tiistai 21. toukokuuta 2019

Kanat ja kasvihuone kesäaikaan

Sunnuntaina oli odotettu päivä, kun sain kesäkanalan siivottua ja kunnostettua uutta kesäkautta varten. Talvikanalasta tulee kevään mittaan pölyinen, vaikka mitä tekisi. Kanat pelmuuttavat pehkujaan, joten pölyä alkaa olla joka paikassa. Siis kanat raittiiseen ilmaan, kun kerran kelit lämpenivät näköjään kerrasta kesäksi.

Iso ulkotarha ja paljon ruoputettavaa!

Kanat pitää kantaa yksitellen kainalossa sisältä kesäkanalaan. Homma tehdään illasta, kun kanat ovat orsilla lepäämässä. Keväisin on valoa sen verran paljon, että hommasta tulee hulinaa joka tapauksessa.

Kunnon maata ruoputettavaksi ja vihreää ruohoa. Kanojen onnea!
Kanat innostuivat niin hurjasti ulos pääsystä, että kukko koitti puolen yön aikana jo lopen uupuneena paimentaa viimeistä kanaa kopin orrelle nukkumaan. Nyt on olo ja elo taas tasaantunut Kukkenheimin kesäkanalassakin.

Punakolmilehti eli Trillium erectum aloitti kukinnan. Tämä on ihana!

Lauantaina olin Ruukin puutarhamessuilla Särkän osastolla apumyyjänä. Tiiu Puutarhahetki-blogista oli siellä ostamassa juurikin tuota Trilliumia! Oltiin nokakkain tietämättä toisistamme. Pahus! Vasta Tiiun blogista huomasin osuneemme yksiin.

Tiiunkin Trilliumin emopuska juuri aloittamassa kukintaansa. Tämä on kestävin
kolmilehti, joka ei kärsinyt edes siitä pirullisesta tappotalvesta.

Kesäiset lämmöt hellivät nyt tosissaan, ja luonto puhkeaa raivoisaan kasvuun ja kukintaan. Jokainen päivä on löytöretki puutarhassa. Aamulla joudun heräämään ennen kuutta, mutta teen pikaisen kierroksen aamuisessa puutarhassa. Töistä tullessani on uusia yllätyksiä taas noussut tai auennut.

Tämän edessä en sano, että en pidä keltaisesta väristä puutarhassa.  Narsissi 'Tahiti'

Narsissit saavat räiskyä keltaisen eri sävyissään ihan vapaasti. Näitä kerrottuja narsisseja sain yksi vuosi suorastaan ilmaiseksi. Ne kasvavat ja viihtyvät tuoden kevääseen aurinkoa. Merenrantakaupungin yhteen keskeiseen puistoon olen istuttanut satamäärin narsisseja ja tulppaaneja. Ne muuten loistavat kauas saaden ihmiset hyväntuulisiksi ja aurinkoisiksi.

Tomaatit kukkivat jo
 Eilen sain istutettua suurimman osan kasvihuonetta. Tomaatit olivat venähtäneet pitkiksi, ja aloittaneet kukinnan. Hautasin pitkän pätkän vartta maahan tekemään lisää juurta. Tällä menetelmällä tehdään kuulemma supertomaatteja. Vielä jäi varttakin jäljelle kiipeämään ylöspäin. Erilaisia paprikoita istutin eturiviin ja niissäkin on jo nuppuja. Ison osaa kasvihuonetta valtaa Zilga viiniköynnös. Viime vuonna se tuotti hurjan sadon ensimmäistä kertaa.

Onnenpensas (Forsythia ovata) on nyt parhaimmillan
Sydän täyttyy ilosta ja onnesta, kun ympäiltä puskee ihmeitä ja kauneutta. Kasvun voima koskettaa. Se on sitä Elämän Voimaa, jota toivon kaikille kanssaihmisille kaiken arjen keskelle.

Rusokirsikka (Prunus sargentii) aloittaa hanamia (suom. kukkien katseleminen)
Tämä noin reilut kolmemetrinen puu on kasvanut seitsemisen vuotta täällä. Muutaman
näytekukan se on antanut, mutta nyt on ensimmäinen isompi kukinta alkamassa.
Jokainen kukkiva puu on ihan täynnä nuppuja. Tästä tulee - voi veljet ja siskot - ihmeellinen kesä! Ihailen niin kaikkia aukevia silmuja. Niiden täydellisyys on uskomatonta. Kovan kuoren alla elämä uinuu läpi talven tuiskujen ja pakkasten. Kevään lämpö ja kosteus saa ne turpoamaan ja aukenemaan.

Voiko olla vahvempaa todistusta elämästä? Balkaninhevoskastanjan nupussa on valtavaa
voimaa. Tämänkin kukkia saa vielä odottaa, mutta hyvin se on talvehtinut kuutisen vuotta.

Sinikuusama (Lonicera caerulea) ja pöppiäinen. Nämä kyllä purevat nuput auki...
Ullalle vastavaloon kuvattu sirotuomipihlajan taimi. Se on täynnä nuppuja jo pienenä!
Kaverina sillä on pioneita, narsisseja, laukkoja ja sinipallo-ohdaketta.


Sitten hiljennymme hetkeksi ison asian äärelle. En tiedä olenko oikeassa vai väärässä, mutta näyttää pahasti siltä että Magnolia kobus 'Vanha Rouva' voisi kukkia... en usko tätä todeksi vielä, mutta...

Olisiko tämä... näyttää ihan kukkanupulle... mutta voin olla väärässä.
Minä istutin ekat magnoliat kymmenisen vuotta sitten. Pidin magnoliaa toivottomana tänne V-vyöhykkeelle, mutta Särkän Jari toi minulle ensimmäisen pensasmagnolian. Se on edelleen hengissä, mutta ehkä 60 senttiä korkeana. Hankin sitten M. kobuksen, mutta sille tuli kuolo. Samoin tähtimagnolialle (M. stellata), ja pajunlehtimagnolia (M. salicifolia) kuoli jo kellaritalvetukseen. Tämän nykyisen M. kobuksen istutin 2014. Se lähes kuoli tappotalveen 2015/2016, mutta alasleikaten se versoi uudestaan. En ole uskonut, että ikinä näen tämän kukkivan. Mutta...

Nuo näyttää kyllä kukkasilmuille!
 Elän tässä nyt ihan tärinässä nähdäkseni tuleeko tuolta nenäliinamainen kukinto, vaiko vain lehtiä. Jos siellä on kukka, niin ihmeiden aika ei tosiaankaan ole ohi! Olen lakannut jo kauan aikaa sitten uskomasta ihmeisiin, mutta tämä olisi todellakin poikkeus vahvistamaan sääntöä. Elämme jännityksessä!

Löytämisen iloa viikkoosi!

18 kommenttia:

 1. Puutarhassa ei ikinä kannata lakata uskomasta ihmeisiin! Hienon punainen kolmilehti.

  VastaaPoista
 2. Se joka rohkenee, uskoo. Minä uskon kun näen :D Tuo kolmilehti on kyllä ihan namu!

  VastaaPoista
 3. No nyt ollaan jännän äärellä jos magnolia päkistää kukkaa, aika vahvasti siltä kyllä näyttää.

  Yhdyn täysin sanoihisi huikean kukinnan kesästä. Itse puhaltelin toisenkin tovin kun älysin kääpiömantelini kukkanuput, se ryökäle näyttää viihtyvän, karkulaisia on vaikka miten paljon, pakkohan ne on kukkapenkin puolelta kuokkia pois. Ja ihan kohta koko puska hehkuu ihanan pinkkinä 💕

  Minkähän trilliumin olen tänne kuskannut, sen lehdet ovat viininpunaisen kirjavat? Taitaa olla liian varjossa nyt irlanninkatajan katveessa, siirrän sen valoisampaan.

  Kyllä nämä ovat niin ihania päiviä, sielu laulaa. Muistatko miten mustat mietteet oli marraskuussa? Juu, en minäkään sillä kevät on taas kuitannut koko potin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan huikeeta olis, jos edes kerran elämässään näkis omalla pihalla magnolian kukan! En uskalla nuolaista vielä, sillä monesta luulemastani kukkasilmusta onkin kasvanut lehtiä.

   Trilliumiasi veikkaan T. cuneatum lajikkeeksi. Se selviää kun on kukassa. Semmoisen muistaakseni ostit Särkältä. Jossakin mulla on se myös, mutta en ole löytänyt vielä. Tai se on kuollut. Tuo T. erectum on kaikkein kestävin.

   Ja marraskuusta minulla ei nyt tule oikein mitään muistoja. Ei varmaan tapahtunut yhtään mitään, toisin kuin toukokuun ihanissa päivissä :D

   Poista
 4. Jännitettään yhessä. Miullakin 'Vanha Rouva' on samanlaiset pulleat silimut tehny. On nyt kolome vuotta ollu. Suattaa olla lehtikin. Ois se ihana kun kukan näkis.
  Juluma puska on siulla tuota kolmilehteä. Kaunis on!
  Kyllä on jännee seurata mikä kukkii ja uutta kasvuu tekköö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jännässä eletään siellä ja täälläkin. Aivan mahtavaa odotusta!

   Trilliumit on hitaita kasvattaa, mutta punakolmilehti on ollut siinäkin ihan paras. Muutama vuosi lihottaa puskaa, jos se on itselleen viihtyisässä paikassa.

   Poista
 5. Vielä kun saadaan sadetta niin jippii🤗mikään ei enää pidättele kasvua. Juu, jännitetään.
  Tipuilla on hauskaa, nekin nauttii keväästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime yönä heräsin saten kohinaan. Pudotti 7,5 mm vettä, ja maailma vihertyi silmissä ihan yhden päivän aikana! Olispa ollut aikaa hyötymaan kylvöille... Pitää heittää viikonloppuna hyötymaa kylvöille.

   Poista
 6. Sinnekki o sitte tullu oikia kesä, ku tiput o pihalla. Ruukin messuulle tuun het ku elukat lähtöö. Ei oo enne mitää maharollisuutta lähtiä kylyvöntekoaikahan nii kauvas. Hyväku Lapualle asti pääsi lähtemähän. Punaasen kolomileheren mäki haluun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotkot on nauttineet ihan urakalla rypemistä ja aurinkoisista päivätorkuista.

   Toivottavasti pääset lähivuosina reissaamaan puutarhamatkojakin! Karja sitoo hoitajansa, ja kylvöaikoina sulla on tuplatyöt. Se vie mehuja ihmisestä.

   Poista
 7. Kanat ovat päässeet nauttimaan kesäisestä säästä.
  Upea kolmilehti ja hieno väri kukissa.
  Magnolia.... minä en tohdi edes unelmoida moisesta. Peukutan, että kukkisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläkin on tosi hyvä mieli, kun näkee kanojen ilon ja puuhailun.

   Raportoin täällä mahdollisten kukintojen edistymistä, sillä kukat nyt olis oikea ihme.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Maatiaiset täältä syrjäkylältä kiittävät terveisistä, ja lähettävät hienoille serkuilleen myös mukavia aurinkopäiviä!

   Poista
 9. Minä olen ollut niin iloinen kun on ollut ihanan lämpöinen kesäilma, mutta nyt se mokoma sitten taas meinaa vaihtua kylmempään! Tässä alkuviikon on saanut nauttia ihanasta 22-25 asteen lämmöstä, niin torstaiksi onkin luvassa enää 16 ja perjantaina laskee jo 11. Hyrrr! Tahdon kesän takaisin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli lämpöjen jälkee taas hyvät työkelit - ei sula kuumuuteen, vaan saa panna taas välivaatteita. Kevät keikkuen tulevi! Kyllä meille vielä kesääkin piisaa.

   Poista
 10. Upeaa ja jännittävää, jos magnoliasi aukaisee kukkansa! Kauniita ovat myös kolmilehti ja rusokirsikka. Tänä keväänä on kyllä saanut nauttia löytämisen ilosta melkein joka päivä. Ihanaa! Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tärinässä käyn joka päivä vahtaamassa noita silmuja :D Tosin eräänkin kerran noista puikuloista nupuista on sitten lehtiä kääriytynyt auki. Mutta tietty ero noissa karvaisissa silmuissa on, joten epäilen niitä kukkasilmuiksi. Jännän äärellä!

   Huomasin myös kriikunan olevan ihan piukassa nuppuja. Viime kesänä tuli ekat pienet kriikunat, mutta eihän ne täällä V-vyöhykkeellä ehtineet kypsyä. Kukatkin on kivoja, kun kaikkea ei vain voi saada.

   Poista