torstai 2. elokuuta 2018

Ryhmäruusut - kuinkas niille kävikään?

Vihdoin ja viimein jotain tarinaa viime vuonna istuttamistani ryhmäruusuista. Ensimmäinen kokemustalvi on takana, ja toinen kasvukausi ruusuilla. En odottanut suuriakaan - mutta tietysti toivoin parasta. Kuvat on otettu eilen, kun satoi se ruhtinaalliset puoli milliä pisaroita maahan asti. Muutoin meillä vaivaa ihan julmettu kuivuus, mutta kuvissa on kauniita pisaroita.

Pieni- ja runsaskukkainen maanpeittoruusu 'Purple Rain' talvehti oikein hyvin,
ja oli ensimmäisenä kukassa jo heinäkuun alussa.

Olin ahertanut syvämultaisen kasvualustan suojaiseen ja aurinkoiseen paikkaan. Ruusukummi auttoi kokemuspankillaan ruusujen valinnassa ja sijoittelussa. Siitä lämmin kiitos hänelle! Viime kurjana kesänä en muuta saanutkaan tehtyä, kuin tuon uuden ryhmäruusujen maan. Kesän 2017 susikehno lämpösumma ei edistänyt talvehtimista, mutta ihana yllätys oli löytää kuitenkin esille ponnistavia, uusia ruusunversoja keväällä! Talvi itsessään oli armollinen runsaan lumen suojatessa. Ryhmäruusujen maa ei edes jäätynyt koko talvena. Päällä oli ainakin 60 senttiä lunta. Huonon kesän jälkeinen lempeä talvi pelasti varmaan paljon.

'Maria Theresia' talvehti myös hyvin - kolmesta kaksi kappaletta on elossa!

Monta lajiketta oli kaksi tai kolme kappaletta sorttiaan. Useista jäi henkiin yksi tai kaksi. 'Baronesse', 'Zaide', 'Purple Rain', 'Pink Emely', 'Piano' ja 'Sweet Haze' lajikkeista talvehtivat kaikki yksilöt. Yllättynyt ja tosi iloinen olin myös köynnösruusu 'Camelot'in talvehtimisesta!

'Camelot' talvehti maahan kaadettuna ja mullalla ynnä katteella peitettynä. Upea!

Aion jatkaa maahan kaatamista, sillä haluaisin nähdä saako oikean köynnösruusun kasvamaan hitosti väärällä vyöhykkeellä. Kasvu on tosi vahvaa ja nuppuja on paljon. Kukat ovat suuria, ja terälehdissä on vinkeitä pilkkuja.

'Nostalgia' ruusuista yksi kolmesta talvehti.
Ruusulajikkeissa minua kiehtoo kukinnan muodonmuutos ja värien liukuminen kukan ikääntyessä. 'Nostalgia' ruusuissa keskusta on valkoinen ja laidat punaiset. Se on todella kaunis ruusu. Tämän kanssa haluan vähän revanssia, ja olen lisännyt sen uudelleen hankittaviin sitten joskus.

'Matador'eja oli kaksi. Toinen talvehti. Terälehtien kaunis aaltoilu puhuttelee!
Näissä hurjissa helteissä kukinnatkin sujuvat pikana. Ruusut kyllä rakastavat lämpöä, mutta tarvitsevat rutkasti vettä kukkiessaan. Uusia nuppuja tulee tasaista tahtia, eli kukintaa riittää todella pitkään.

Muhkean kokoiset kukat on 'Soul' ruusussa. Kaksi kolmesta talvehti.
Ruusuissa riittää nyt kukkineiden leikkomista, mutta se on sellaista hyvän mielen hyrinän täyttämää, leppoisaa puuhaa. On niin ihanaa nauttia illalla ruusumaan rauhasta, ja siistiä kukkineet pois. Taas tulee tilaa uusille kukille aueta.

'Pastella' vaihtaa väriä kukinnan edistyessä. Hämmentävästi osa ruusuista on
erilaisia kukiltaan, kuin viime vuonna. Ne aikuistuvat eri tavoin.


Olen todella, todella iloinen ruusuistani! Ne ovat huikea värien ilotulitus muutoin ruskeaksi palaneessa maisemassa. Tai noh - jokirannan tiluksemme on pysynyt suhteellisen vihreänä, mutta on meillä yksi karrelle palanut kohta kuivassa hietikossa tulotien laidassa.

Näkee kyllä, mitä on kasteltu. Tämä on Pohjanmaalla
nurmikoiden kauden muotiväri.
Ruusujen lisäksi on muutakin silmän iloa. Vihdoinkin onnistuin kunigasliljan eli Lilium Regalen kanssa! Tätä olen aiemmin yrittänyt eri paikoissa, mutta ruusumaan runsas lannoitus ja hyvä vesitalous on nostanut näiden kukinnot reilusti yli metrin korkealle. Korkeus taitaa olla lähempänä 1.5 metriä!

Valtavan komeat kukat, jotka tuoksuvat hyvin vahvasti.

Tänään aukaisivat myös jättisuuret puuliljat kukkansa, mutta niistä ei ole vielä kuvaa. Ryhmäruusujen maassa on myös uusia kärhöjä, jotka aloittavat myöskin. Niistäkin olen tuhottoman onnellinen! Postaan kärhöistä erikseen oman juttunsa.

Väriminttu yllätti. Ihan järkyttävän kokoinen puska. Kolme taimea vain istutettu.

Ruusukummin kanssa pohtiessa ruusujen kumppanuuskasveja, hän kertoi tykänneensä väriminttujen ja ruusujen yhdistelmästä. Yllätyin kyllä tästä kolmen pienen taimen tämän kesän ponnistuksesta. Ei heitä kauas 1,5 metrin korkeudesta.  Huikea!

Syysleimujen isot penkit leimuavat todellakin joka sävyssä. Nämä ovat jo kukkineet
pitkään, vaikka helteet on kyllä ihan paahtavat. Varjossa leimut vasta aloittelevat.

Olen pyrkinyt puutarhaan, jossa kukkia on jatkuvasti. Syyskesä on kuitenkin se räväköin kukinta-aika. Nyt helteiden piiskaamana tuntuu, että kaikki kukkivat etuaikaan ja aika nopeasti ohi. Jännä nähdä, mitä jää syyskuulle!?!

Alppipiikkiputkella on aina vankka sija minun suosikkilistassani. Myös
mehiläiset jakavat minun mieltymykseni. Tämä on perhosten ja mettiäisten herkku.

Lisään ryhmäruusuista kuvia, kunhan saan niitä otettua. Koko pajatsoa ei ole tyhjennetty tähänkään postaukseen. Mutta maistiaisia sentään. Nyt on meneillään kukintojen Hullut Päivät. Onneksi kelit viilenevät, sillä työpäivät on olleet todella, todella raskaita ihan lämpötilojen vuoksi. Pieni ihminen paistuu ja grillaantuu auringon porotukseen ja koviin lämpöihin.

Iloa ja valoa elämääsi - nautitaan viilenevistä ja pimenevistä illoista! Ilolla vastaanottaisin ukkosta, sadetta ja salamoitakin! Kunhan nyt jotenkin saataisiin luonnolle ja kasveille vettä!


17 kommenttia:

 1. Valtavan paljon kauniita ruusuja,hienoa, että noin paljon olet saanut selviämään talven yli! Ttuo väriminttupenkki on kyllä uskomattoman kaunis! Ihmettelen syysleimujen jaksamista tänä kuivana kesänä -meilläkin kukinta on hyvää. Alppipiikkiputki on kaunis, ei voi kieltää. Onkohan se sinulla minkälaisessa maassa, minulla siemenestä kasvatetut pikkutaimet eivät oikein jaksa kasvaa, mietin, ovatko liian kuumassa tai kuivassa paikassa? Mukavaa viikonloppua ruusujen parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppipiikkiputki tekee syvän paalujuuren, eli ei siedä siirtämistä isona. Liian kuivassa se ei tahdo menestyä, tosin minulla kasvaa noita kuivassa auringossa ja puolivarjossa. Isoina ja syväjuurisina ne kestävät sitten, mutta nuoruudessa niitä pitää kyllä kastella. Siementaimesta kukkivaksi menee kolme vuotta.

   Poista
 2. Hienosti olet onnistunut ryhmäruusujen kanssa! Hurjaa kukinnan ilotulitusta, tosiaan. Tuo Camelot on erityisen kiinnostava, mutta mutta... mitähän täällä tarttis tehdä että saisi noin aran ruusun säilymään?
  Onneksi nyt helle helpottaa, ja puhallan kovasti että sadepilvet lähtisivät sinne päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kaadoin sen sykyllä vieressä olevaan vakoon pelkästään taivuttamalla verson alas ja panin tiiliskiven painoksi. Lapioin multaa päälle reilusti. Katteeksi heitin vielä haravointijätettä. Hyvin talvehti, ainakin taällä kertaa.

   Kiitos puhalluksista - sadetta tuli 9 mm, mikä auttaa aluksi.

   Poista
  2. Tuo täytyy tehdä varmaan myöhään syksyllä, juuri ennen pakkasia. Jos niitä tänne tulee🤔muutenhan ruusu mädäntyy?
   Hyvä että oli apua👏

   Poista
 3. Sinulla noita kauniita ruusuja on niin paljon, etten enää edes yritä sanoa, mistä eniten tykkäisin.
  Upea väriminttupuska! Itse en taida väriminttua enää mihinkään istuttaa - ainakaan ilman tiukkaa rajausta. Yhdessä penkissä se on lähtenyt valtaamaan tilaa melkoisella voimalla. Tuntuu, ettei osan pois kitkeminen auta mitenkään, vaan pian kaivan koko värimintun pois.
  Kuivaa on, julmetun kuivaa. Tein tänään yhteenvedon, jonka mukaan meillä on lämpötila keikkunut +30:ssa 14.7. lähtien. Välissä on ollut yksi ainoa päivä, jolloin myös satoi eli 20.7.
  Auringosta ja lämmöstä tykkään, mutta puutarhani puolesta toivon vihdoin sadetta ja viilennystä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on suosikkini näistä upeuksista. Ryhmäruusuista 'Camelot', 'Baronesse' ja 'Aspirin', joista viimeksi mainittu ei halua viihtyä täällä. Yritän sitkaasti kolmannen kerran ensi vuonna! Ensi vuonna suosikit voivat olla erit, sillä selvästi kehitystä ja muutosta tapahtuu kasvin ikääntyessä.

   Me saimme viime yön ukkospuuskissa 9 mm vettä. Vähänkin on parempi kuin ei mitään. Samanlaisessa helleputkessa olemme mekin olleet. Yli +30 raskaita töitä tehden on ihan helvetillistä. Pärjäsin, kun kastelin vaatteeni säännöllisesti. Työkaveri sai lämpöhalvauksen, ja oli pois pelistä neljä päivää. Onneksi nyt kelit viilenivät!

   Poista
 4. Upeaa kukintaa!
  Täällä ukkosti ja saatiin viimein melkein kymmenen milliä vettä. Toivottavasti sielläkin kohta sataa, edes vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli ja meni 9 mm ukkossade. Kastelu jatkuu taas joesta pumppujen voimin. Ruusut kukoistavat hykerryttävän upeasti!

   Poista
 5. Huikea kukinta ! Olen niin iloinen, että panostuksesi ja ahkerointisi ruusujen elinolojen suhteen tuottaa palkinnoksi rutkasti hyvää mieltä ja upeita valokuvia. Se on kuule Onnistumisen Iso Ilo, onnittelut.

  Syysleimut ovat aivan hervottomia, kukkivat hillittömästi. Ja onneksi ovat niin tukevia, etteivät ihan ensimmäisestä rankkasateesta lakoa.

  Täällä on nyt kahtena iltayönä saatu sekä ukkosta, että sadetta. Nyt on hyvä.
  Joko teillä satoi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satoi sen 9 millin verran. Pientä hätäensiapua rutisevaan kuivuuteen.

   Ruusut ovat yllättäneet nyt yltiöpäisellä kukinnallaan. Käytin eilen toista tuntia katkoen kukkineita latvoja. Vielä jäi urakkaa jäljelle. Lisää kukkia aukeaa joka päivä hengästyttävä määrä. Tämä on todella iso ilo!

   Leimuilla on kans ihan kuumottavan runsas kukinta. Lämpöä, aurinkoa ja edes keinokastelulla vettä on saanut kasvit vimmaiseen kukintaan. Huikeaa!

   Poista
 6. Kyllä on kauniita ruusuja ja tuo 'Camelot' pmppas heti suosikiks. Kovasti tiet töitä noitten etteen ja se on tänäkesänä palakittu. Yhen kerran kokkeilin muatilalla tuota kuningasliljoo, ei noussu muasta kevväällä mittään. Kommii kyllä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Camelot ei ole mikään varma talvehtija. Nyt oli lempeä talvi, ja ruusu suojattu maahan kaadettuna ja mullalla sekä katteella peitettynä ihan kokonaan.

   Kunigaslijoja olen yrittänyt ainakin kahteen kertaan. Kolmannella kerralla onnnistui. Vieressä kasvaa valtavia puuliljoja, jotka nekin siis onnistuivat ainakin tänä vuonna :)

   Poista
 7. On ne ruusut vaan kauniita!
  Hieno leimukuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä ruusuista olen lumoutunut kyllä tosissaan! Leimujenkaan loiste ei jätä kylmäksi. Luultavasti tiedossa on pitkä ja lämmin syksy. Merivesi on ennätyslämmintä, joten se voisi ennustaa pitkää syksyä.

   Poista
 8. Upeat ruusut ja mahtavat värimintut ja syysleimut!
  Ruusuja ei ole puutarhassani vielä yhtään, mutta huomaan, että ne ovat alkaneet kiinnostamaan entistä enemmän. Ajattelin aloittaa helpoista pensasruusuista (meniköhän nyt edes laji oikein) ja edetä siitä. Kaikkea täytyy kuitenkin kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasruusut on helppo valinta, kun ne viihtyvät aika vähällä. Olen istuttanut uusia jalosteita, jotka ovat kyllä lunastaneet toiveitani kovasti. Niissäkin löytyy jo pitkään kukkivia lajikkeita. Postaan jossain vaiheessa uusista pensasruusuistanikin. Ruusuja ainakin on ihan pakko kokeilla!

   Poista