lauantai 22. huhtikuuta 2017

Pitkän päivän illassa ja askeleet kaikkein pyhmimpään

Puolet viikonlopun työstä on tehty. Nousin kellarikerroksessa sijaitsevasta työtilastani maan pinnalle auringon paisteeseen aivan häikäistyneenä. Jää oli isosti sulanut sohjoksi, joka öisin jäätyy taas uudelleen. Mutta sohjon/jään määrä vähenee joka päivä.

Kurjet ovat aseettuneet pesimään lähistölle.
Muutolinnuista mustarastaiden ja peippojen määrä on suurempi kuin aiempina vuosina. Punarintapari on aloittanut laulelun ja eka västäräkki bongattiin toissapäivänä. Siepot ja pääskyt puuttuvat, muuten lintujen valikoima ja laulun sirkutukset alkavat olla runsaita.

Lunta riittää, mutta kuusten juurelta olen jo haravoinut.

Kevään sanotaan olevan kaksi viikkoa myöhässä, mutta omien kuutiointien mukaan se on kolmisen viikkoa myöhässä. Ainakin. Odottavan aika ON pitkä. Yksi perennapenkki on paljastunut jään alta, ja sen putsauksessa löytyi versovaa elämää. Oi ihanuutta! Pelkäsin paksun jääkannen tukehduttaneen kasvit hengiltä.

Esikot nuo armaat puskevat heti kasvua jään lähdettyä!

Päätin avata oven kaikkein pyhimpään, eli ympäri verkotettuun koeruusujen maahan. Nippusiteet napsin poikki, että sain kulkuväylän tutkimaan talvehtimisen onnistumista versoja arvioimalla. Hyvältä näyttää! Poistin kakkoskoepenkistä (joka oli talvisuojattu paremmin) rahkasammalia, jotta maa pääsisi sulamaan. Niin etevää kun maanpinnan kattaminen onkin talvehtimisen suojana, niin se pitää keväällä maan jäässä pitempään. Siksi vetelen aina keväällä katteet pois. Takaisin penkkiin ne päätyvät sitten aikanaan.

Ilahduin  monesta jälleen näkemisestä! Vielä on liian varhaista sanoa, mikä on elossa ja mikä kuollut, mutta erinomaisen elävän näköisiä varsia silmuineen sieltä tuli vastaan. Ryhmäruusut ihan odotusten mukaan on mustia varreltaan, mutta jännitys onkin siinä  nouseeko juuresta uusia versoja.

'Morden Centennial' näyttäisi tässä vaiheessa pärjänneen oikein hyvin.
Nyt ollaan jännän äärellä - kunhan  maa sulaa, niin poistan havut. Vielä saavat olla auringon varjona, ettei ruusun varret pääse kuivettumaan. Sitten alkaa päivittäinen tutkailu menestyjistä ja menehtyjistä. Työlistalla on katteiden poisto, tyvmultauksen tasaus penkkiin, kevätleikkaus, lannoitus ja tukien asentaminen takaisin. Varmaankin tihkukasteluletkut asennan myös penkkiin kiemurtamaan katteen alle. Viime kesänä niitä ei tarvittu kertakaan. Eli vähällä vaivalla voi jäädä odottamaan heinäkuun ekoja nuppuja ja siitä eteenpäin kukkien loistoa.

'Bonicat' näyttävät talvehtineen versojaan myöten, mikä ryhmäruusulle
on ihan saavutus. Ihan ylin kärki on mustaa, mutta se ei ollut puutunut kunnolla.


Mieleni on tavattoman iloinen tästä ekasta harppauksesta keväisiin fiiliksiin! Mukavaa viikonloppua kaikille, minulla viikot on vielä nurinperin eli viikko vapaata mellastusta ja viikonloput töitä. Vapun jälkeen tilanne muuttuu arkiviikkotöihin, josta extraan lauantain hoitotöille ja sunnuntain pidän vapaata. Tällä mennään elokuun loppuun asti.

16 kommenttia:

 1. Voi miten pidän peukkuja ruusujen hyvälle heräämiselle.

  Itse totesin, että se kukkula jolle ruusut istutin, on ollut lumen alla ainakin myyrien mellastustanner, tuskin sieltä kannattaa silmiäkirvelevän kirjavaa tulppaanien kukintaa odotella, ruusuista en vielä sano mitään kun ei näy hangen alta.

  Mitenköhän sinulta onnistuu se yksi toukokuun lauantaiaamupäivä vapaaksi? Särkälle pitäisi hankkiutua havuja valikoimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukutetaan kevään edistymistä, että päästään mekin viimein löytöretkeilemään puutarhaan.

   Ja mie ruksin jo sun tuloa seuraavan lauantain päälle viivan, että soon sitten vapaapäivä. Ihan itte saan päättää milloin pidän vastaanottoa auki. On ihanaa saada sut taas tänne vieraaksi!

   Poista
 2. Suojausten poistaminen on jännittävä hetki. Hieno juttu että näytti hyvältä. Meilläkin on ollut runsaasti peippoja ja mustarastaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se sykähdyttävää, Katja! Vielä pitää vartoa pullistuuko silmut ja lähteekö kasvu pontevasti.

   Poista
 3. Kevät on tosiaan muutamiin edellisiin verrattuna kovin myöhässä. Jotkut jo kaivavat maata ja kääntävät komposteja, mutta meillä kumpikin on reilusti jäässä. Vuosi sitten käänsin neljästä lehtikompostista kolme 21.4. Se yksi oli osittain jäässä. Nyt samaiset kompostit ovat pintaan saakka umpijäässä. Parina viime yönä ei ole ollut pakkasta ja päivällä on ollut reilusti lämpimämpää. Tuntuu heti paremmalta. Kunpa näin jatkuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiiiiitaaaasti etenee tosiaankin, mutta keleille me ei vain mahdeta mitään. Kaikki kevättyöt vartoo tekijäänsä. Yöpakkaset jatkuvat ennusteen mukaan, ikävä kyllä. Kyllä tämä vielä kiireeksi muuttuu :D

   Poista
 4. Hieno kuva kurjesta! Minustakin kevät on todella myöhässä tai sitten odottavan aika on todella pitkä. Jospa viimeistään vappuna lämpenisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu! Vappu tuskin tuo radikaalia käännettä ilmastoon, mutta ainahan sitä voi toivoa. Lauha lounainen ilmavirtaus olisi tilauksessa.

   Poista
 5. Jos sinivuakkojen kukintaa pitää jonkullaasena mittarina, tua kolomenviikon arvio, kevään myähääsyyrestä, on aika likellä.
  Soot ens kesänä, täysin täystyällistetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pohjoisella rannikolla kevät on AINA myöhässä, mutta nyt ihan hiton paljon myöhässä.

   Ens kesä vähän hirvittää, kun olis tää omakin puutarha hoidettavana. Onneksi tyttäret on luvanneet auttaa hoitotöissä. Ja äkkiähän se on taas syksy :D

   Poista
 6. Nyt viikonlopun aikana lumi on sulanut enemmän kuin moneen viikkoon. Pihalla alkaa olla jo nurmikkoa ja osaa penkeistäkin näkyvissä. Mies haaveilee pääsevänsä vielä vappuna hiihtämään. Minä salaa toivon ettei lunta enää silloin kovin olisi, jotta pääsisin oman harrastukseni kimppuun!
  Ihana kuulla, että ruusumaallasi näyttää lupaavalta. Seuraankin nyt tiiviisti sun tekemisiä, että osaan noiden omieni kanssa toimia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kevät hiipii ihan tipuaskelin, joita pitää odotella piiitkällä pinnalla. Jos tämä nyt jotenkin saisi vähän vauhtia, niin pääsisi puuhaamaan löytöretkeilyjä pihalla! Juttua kyllä tulee ruusumaan keväästä!

   Poista
 7. Ihana hetki tuollainen talviaarteen suojauksen poisto - silloin tuntuu, että kevään voima pääsee voitolle talvesta. Innostavaa alkuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kieltämättä kuin konvehtirasian avaaminen - mitä herkkuja sieltä löytyykään :D

   Poista
 8. Hyvä, että ruusut näyttävät talvehtineen hienosti! Minunkin pitäisi käydä suojauksien alle kurkistelemassa. Mukavaa maanantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan teilläkin elämän versovan suojausten alla! Tosi jännää odottaa maan sulamista ja kasvukauden alkua viimein täälläkin. Nyt alkaa termisen kevään alku häämöttää.

   Poista