torstai 11. toukokuuta 2017

Ruusukauden aloitus

Muu maa on saanut lunta niskaansa, mutta ihmeen kaupalla tämä Pohjanmaan rantakaistale on saanut auringon lisäksi vain viiltävää pohjatuulta. En ole jaksanut paljon netissä roilata, saatika kirjoittaa mitään. Työ on vienyt suuren osan voimista lähinnä sikamaisen aikaisten aamuherätysten vuoksi. Sopeutumisprosessi on meneillään edelleen. Ehkä jo elokuussa olen aamuvirkku ihminen.

Viime vuonna juuri tällä päivämäärällä oli seljapihlajassa tämmöiset versot!


Kevään kylmyys on hyytänyt pihahommia. Kulottanut olen iltaisin, koska sitä voi tehdä vain pienessä aikaikkunassa lumen sulamisen jälkeen kenturoiden kuivattua siiheksi, kunnes kasvukausi käynnistyy. Lisäksi olosuhteiden pitää olla optimaaliset, eli ei sadetta eikä tuulta. Huononlainen kulotuskevät, sillä pohjoistuuli pitää pintansa iltakosteuden nousuun asti. Sitten ei tahdo enää kulokaan palaa.

Kasvihuoneessa on kevät. Viiniköynnös versoo vauhdilla, joten päätin siirtää ruusut sinne parempaan aurinkoon ja lämpöön.

Zilga selviää hyvin pienellä turvesuojalla talvet kasvihuoneessa.
Ekat maistiaiset saatiin viime kesänä ja hyvää oli!

Olin huomaavinani ruusuissa jo vuorokaudessa kasvun piristymistä. Nyt pitää lannoittaa niitä jo purkkeihinsa ja omajuuriset ruusut ajattelin purkittaa ensin isompiin purkkeihin. Istuttamaan pääsee aikaisintaan 10.6 tai kun kevät on näin myöhässä niin ties milloin ...

Huono kuva, mutta ruusuja ne on nauttimassa kasvarin olosuhteista.

Maestro asensi neljä automaattiavaajaa luukkuihin, joten päivisin ei lämmöt pääse nousemaan kohtuuttomiin. Öisin näyttää pysyvän plussan puolella. Täällä vähän helpotti yöpakkaset, vaikka ei niistä kokonaan eroon ole päästy.  Ennuste on kuitenkin tiistaista lähtien kasvukautta kohden eli lämpenevää. Viimeinkin.

Lisää ruusuja, nämä oli jo tullessaan hyvästi kasvussa. Laitimmaisena
vasemmalla paljasjuurisina tulleet ja purkkiin istutetut.

Ruusujen taimilla menee siis hyvin, ja niillä on ainakin kuukausi aikaa versoa ja juurtua ennen istutusta. Siirtelen niitä väljemmin laatikoihin, jotta saan ne sitten istutusvaihessa irti toisistaan versoja katkomatta.

Projekti käynnistyi maataistelutoimin - työnimi Ruusumaa 2A on kuopastu alkuun!

Maa oli yllättäen sulanut kasvarin edustalla, joten pääsin repimään mansikkakankaan siitä päältä pois ja kääntämään talikolla maata poimien satunnaiset juolan juuret pois. Alue on ollut katettuna mansikkakanakaalla, mutta yhdestä kohdin kankaassa on ollut reikiä joista juola pilkisteli.

Tämä kuva on otettu 1.5.2017 joten äkkiä routa päästi kuitenkin otteestaan.
Kasvualustan syvyys on tuossa noin 30 senttiä, joten tuosta viereisestä kasasta heittelen lisää multaa. Lisäksi haetaan turvetta ja palanutta hevonpaskoo. Tavoite on 60 senttiä kasvualustan syvyyttä. Pohjamaa on hiekkamultamaata ja alta löytyy hiekkaa. Aurinko pääsee koko päivän paistamaan ja pohjoinen kantti löytyy edellisen kuvan vasemmasta yläkulmasta. Siellä on metsää suojana. Ihan loistopaikka ruusumaalle!

Projektin aloituksen palkitseminen tuli hoidettua parhaalla mahdollisella tavalla:

Kasvihuoneen edustan jakkaralla kätten työn jälkeä katsellen
lasillinen valkoviiniä. Mustarastas konsertoi ja olin onnellinen.

Puutarhakausi on siis virallisesti avattu. Koitan iltaisin vähän jaksaa omassa puutarhassakin. Onneksi Maestro hoitaa kotihommia ja ruokapuolen huollossa menen helpoimman kautta. Palvelu on heikentynyt, joten muu perhe saa ottaa asioita hoitaakseen. Tämä kesä on erilainen, mutta olen todella iloinen näistä kesätöistäni!

Lämpöä ja valoa poluillesi - kevät koittakoon vihdoin!

P.S. Ruusumaa 1:n talvisuojaukset on edelleen paikoillaan. Olikohan Briteissä sääntönä, että talvisuojaukset puretaan kun onnenpensas kukkii. No ei kuki vielä - joka päivä tarkistan!

17 kommenttia:

 1. Oi että miten iloinen olen, kun pääset vihdoin tonkimaan maata ja sekoittelemaan optimaalista kasvualustaa <3 Se on niin sun elementti.

  Pidä hauskaa, sinä jos kuka olet onnesi ansainnut.

  ps. laita toinen tuoli tuohon sitten parin viikon päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen tuoli ja viiniä löytyy varmasti!!! Tilataan vielä mukava, aurinkoinen ilta ja mustarastas kapellimestariksi :)

   Poista
 2. Vauhrilla lähti routaki, mutta son hiakkamaan etu. Nua ruusut kerkiää kasvaa komeeksi puskiksi kuukaures.
  En oo teheny minkäällaasia kaivauksia ja haravoomistaki o viälä. Nii hyytävää on pihalla, ettei meinaa tarijeta ollenkaa. Tai sitte hikuaa ja saa lisää kylymää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Routaa oli vähän tänä vuonna, mutta hiekkamaan etuja on nopea lämpiäminen. Varsinkin noin lämpimäs paikas.

   Kevättyöt on olleet jumissa täälläkin, joten ihan nautintoa oli talikoida uutta kasvualustaa. Ja ihan totta - ruusumaa tulee helpolla!

   Poista
 3. Mahtavaa, olet päässyt jo kovasti kuopimaan. Tuota onnea vuelä odottelen. Valaiseva minua, mikä on kentura? 20 vuoden jälkeen pärjään aika hyvin pohjoisempien murteiden kanssa, mutta tuo oli uusi sana ☺. Kyllä tuo uni-valve-rytmin muutos on aika hankalaa, mutta mahdollista kuitenkin. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi-pohjanmaa sanakirja: kentura = kenttä, maan pinta :)

   Kun vain malttaisi mennä ajoissa nukkumaan, niin tämä olisi paljon helpompaa. Mutta kun parhaassa vedossa alan olla klo 22 jälkeen... Yritys on kova mennä klo 23 nukkumaan, mutta se helposti venähtää. Nyt olen keksinyt työn jälkeiset nokoset helpottamaan elämää!

   Poista
 4. Kyllä sinulla on ruusuja, kun minä nyt luen sinun blokiasi ja opettelen niin jospa minäkin joskus laitan mökille ruusuja (muutamia tavallisia onko ne nyt pensasruusuja minulla on). Meillä on etelä-pohjois tontti. Pohjoispuolella on aika isot kalliot suojana. Aika suojainen se on voisi vaikka onnistuakkin kasvatus. Maa on syvältä hiekkainen.Ja kyllä niihin aamuherätyksiin tottuu. Minä olen herännyt noin 40 vuotta klo 5.10. Ja kesä on tulossa on aikaa opetella sinä heräämistä ja minä ruusujen kasvatusta sinun opastuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Nila, että innostus voi tarttua! Sulla ON suojainen sijainti kerrasaan - kiitos kallioiden!

   Ja taas uuden ruusumaan kohdalla raportoidaan blogiin kohta kohdalta ruusujen saloja kuvien kera. Kokeiluahan se on täällä V-vyöhykkeellä, mutta jos täällä pärjää niin helposti etelämpänäkin!

   Ja osanotto 40-vuoden piinaan :D

   Poista
 5. Nyt näyttäisi vihdoin lämpenevän, edes vähän. Ruusupensaille kulunut talvi näyttää olleen helpompi, sillä useimmissa on jo reipasta eloa. Toisin oli viime keväänä, kun osa heräsi tosi hitaasti ja osa ei sitten herännyt laisinkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei tullut viime kevään toisintoa! Se olisi ollut ihan kamalaa. Ennusteen mukaan olisi ainakin tilapäinen lämpeneminen näköpiirissä. Ei yhtään liian aikaisin!

   Poista
 6. Onneksi sinulla on kasvihuone! Tänä keväänä siitä on paljon iloa ja hyötyä, kun ulkoilma on ollut jäätävä. Meillä viime yön pakkaslukema oli taas -7 astetta, mutta tänään istutin ulkoruukkuun orvokkeja toiveikkaana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa teillä kovat yöpakkaset, Pirkko! Meillä on ihan aste tai pari pakkasta öisin, mutta tänä aamuna olikin ihan sulaa. Jospa tästä päästäisiin keväisempiin olosuhteisiin. Tuo kasvari on kyllä tosi hyvä jatkamaan kasvukautta niin keväästä kuin syksystäkin.

   Poista
 7. Ruusut voivat hyvin, valtakunnassa siis kaikki hyvin :) Mennyt talvi oli armollinen ruusuille, minulla kaikki selvisivät hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Katja! Sitä tuntee aitoa jälleennäkemisen riemua talven jälkeen penkkien äärellä. Luultavasti minullakin kaikki ruusut ovat hengissä. En vielä ole purkanut talvisuojauksia.

   Poista
 8. Hienot alut ruusuissa! Toivotaan lämpenemistä ja kuopsuttelusäitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä alkaa hiljalleen keväältä tuntua, mukavia kuopsutteluja sinnekin!

   Poista
 9. Onnittelut puutarhakauden aloituksesta.
  Kunnon lämpöä vielä kaivataan, jotta päästään tosi toimiin.

  VastaaPoista