lauantai 20. tammikuuta 2018

Uutisissa tänään sää

Viime yönä meni rikki talven pakkasennätys. Edellinen oli -13,7 ja se muokkaantui lukemiin -15,8. Uutisotsikoissa suurennellaan kertoen kovien pakkasten valtaavan Suomen. Häh?

Aavistuksen hyytynyt joki, mutta valoa horisontista puiden oksiin.
Onko toimittajakunnan muisti niin tuore, että ei edes tiedetä aikakautta, jona pitkät kalsarit olivat välttämättömät talviaikaan? On mennyt useampi vuosi, että talven mitta (-30 astetta) ei ole mennyt rikki. Viime talvena juuri ja juuri alitettiin -20 astetta. Sanoisin lämpimäksi talveksi. No siitä ei kesä juuri kummennut, mutta oli kyllä selvästi vähemmän lunta kesä-lokakuun välillä.

Pieni sula aukko joessa takaa saukoille uimaan pääsyn.
Suomalaiset puhuvat kuulemma hurjan paljon säästä, sanovat muualta tänne tulleet. Ehkä syynä on se, että säätilamme vaihtelevat hurjasti jo neljän vuodenajankin vuoksi. Se on rikkaus, että aina on jotain uutta odotettavaa ja kohdattavaa - uusi vuodenaika ja sen myötä taas uudenlaiset kujeet.

Kuuran ja jään kauneutta.

Olen viettänyt osan lapsuuttani Kyproksella, jossa vuodenaikojen vaihtelu rajoittui kuivaan ja sadekauteen. Se tuntui vajaalle, ja talven kaipuu oli yllättävän kova. Hassu juttu, mutta oliskohan meidän geeneihin koodattu neljä vuodenaikaa tehdasasetuksena? Toisaalta tiedän monia, jotka viettävät eteläisessä lämmössä talviajan, koska talvi on kylmä ja pimeä. Kieltämättä marraskuu on minullekin yleensä raskas taivallus, mutta talven voi viettää epäsosiaalisesti kotona talvihorteessa. Helmikuussa yleensä herään kevääseen, ja sitten se onkin yhtä juoksua marraskuulle asti.

Sieltä se aurinko pilkistää.
Tammikuun pakkaset vanhan perimätiedon mukaan ennustavat heinäkuun helteitä. Helmikuussa pakkaset lupaavat hellepäiviä puolestaan elokuulle. Kyllä minulle passaa pakkaset oikein hyvin, kunhan jokin kohtuus olisi niiden määrässä ja kestossa. Jos pitkään elohopea jähmettyy -30 asteen tietämille, niin siinä tilanteessa ei lämmitä ajatus kesän helteistäkään.

Veden metamorfoosi on upeaa. Virtauksen väreet ovat jäätyneet.

Näissä kepeissä pakkaslukemissa on ilo kantaa liiteristä puita sisälle, ja virittää valkeat takkaan ja puuhellaan. Leivinuuni lämpesi eilen, joten mukavaa lämpöä riittää suloisesti. Ulkoiluun riittää edelleen melko keveä varustus, sillä liikunta lämmittää. Koirallakaan ei ole mitään hätää, sillä paksu turkki lämmittää.

Kuuran muodot kiehtovat. Kuva on menneiltä vuosilta.

Illan aikana hiutaili kevyttä pakkaslunta, ja kuuraa tiivistyi puihin. Huomenna voi olla todella kauniit näkymät! Saattaa olla ihan välttämätöntä ottaa kamera lenkille mukaan. Nämä kuvat tuli kuvattua ihan pihapiiristä.Villasukat ja kalsarit kunniaan, kun pakkasta alkaa olla kylmän verran. Taidan kaivaa ihanat pitkävartiset villasukat, jotka Kokkolan ystäväni on minulle useamman parin verran askaroinut. Ne on ihan parhaita!

Leppeää viikonloppua, pysy lämpimänä ja nauti pakkasista! Taitaa se aurinkokin näyttäytyä hymyilemässä. Mantelilaakson Susannalle tervetuloa lukijaksi! Mahtaako nämä kuvat herättää kaipausta tai kammotusta?

26 kommenttia:

 1. Kyllä nuo auringonsäteet talvisessa maisemassa ovatkin kauniita. Liiemmin niitä ei tänä talvena ole näkynyt.
  Täällä etelässä tämä on ollut todella leuto talvi, eikä pari edellistä sen kummempia olleet nekään. Nyt on ollut runsaan viikon muutaman asteen pakkanen ja alkuviikolle luvattiin yhden päivän ajan -17 astetta, joka sitten muuttuukin vuorokaudessa plusasteiksi. Ei kiva, mutta tällaisia nämä talvet taitavat olla jatkossakin. Harmaan vetisiä.
  Tuntuu ihmisten muisti sääasioissa olevan kovin lyhyt. Ei siitä nyt niin hirveän pitkää aikaa ole, kun talvisin yli 20 pakkasastetta oli ihan normi lämpötila. Nyt jos pakastaa tai sataa lunta, varoitellaan siitä kansaa päivätolkulla etukäteen.

  VastaaPoista
 2. Lööpit on lööppejä - tehty provosoimaan ihmisiä ostamaan lehdyköitä. Leudoilla lukemilla mennään, ja näin on ollut useamman vuotta. Pakkasia en pelkää omasta puolesta mitenkään, enkä kasvienkaan osalta, kun on lunta suojana.

  Etelässä valkoiset talvet ovat enempi muistoissa. Minä tykkään lumen tuomasta valoisuudesta, joka talvella täällä pohjoisessa on huomattavan niukka luonnonvara. Tuo satunnainen aurinko on ihan mannaa. Toivon sen lisääntyvän kevättä kohden. Ekat rusketukset meillä tulee jäillä kulkiessa, ei etelän lämmöissä piipahtaessa. Jälkimmäistä en ole harrastanut koskaan aikuisiässä.

  VastaaPoista
 3. Kuten kuvistasi näemme, talvi ja pakkanen tekevät maismasta kauniin, vaikka en pakkasesta tykkääkään, eikä varsinkaan lyhytkarvaiset mäyriksemme. Talveen tottuu pienestä pitäen, ja totta puhuit, sitä jopa kaipaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman alusvillaa ei varmasti koiria huvita pakkasessa. Onneksi loimet ja töppöset on keksitty helpottamaan elämää. Talvessa on kuitenkin puolensa, ja tämmöiset pikkupakkaset on oikeasti mukavia ulkoilukelejä.

   Poista
 4. Mukavoo on kuiva pakkaskeli, kuhan ei ihan mahottomaks äijy. Pakkasesta on hyötyykin. Pittää pukkeutuu kunnolla. Meillä lehmätkin käy mielellään pakkasella pihalla, eivät näytä siitä kärsivän, -15 ol rajana. Kauniita talavi kuvia oot ottanu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkoilu on pitkälti vaatetuskysymys. Kylmyydeltä pääsee aina suojaan, mutta hellettä ei pääse pakoon. Eli minun valinta on mieluummin kylmää kuin kuumaa. No kesällä en kyllä kaipaa pakkasia, mutta en ole helteidenkään ystävä :)

   Poista
 5. Hyvä postaus!
  Juuri noin minäkin ajattelen :)

  VastaaPoista
 6. Vuodenaikojen vaihtelu tuo rytmin pohjoisen ihmisen elämään ja kaikista vuodenajoista löytyy kauneutta, kun vain löytää sen - ihan kuten talvikuvasi kertovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä niin pidän siitä, että vuodenajat vaihtuvat muutamien kuukausien jälkeen. Vaikka kieltämättä talveen kyllästyy jo helmikuun jälkeen, ja alkaa odottamaan kärsimättömänä kevättä. Kumma kyllä kesään ei kyllästy ensinkään, mutta silti syksy tulee vääjäämättä :)

   Poista
 7. Kauniita kuvia. Inhoan kylmää niin paljon, että toivonkin pysyvän näin "lauhana" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulle voisi sopia talvet etelän lämmössä? Kylmä on asia johon ainakin minä totun. Kylmän siedossa on isoja, henkilökohtaisia eroja, mutta oikeanlaisella vaatetuksella pärjää melkoisen pitkälle.

   Poista
 8. Kauniita kuvia. Lumen peittämä luonto on kaunis näky, jota on kiva tarkkailla sisätiloista käsin :) Mukavaa viikonlopun jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siellä luonnon keskelläkin mukavaa seikkailla :) Mulla on tuo Personal Trainer, joten pakkokin.

   Poista
 9. Viime kesänä kohdalleni ei tainnut osua yhtään hellepäivää vaikka muistan että tammikuussa oli pakkasia. Tälle vuodelle toivon hellepäiviäkin, ei niin kylmää kesää kuin 2017 kesä oli. Kauniita kuvia, talvi on omalla tavallaan kaunista aikaa.

  VastaaPoista
 10. Meillä taisi yhtenä päivänä mennä yli hellerajan, jos en ihan väärin muista. Ja sekin vain hetkellisesti. Aurinkoa ja lämpöä toivon minäkin, että kasvit jaksaisivat kukoistaa.

  Talvi on jotenkin alastoman seesteistä aikaa. Nautin vuodenaikojen tuomasta jatkuvasta muutoksesta ympäristössäni!

  VastaaPoista
 11. Onpa kauniita kuvia. Täällä meilläkin on nyt saanut jonkin aikaa nauttia talvesta....pikkupakkasesta ja tuulettomasta säästä. No loskakelejä on pakkaskauden jälkeen taas tiedossa ja minähän inhoan loskaa, liukkaita teitä ja lumesta paljastuvaa maata, jossa en näe parhaalla tahdollakaan mitään kaunista.
  Mukavaa sunnuntain jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on silleen alastoman kaunis. Olen kanssasi niin samaa mieltä - loskakelit ja musta maa ei ole talvea. Onneksi on saanut nauttia kunnon hangista heti marraskuusta lähtien. Kasvitkin ovat hyvässä suojassa lumen alla. Pian kyllästytään talveen ja aletaan odottamaan kevättä. Toivottavasti se ei ole yhtä pitkä odotus, kuin vuosi sitten.

   Poista
 12. Olipa millaiset pakkaset, lumet ja jäät hyvänsä, minulla on jo kevät ;)

  VastaaPoista
 13. Tammikuuhun kuuluvat pakkaset kestää kun valon määrä lisääntyy niin selvästi viikko viikolta ja tietää kevään ihan just alkavan.

  Hienot kuvat taasen, komplimenttini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, madam! Otan mieluusti vastaan pakkaset, jos ne pysyvät vaatimattomampana kuin -30. Valon määrän lisääntyminen on jo ihan selvää, eli suunta on kevääseen. Sitä ennen on kantohanget, aurinkopäivät ja muuttolinnut. Niitä odotellessa!

   Poista
 14. Onpa siellä teillä hyytävän kaunista! Hienot kuvat! Talvella pitää lumet sataa ja olla pakkasta ei touko-kesäkuulla kuten viime vuonna teki. En kaipaa tulipalopakkasia enkä loskakelejä, sellainen keskivertotalvi toiveena. Meillä on ollut monena päivänä sellaista pakkasutua, joka on kauniisti sokeroinut puut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä vielä ole ollut ensinkään hyytävää, Saila. Keskivertotalvi olisi niin parhautta, mutta valita emme saa. Otetaan vastaan mitä tulee. Puiden sokerointi on ihana termi - kuvaa just niin kuuraa!

   Poista
 15. Ehän mä ny lähtökohtaasesti tykkää pimiästä, kylymästä enkä lumestakaa. Ja sinne etelähän lähtisin talaveksi het, jos olis maharollista. Mutta.....ku ny täälä pitää olla nii, paree olla lunta kasvien suajana ja pakkaastaki, ettei lumi sula, eikä loska lennä. Kohtuurella, eikä mitää monen viikon pakkaasputkia. Ja ohan pakkaaspoika aikamoone taiteelija, kiältämättä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä niin nautin kuuran kutomista taideteoksista puiden oksilla. Tänään kuvasin - ehkä huomenna postaan aiheesta. Puiden alaston kauneus näkyy talvella. Vuodenaikojen vaihtelu on maisemallisesti ihan huimaa.

   Poista