maanantai 8. tammikuuta 2018

Lux Raahe ja hupsis

Valo on taas luonamme. Aurinko tosiaankin kurkkii taivaanrannan yli hitaasti pitenevissä päivissä. Nyt tulee jo viisi minuuttia enemmän valoisan aikaa vuorokaudessa. Tahti kiihtyy kevättä kohti mennessä. Tänään valoa riittää 4 h 35 min täällä Raahessa.

Lux Raahe tapahtuma täällä pohjoisessa :)

Valo vaikuttaa ainakin minuun voimakkaasti. Se tuo iloa ja valoa sieluun asti. On tosi mukavaa vaellella metsiä ja rantoja auringon paistaessa edes matalalta puiden latvuksien takaa. Joka päivä se kipuaa kuitenkin laajemman kaaren taivaalla.

Kultaista Valoa!

Tammikuusssa rakastun kultaiseen valoon. Siinä on ihan erityinen kellertävä sävy, joka muuttuu kevään kuluessa hopeaiseen ja sitten kirkkauteen. Mutta tammikuun aurinko on lämmittävää kultaa.

Auringon säteet hangella.

Yöllä loisavat tähdet ja kuu. Kuu nousi viime yönä selällään. Se tietää kansanperinteen mukaan, että tulossa on kylmää ja pakkasia. No ennusteet näyttävät pikkupakkasia tänne nurkille. Siitä länsirannikkoa riepottaneesta myrskystä ei tällä ollut mitään havaintoja. Ohi meni.

Pienet timantit hangella.


Nyt härkäviikoilla odotellaan Heikinpäivää (19.1), jolloin talvenselkä katkeaa ja siirrytään kevätpuolelle. Lunta tänään mittasin tikulla useasta paikasta, ja keskiarvoksi tuli noin 30 senttiä. Maa oli ainakin ruusumaiden kohdalta hangen alla sulaa.

Sitten se hupsista. Kellekkäs muulle, kun Riekolle. Koitin ottaa kuvia auringon säteistä jokirannassa, kun kuulin jään räsäyksen. Arvasin heti mitä oli tapahtunut. Koiraa kun ei näkynyt missään.

Jää kesti hetken verran.
Niin piti mennä ohutta jäätä pitkin... ja sinne mulahtaa. Kotiväki jakoi kritiikkiä, että otin kriisin hetkellä kuvan, enkä noukkinut koiraa jäistä. No kamera oli kädessä, mutta en ehtinyt tarkentaa. Ja lopulta Rieko pääsi omin avuin kuitenkin ylös penkalle. Ottikohan opikseen? Not. Sen muisti on kyllä kehittynyt, mutta lyhyt se on edelleen.

Kaverit painii, vaikka koossa on epäsuhtaa. Kissalla on neljässä tassussa itsesuojelupiikit.
Niillä saa jarrutettua turhan kovaa menoa kummasti.

Nyt lähden nauttimaan merenrannan maisemista, joten iloa ja sitä valoa toivotan sinunkin poluillesi!

12 kommenttia:

 1. Kyllä kirkas sininen taivas ja auringonsäteet ovat niin kaivattuja kerta kaikkiaan! Ihan sitä melkein sokaistuu.

  Voi pientä mussukkaa kun jäihin putosi, toivottavasti oli opiksi, avantouinti kyllä virkistää verenkiertoa, koirallakin kai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihanaa on kevättalven aurinkopäivät. Jopa näin tammikuussa, kultaisen valon loisteessa.

   Rieko oli hämmentynyt pettäneestä jäästä, mutta hyvin se ponnisteli korkealle rantapenkalle takaisin, kun sai vähän pitoa tassuihin. Ravisti turkkinsa, ja jatkoi samaa vauhtia eteenpäin. Kaipa se vain virkisti... Vein tosin motkotusten kanssa sisälle lämpimään kuivamaan.

   Poista
 2. Eipä tainnut tuntua Riekolla kylmä vesi missään. Koirat on kyllä pieniä ihmeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa se hämmästyi itsekin uimasille päätymistä. Mutta vettähän se ei kaihda, uimahulluksi voisi nimittää. Minä kai siinä eniten säikähdin :)

   Poista
 3. Ihana Lux Raahe. Kevään valon kyllä tunnistaa.
  Hönö Rieko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimeässä talvessa valon pilkahdukset tuntuvat aina niin toiveikkaille. Ja niitä haluaa lisää!

   Rieko tutustui suomalaiseen erikoisuuteen, eli avantouintiin. Toivottavasti se ei ota tavakseen.

   Poista
 4. Ihania kuvia luonnon valosta! Keinotekoista valoa oli Lux Helsingissä, josta postasin:
  https://saveajapapuja.blogspot.fi/2018/01/valotaidetta-lux-helsinki.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä sun blogista tuo idea vähän lähtikin :D Kiitoksia vain!

   Poista
 5. Parina päivänä aurinko näyttäytyi täälläkin. Tuntui ihan hämmentävältä, kun pitkään kaivattu valo vihdoin tuli vieraaksi. Kauniita kuvia olet saanut. Onneksi koira selvisi säikähdyksellä molskahduksestaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kummasti ahnehtisi valoa lisää. Ja kun valoa on enemmän, pitää alkaa kylvämään siemeniä. Sitten hetkessä joka paikka on täynnä purkkeja. Se on kevättä!

   Koira ei edes säikähtänyt, vähän hölmistyi vain. Se on tosi innokas uimari, mutta talvella voisi pysyä kyllä kuivalla maalla.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitoksia Pauliina - Riekolle ei ole koskaan liikaa rapsutuksia.

   Poista