maanantai 30. heinäkuuta 2018

Tämä helle käy työstä

Nämä helteet "hellivät" edelleen. Tänään työpäivää vietin +34 asteen lämmössä pahimmillaan. Pian ei kestä mitkään vehkeetkään, mutta työntekijät kestävät. Toivottavasti. Olo on töiden jälkeen lähinnä ihan uupunut rusina. Onneksi Maestro kastelee kotikenttää kahden pumpun voimin. Minä en jaksa juurikaan kummoisia ponnistuksia enää illalla.

Kanadalainen 'Morden Centennial' on suurikukkainen, runsaasti kukkiva ja kivasti
sävyä vaihtava kaunotar. Yksi suosikeitani kanadalaisista.

Tämä kuivuus alkaa olla katastrofaalista. Sadetta ei ole näkynyt eikä kuulunut paria hasssua pisaraa enempää. Maa on todella kuivaa, ja isotkin puut tiputavat lehtiään vähemmäksi haihduntaa vähentääkseen. Osa puista on ihan ruskeita jo.  Kaikki eivät tästä edes selviä.

Edessä 'Bonica' ja taempana 'Morden Centennial'
Omassa puutarhassa kastelu on pääasia. Rikat ovat saaneet rehottaa, sillä kaikki aika ja energia menee kasvien hengissä pitämiseen. Ruusut kyllä kukoistavat, mutta niitä ohikukkineita kukkia pitäisi leikata parin päivän välein pois. No siihen nyppimättömyyteen ne eivät kuukahda, ja saavat onneksi tarpeeksi vettä. Toisaalta kukkia on niin hurjan paljonkin, että annan koko nuppulatvan kukkia, ja sitten leikkaan koko latvan pois. Kanadalaiset kun tekevät nupuistaan ison ryppään verson latvaan.

'Baronesse'sta on tullut muhkean kokoinen puska.
Pelkkä kuivuus ei tapa, vaan uudemmat kasvustot kärsivät selvästi myös korkeista lämpötiloista. Ne paistuvat hengiltä. Mustaan multaan paahtava aurinko saa maan lämpötilan nousemaan sellaisiin lukemiin, että kättäkin kuumottaa. Kotipuutarhassa kate suojaa tuolta paahteelta.

'Hansaland' vaikuttaa mielenkiintoiselle lajikkeelle. Katsotaan mitä siitä vielä tuleekaan.
Kärsin edelleen kuvankäsittelyohjelman puutteesta. Kuvat on suoraa kamerasta pelkästään pienennettyinä. Eipä ole oikein jaksamista etsiä ja päivittää koneelle uusia ohjelmia. Mennään näillä eväillä eteenpäin ainakin helteiden ohi.

Joka päivä ainakin kerran uimareissulle Riekon kanssa! Eläimetkin kärsivät kuumasta.
Paljon kaunista on puutarhassa kaikesta räydyttävästä kuumuudesta huolimatta. Ennusteen mukaan mennään loppuviikosta kohtuullisempiin keleihin, ja ehkä sitä vettäkin saadaan viimein ukkoskuurojen ryöpytyksessä. Mikä tahansa vesi taivaalta kelpaisi oikein hyvin.

Jaksamista helteiden keskelle. Nämä eivät määrättömiin jatku, mutta kyllä tässä nyt ennätyksiä rikotaan. Pekut tanaan, että sitä sadettakin saataisiin!

27 kommenttia:

 1. Enpä jaksanut laskea enää montako kannullista vettä kannoin illalla kukille! Onneksi lammessa vielä riittää kannettavaa, vesijohtovesi tulisi tässä tapauksessa kalliiksi!
  Rikat todellakin rehottaa, mutta ei vaan jaksa alkaa niitä kitkemään. Syksymmällä sitten. Ruusuista olen kukkineita leikkonut samalla periaatteella, että sitten koko kukkinut latva kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan polttavan kuumia työpäiviä. En tahdo riittää mehut illasta enää kastelua suurempiin operaatioihin. Pitää ottaa pari lomapäivää, että saa rästihommia tehtyä.

   Poista
 2. Morden Centennial on upea ruusu, vaan niin ovat nuo muutkin.
  Tämä on ollut totisesti kummallinen kesä. Enpä muista, että koskaan aiemmin olisin kantanut näin valtavasti vettä puutarhassa. Ja sekin lähinnä kasvimaalle, kasvariin ja ruukkukukille sekä kärhöille. Muut on pitänyt jättää oman onnensa varaan. Nyt säätiedotuksissa näkyy viilenemistä ja sateita. Saa nähdä, miten ennusteet toteutuvat. Voi olla, että kun talo vihdoin joskus viilenee, ensimmäisenä nukun pois hikisinä öinä kertyneitä univelkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viilenemistä ja varsinkin sateita tervehtisin suurella ilolla! Ilmalämpöpupun hankintaa olen miettinyt nyt jotenin korostetun intensiivisesti. Kalliita ovat, mutta sitten joskus varmasti sellainen laitetaan.

   Poista
 3. Kuuma ja paahteista on ollut. Vettä on saanut kantaa urakalla kasveille ja pihanurmikolle. Onneksi joki mener vieressä ja veden saa siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma joki kullan kallis! Kastelu jo kyllästyttää, kun sitä tekee ensin työkseen 8 tuntia päivässä. Kotona lisää. Vaihtelu olisi kivaa!

   Poista
 4. 'Morden Centennial' meni haavelistalle :) Sinulla oli erittäin kaunis kuva siitä. Ei ihme, ettet illalla jaksa touhuta puutarhassa! Huh-huh! Vaikka olemme kastelleet, niin yksi amerikanpihlaja ja yksi hortensia ovat mennyttä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MC:lla on kivan sävykkäät kukat, jotka vaihtavat mukavasti väriä kukan ikääntyessä. Tykkään kovasti!

   Poista
 5. Blogin järjestelmänvalvoja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeita!
   Jos ehdit, tule kurkkaamaan uuteen blogiini. Luulen että tiedät kuka kirjoittaa
   Heti kirjoitusvirheitä kommenttiin...

   Poista
  2. Vielä liian vähän tuntomerkkejä, mutta aavistus olisi...

   Poista
 6. Upeasti ruusut kukkii kuivuudesta huolimatta. Toivottavasti kohta muuttuu ilmat viileammäksi ja saataisi sadetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut eivät kärsi kuivuutta, vaan saavat ruhtinaalliset tarjoilut jokivettä heti kun tarvitsee. Yksi painevesiautomaatti on vain ruusuja varten, ettei niiden tarvitse jonottaa kasteluvuoroaan. Oikeaa luonnonsadetta tässä odotetaan tosissaan. Heinäkuun sademäärä jäi käsittämättömään 6.5 mm:iin!!!

   Poista
 7. Kanadalaisia pitää kyllä ehdottomasti hommata lisää, kukinta on jo nyt kituliaalla paikalla huimaa. Noudatin neuvoasi ja teen päivittäin 'dead heads' -poistokierroksen, uutta nuppua puskee kiivaaseen tahtiin. Joskin ne kärähtävät pikana kuumuuteen.

  Kastella saa, aivan tolkuttomasti. Kaikkialle ei ehdi millään, tärkeimpinä pidän uusimpia istutuksia, kasvimaata ja ruukuissa kituvia kesäkukkia.

  Jaksuja sinne, sateita kelpuuttaisin minäkin. Ensi keväänä kylvetäänkin ruohonsiemeniä kilokaupalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanadalaiset ruusut on olleet hyvin, hyvin positiivinen kokemus täälläkin. Ja sama havainto: kasvit eivät kuivu kuivuuteen, vaan myös palavat kuumuuteen. Kosteassakin penkissä versot kuivuvat paahteessa. Pahimmillaan täällä oli +34 astetta täydessä auringon paahteessa. Kaikki kasvit eivät sitä kestä, vaikka vesitilanne maassa olisi hyvä. Lämpömittarit auringossa näyttivät silloin ihan huikeita lukemia rutkasti yli 50 astetta. Osasta mittareita loppui jo skaalakin.

   Nurmet elpyvät saatuaan vettä. Ne menevät lepotilaan mahdottomissa olosuhteissa ja virkoavat vettä saatuaan. Katso rauhassa miten käy, ja missä tarvitaan paikkausta.

   Jaksujen suhteen työt on kyllä helvetillistä taistelua lämpöhalvauksen välttämiseksi. Märät vaatteet on ollut paras suoja hurjan nesteytyksen lisäksi. Illalla kotona ei kestä enää yhtään olla auringossa. Meinasin pökertyä noukkiessani pyykkejä auringopaisteiselta pyykkinarulta.

   Poista
 8. Tänään loppui meillä vesi kuution säiliöstä, kaivossa kyllä on vettä mutta hidasta kastella vain yhdellä letkulla puutarhaa. Voi olla että odotellaan josko saadaan sateita. Muuten on sama fiilis, puutarha on ihan retuperällä kun helteessä ei jaksa tehdä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiempina vuosina minun työkyky loppui hellerajaan +25. Olen ylittänyt itseni tänä kesänä pysyen työkykyisenä jopa yli +30 asteen lukemissa. Kovaa se kyllä on. Kotona ei tahdo jaksaa oikeastaan yhtään mitään. Nahka ei kestä illalla enää yhtään paahdetta. Varjossa ja tuulessa vähän pystyy tekemään. Onko iholla jokin vuorokausikiintiö paahteeseen?!? Toivotaan taivaalta helpotusta veden puutteeseen. En kyllä omalla paikkakunnallani ole optimistinen sateen suhteen - en luota ennusteisiin ihan kokemuksen pohjaten. Mutta tilastollisen todennäköisyyden mukaan poudan jälkeen tulee sadetta. Sitä ODOTAN!!!!!

   Poista
 9. Hienoa kukintaa! Joo, toivotaan kunnon sateita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinta on hurjan runsasta ja upeaa! Sateet tuntuvat kiertävän Raahen. Mereltä kuuluu koko ajan ukkosen jytinää, ja maan puolella kulkee raskaat pilvet. Raahessa paistaa edelleen aurinko. Oh my!

   Poista
 10. Olen täysin täynnä tätä hellettä. Tulee petetty olo, kun joudun vain vain kököttää sisällä, jossa on vain pari astetta vähemmän lämpöä, kuin ulkona. Kärsin valtavasti kuumasta. Mitään ei jaksa tehdä ja loma menee omasta edestään.:(
  Sadettaja laulaa nytkin pihalla, kello on yksi yöllä. Kumpa saisi nukuttua yöllä edes vähänn.
  Säälin teitä jotka joudutte tehdä kuumassa töitä. Toivottavasti pian viilenisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kans hellekiintiö ollut täynnä jo kaksi viikkoa. Iltaisin ei jaksa oikeastaan mitään työpäivän jälkeen, mikä ei tee hyvää omalle puutarhalle. Onneksi Maestro on hoitanut kastelua kotisektorilla!

   Pakko vetää nyt piuhat pois tietokoneesta, sillä ukkosen jytinä tulee lähemmäs. Josko sittekin saisi pisaroita edes muutaman millin...!

   Poista
 11. Kyllä on kauneita ruusuja. Nuo kanadalaiset on mukava lisä ruusuvalikoimaan. Hankintaan männöö näitäkin, kahtelin taimistoja mistä näitä sais ja Blongvistilla taitaa olla runsain valikoima. Missä se on kun tuota postinumeruu kahoin, ei ihan etelässä taija olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blomqvist on täällä pohjoisessa, jonkin verran Kokkolasta etelään päin. Sieltä munkin kanadalaiset on peräisin. Postitsekin heiltä saa taimia, mutta postikulut on kyllä kovat.

   Poista
 12. Ihanat kuvat ruusuista <3 tämä kuumuus alkaa olemaan jo liikaa ja odotan kovasti sitä että ilmat viilenisivät !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppuna jo hellittää. Odotan myös parempia työilmoja, ja viimeinkin sitä vettä taivaalta!

   Poista
 13. Oi oi, rankkaa on kun luin postauksen lisäksi kommentteja. Onneksi edes ruusut ilahduttavat!
  Nyt ette tykkää minusta yhtään kun kerron että viime viikon ke lähtien tästä on mennyt yli 4 ukkosta ja vettä on satanut hirmuisesti. Seuraavassa postauksessa kerronkin tästä.
  Vielä pieni hetki niin viilenee👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuule, me peukutetaan vain sitä, että JOKU saa kastelua taivaaltakin. Toki ukkoskuuron pieksemä vesi voi lakoonnuttaa heikompia kasveja, mutta kastelee se kuitenkin.

   Poista