lauantai 8. huhtikuuta 2017

Kevät hiipien hivuttaa lähemmäs ja kanalapäivitys

Tähän aikaan vuodesta on ikävää istua koneella ja lueskella eteläisempiä puutarhajuttuja kuvineen. Siellä on kevät, täällä hankia. Optimismia herättää kuitenkin hankien sulaminen auringon paisteeseen. Yöpakkaset kuivaavat pihamaat, ja päivä sulattaa lisää. Aurinko ja tuuli haiduttavat lunta ilmaan. Eli kyllä  ne hanget vajuvat ja pikku hiljaa maatakin paljastuu.

Pellon selkien päällä jo paljasta maatakin aavistus
Piippoja joutuu vielä odottamaan, sillä maa on armottoman jäässä. Jotkin ikivihreät ovat paljastuneet vehmaina, toisin kuin viime keväänä. Silloin katosi paljon kestovihreitä, jotka sisukkaasti istutin uudestaan. Koko kevät on vielä arvoitus, mutta ainahan se on toivoa täynnä.

Tipi the Bird ja kevään hautomisvietti
Kanalassa Tipi the Bird on levahtanut kolmen viikon haudontasessioon kahdeksan munan keralla. Muut kanat käyvät kivan munaamassa lisää haudottavaa,  joten tänään Maestron avustuksella Tipi nostettiin hämärissä pesästä, poistettiin ylimääräiset munat ja merkattiin sinne jäävät maatiaisen munat. Pitänee tukkia muiden kanojen kulku pesään ja avata kulku pesästä eteisen puolelle, että Tipi voi käydä syömässä ja jaloittelemassa haluamaansa tahtiin. Sillä konstilla se saa häiriöttömän haudonnan. Eli meillä odotetaan pientä piipitystä tämän kuun lopussa.

Monen värisiä ja kokoisia on kotoisen Kukkenhemin tuotokset.
Ruskeat munat on Hy-Linen ja valkea maatiaisen.
Toisaalta veikkaan vanhan kaartin tehomunaajissa tulevan luonnollista poistumaa. Yksi vanhimmista Hy-Line rouvista oli jäänyt pesään. Se on joko hautovinaan tai sitten poistumassa elävien kirjoista. Noissa tehokanoissa kolmen vuoden ikä on huikea saavutus. Maatiaiset elävät paljon pitempään, mutta munaavat paljon harkitummin. Ilman Hy-Linejä meillä olisi ajoittain munatonta elämää.

Huomenna huokaan helpotuksesta - vaalisavotta on ohi. Näitä vaalitilaisuuksia on ollut joka viikonloppu. Paljon olen tavannut ihmisiä ja puhunut monista kuntalaisen elämän tärkeästä kysymyksestä. Huomenna on varsinainen vaalipäivä ja illalla vaalivalvojaiset. Saapa nähdä miten käy. Minulla ei ole ollut varaa painattaa vaalimateriaalia ja oheistuotteita. Olen oikeasti hämmästellyt, kuinka kunnallisvaaleissa voi olla ihan merkittävä budjetti. Minä maksoin sen pakollisen 50 euroa. Ehkä minulle vielä joskus selviää, miksi jotkut panostavat vaaleihin merkittäviä summia. Kerran kuukaudessa valtuuston kokouspalkkio 80 euroa ei riitä selitykseksi.

Näitä odotellessa - kevään varhaiset punakolmilehdet eli Trillium erectum

Kohti kevättä iloisin mielin! Ei varmaankaan kauaa mene, että pääsee putsaamaan talven ryöniä. Se siivous on yhtä juhlaa ja iloa! Miksiköhän ulkona siivoaminen on tuhannesti hauskempaa kuin seinien sisällä?

12 kommenttia:

 1. Toivottavasti lumet lähtevät teiltäkin äkkiä. Onnea vaalivalvojaisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tänään satoi lisää märkää lunta, mutta suunta on onneksi vähenemään päin! Vaalivalvojaisiin tässä pikku tällingissä suuntaan - jännää!

   Poista
 2. Onnea vaaleihin! Pitää itsekin mennä äänestämään tänään. Onnea myös tipujen odotukseen. Ihania keväänmerkkejä nekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Reetta! Vaalivalvojaiset alkavat tuota pikaa, joten poistun illaksi jännäämään porukalla. Joidenkin tuntien jälkeen tiedetään tulos.

   Poista
 3. Minä pitelen peukkuja!
  Myös Tipin haudonnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaalituloksissa jäin varapaikalle ja Tipi perhana lopetti hautomisen. Jatketaan uusilla tuulilla, nämä on nyt nähty :)

   Poista
 4. Toivottelen ensin minäkin onnea vaaleihin! vielä on 20 minuuttia äänestysaikaa :)
  Jostain syystä en ole ennen huomannut blogiasi, mielenkinnolla tulen lukemaan toistekin, kun nyt pitää ruveta seuraamaan vaalilähetyksiä. On ihan naapurissa täällä jännät paikat.
  No minä asustelen nyt enemmän Idässä, itäinen kylmyys tuo tänne aina mahtavat hanget ja nietokset. Oishan ne kivat jos harrastais hiihtämistä, mut sukset tuli hävitettyä jo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idässä lumet on sellainen taattu luonnonvara. Ja kesällä helteet. Vaalit on nyt katsottu ja vaalivalvojaiset vietetty. 13 äänen päässä oli valtuustopaikka, eli ihan reilusti hävitty. Varmaan ihan suhteutettuna panostukseen, eli hurjasti en sijoittanut vaalityöhön aikaa tai muutakaan resurssia.

   Poista
 5. Meidän mökin lähellä on talo mikä pitää kanoja. On ne aika vekkuleita. Yleensä pysyvät hyvin pihapiirissä, mutta joskus kuopivat tien reunoja ja jopa toisella puolella tietä. Mutta kun ollaan opittu jo varomaan, niin ei kanoille ole sattunut mitään. Odottelen myös mielelläni lisää tietoa niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotkot on lystejä otuksia. Meillä ei uskalleta pitää niitä vapaana, kun haukkatiheys on niin huima. Lähes joka päivä kanahaukat liitävät matalalta kanalan ulkotarha yli - ne tietävät että siellä olis jos käsiksi pääsis. Tarha on verkotettu kattoa myöten, joten haaveeksi jää.

   Klikka tuota oikean sivun Tunnisteet kentästä Kanala nimeä, niin saat näkyviin tämän blogin kanalajutut!

   Poista
 6. Voi, miten ihanaa kun voit antaa kanan hautoa! Meillä kanat uskollisesti hautovat tyhjää pesää. Kunpa olisikin enemmän tilaa :)

  Vaalipäivä jo menikin, mutta minä lueskelen vasta näitä vanhempia juttuja. Onnittelut sinulle varasijalle pääsystä! Onhan sekin sentään jotain ensikertalaiselle!

  VastaaPoista
 7. Meillä on reilun kokoiset kanalat, kyllä väkeä sopii lisää. Vanhimmat Hy-Linet ovat elämänsä loppusuoralla, joten luonnollista poistumaa on tiedossa ikävä kyllä.

  Vaalit tuli nähtyä ja kaikkea uutta tuli vastaan. Nyt jatketaan kevein jaloin eteenpäin kohti kevättä!

  VastaaPoista