutuskaluston voimin. Kastelukannut on se hätävara, mutta metallisen haravan selkäpuolella hutkimalla saa tulta sammuksiin. Hankalista paikoista voi saappain polkea sammuksiin.

Savua piisaa, varsinkin kun osa heinästä on kosteaa.
Kulottaminen on vahaa perinnettä ainakin täällä meilläpäin. Haja-asutusalueella tulen teko on sallittua, mutta taajamissa on eri säännöt. Toistuvasti kuitenkin lehdistä lukee, että tuli onkin karannut kulottajien hallinnasta.  Tämä on oikeasti taitolaji, jossa kokemus on kovaa valuuttaa. Tuli käyttäytyy tiettyjen sääntöjen mukaan, mutta olosuhteet ja niiden mahdolliset äkilliset muutokset vaikuttavat välillä ihan radikaalisti. Varovasti ja vähän kerrallaan kulottaen kuluu aikaa, mutta saa toivoton tuloksenkin.

Nopeasti ja vaarallisella tavalla siistiä rytöpaikkoihin.

Juuri kun olin lopettelemassa kulotusta hakien jo viimeisiä savuavia paikkoja soi puhelin. Päivystävä palomestari pelastuslaitokselta kyseli kulotukseni perään. Hän kysyi hyvin kohteliaasti, että tiedänkö voimassa olevan ruohikkopalovaroituksen? Juu en tiennyt, mutta kehuin että hyvin on ruohikko palanut. Ihan just suunnitelmien mukaan :D Kysyin että olenko tehnyt syntiä tai rikoksen, mutta kuulemma en. Ruohikkopalovaroitus ei kiellä avotulen tekoa. Mutta jos homma olisi karannut lapasesta, niin sitten olisi voinut laskua tulla palolaitoksen vierailusta.

En ole läheskään kaikkea tarvittavaa vielä kulottanut, eikä lähipäivinä tarvi haaveillakaan. Takatalvi tuiskuttaa lunta, joten voi olla että kevään kulotukset olivat nyt tuossa. Siinä oli kyllä se tärkein. Pelastuslaitos ei ollut sanktioita siis asettamassa, mutta talon kissat ovat heti vetäneet itsensä myyräpassiin kulotetuille alueille. Ne ovat muuten harmillisen nokisia tassuiltaan! En ottanut kuvaa, mutta perin valkoinen Hattara piti pestä ennen sisälle laskua. Oli se karmean nokinen ja märkä! Oli varmaan sukeltanut jokeen vesimyyräjahdissa, ja paluujäljet oli vissisti nokikentän läpi.

Jos jotain positiivista takatalvesta, niin se huuhtonee kulotuksen jäljet ravinnekiertoon.

Iloa ja valoa loppuviikkoosi!

16 kommenttia:

 1. Meillä on pieni rytöpläntti pellon ja nurmikon välissä, olen monena keväänä toivonut sen kulotusta. Ei itse hommaan ryhtyen vaan työn osaavan tekemänä. Nyt oli nin kuivaa ettei pystynyt tekemään, pitää katsoa voisiko nyt vain onko liian märkää.
  Punkkien ja kotiloiden takia teettäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Märkä tai tuore ei sitten vain pala. Kuiva palaa hyvin - ehkä jopa liiankin hyvin. Tasapainon löytäminen on joskus ihan hetkestä kiinni.

   Hyvä kun mainitsit kotilotkin, sillä nekin kärvähtävät sisuksiltaan kuumuudessa. Monta riesaa saa pitkän heinän alueilta tuhottua kulottamalla.

   Poista
 2. Minäkin kulotin tapani mukaan tonttiamme ympäröivät ojanpientareet. Meillä on talon seinässä hana,johon saa kätevästi liitettyä pitkän puutarhaletkun. Letkun päähän sitten vain liitän kätevästi liipaisimella avattavan ja suljettavan vesipistoolin. Näin kulotus hoituu turvallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vedellä on kovin vahva voima tuleen nähden. Ihan kastelukannuillakin saa turvaa tulelle, vaikka vesiletkun kapasiteetti onkin ihan premium luokkaa. Usein rajaan kastelukannuilla rajaten poltettavan alueen. Ei se tuli hyppää ilman kovaa tuulta metrisen kastelurajan yli.

   Poista
 3. Minulle liian jännää puuhaa jo näin lukiessa .Taitolaji .

  VastaaPoista
 4. Kun olin lapsi, niin silloin meillä aina kulotettiin - itse en ole sitä harrastanut ja kuten sanoit, se on taitolaji jossa on monta hyvää etua! Meilläpäin kulotusta ilmeisimmin harrastettiin ennen vappua villistikin, niin reippaasti palokunnan pillit soivatkin. Mahtoi kissoillakin olla oikeat kissanpäivät myyräjahdissa ja voin vain kuvitella miltä Hattara näytti 😉🌺🐞.

  Nyt meillä tuuli vinkuu nurkissa, pian laitan tulet leivinuuniin. Toivon hartaasti, että sää olisi armollinen - lunta en enää kaipaa ollenkaan! Siellä teillä varmaan tuuli puskeen meren suunnalta melkoisella voimalla!

  Pysyttele lämpimänä ja pirtissä!

  Iloa ja valoa sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat tietävät, että kulotuksen jälkeen on loistoapajat siimahäntien jahtauksessa. Hattara on pitkävillainen ja paljolti valkoinen. Sisään tullessa nappasin sen syliin, ja pesin vessan lavuaarissa enimpiä. Ja kissathan eivät ole koskaan vapaaehtoisia pesulle. Pyyhekuivatuksen jälkeen laitoin sen saunaan siistimään turkkiaan. Sieltä päästyään se menikin heti sänkyyn. Onneksi jo siistitympänä versiona.

   Meillä tuli heti kunnollinen takatalvi! Lunta on tullut välillä 19 m/sek tuulen kanssa. Paljon. Pirtin lämmityst täälläkin näin viikonlopun alkajaisiksi. Huh!

   Poista
 5. Kulotus on taitolaji ja monta assiita on otettava huomioon. Tuli on edelleen hyvä renki! On harrastettu ja säikäyskin suatu taannoin. Hyvä kun ei vanha ulukohuussi palanu.
  Meillä sattaa lunta niin sakkiisti, suaria ei näy. Nyt on oikii takatalvi. Tämä ol kyllä arvattavissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se joskus minullakin ollut täpärällä, ettei ole luvattomia palanut, joten sitä on tullut erinomaisen varovaiseksi.

   Lunta on täälläkin tullut kohtuuttoman paljon. Laitan pian kuvia, sillä ne kertovat sen tuhat sanaa enempi. Ihan karmeat kelit!

   Poista
 6. Tykkään savun tuoksusta ja usein olen miettinyt, johtuuko se lapsuuden naapurin keväisistä kulotuksista. Sitä oli jännittävää seurata. Radiouutisten mukaan valtaosa viime aikaisista maastopaloista on kertakäyttögrillien aiheuttamia ja vain muutama kulotuksen. Kertoo varmaan siitä, että kulottajat osaavat työnsä.
  Toivottavasti teille ei paljon lunta ole tullut. Täällä on hennosti valkeaa ja taivaalta leijuu lisää. Tänä keväänä kevät keikuttaa oikein laidasta laitaan. Tasaisempaa ja lämpimämpää siis odotellaan. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulottaminen on harvinaistunut, eli taitaa olla katoavaa kansanperinnettä.

   Ja lunta - on sitä ainakin 20 senttiä tämän päivän myräkästä. Yhä vain sakeana jatkuu sade. Ihan uskomatonta!

   Poista
 7. Komppaan Nilaa, liian vaarallista minulle:) Mutta varmasti hyödyllistä ja tehokasta maan hoitoa! Onneksi et saanut palomestarilta nuhteita:) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin hyödyllistä se on, sillä vihaan punkkeja. Myyrätkään eivät ole suosiossani, mutta ne on enempi kissojen jahtisektorilla.

   Viikonloppu alkaa perin lumisissa merkeissä.

   Poista
 8. Tuttua ja mukavaa puuhaa lapsuus- ja nuoruusvuosilta, varma kevään merkki! Pitäisköhän aloittaa valtakunnalliset kulotustalkoot punkkien vähentämiseksi? Tosin voisi siinä palokunnille tulla paljon ylimääräistä työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulottamiseen on vain niin pieni hetki siitä, kun heinä kuivaa, pohja on vielä aavistuksen kostea, ei tuule juurikaan ja tuore ruoho ei vielä ole alkanut isosti kasvaa. Voin vakuuttaa, että kovin montaa päivää ei mene, että kaikki olosuhteet osuvat kohdilleen :D

   Mutta joo, punkkien määrässä näkee selvän vähennyksen. Niitä kun meillä lasketaan kissojen ja koirien turkista.

   Poista