keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Kevään matelua, ikäviä vieraita ja hätäaputöitä

Vänisen jo vaikka kuinka monetta kertaa hidasta kevään tuloa. Eihän se manaamisesta tietenkään kummene, mutta marisen siltikin. Tänään traktori ajoi puukuormassa hankia pitkin puuhamaahan purkamaan lastia, eikä kaikin paikoin edes uponnut hankeen. Kantohanget kestävät hyvin päivälläkin, vaikka olikin viitisen astetta lämmintä.

Kutsumaton vieras pirtin ikkunan alla lintujen ruokintapaikan
antia nauttimassa. Pirun söpö, sanoisko.

Kauriin pirulaiset tulivat takaisin. Ne olivat viikkoja poissa, kun ilvekset kävivät kiertämässä näitäkin tiluksia. Aiemmin oli kolmen lauma, mutta nyt näin kaksi ja sitten tuli tämä yksinäinen pukki evästämään kauroja maasta.

Kehno kuva ikkkunan läpi kuvattuna.
Karvanlähtö on tälläkin työn alla.
Pikapuolin tuokin epatto haluaa puskea sarvensa puhtaiksi nukasta. Meillähän täällä on tarjolla oivallisia puskukohteita alkaen 15,00 € kohde. Hemlokit ovat kuulemma suosittuja. Tuskin tämäkään tyyty rannan leppiin, pajuihin ja muuhun vitikkoon. Onhan se tosi paljon juhlavampaa tunkea kutiseva päänsä vaikkapa hienoon 'Drummondii' vaahteraan jättäen raastavat terveiset.

Koska vielä on aikaa, niin otin ikivanhan nuoriso-osaston huoneen oven entisöinnin alle. Se on juhlavasti 165 senttiä korkea. Siihen huoneeseen pitää nöyrtyen mennä sisälle. Vävykokelaat kumauttavat päänsä sinne mennessä kipeällä tavalla. Jeah!

Ovi on 1800-luvun lopusta peräisin ja alkuperäisiä ovia pirtissämme.
Oven toisella puolella on useita maalikerroksia, joista olen monella tyylillä hankkiutunut erilleen. Toinen puoli on petsattu ja lakattu. Ikkunat ovat muisto vain, mutta ne voi lasittaa uusiksi. Hankalinta on pihka, jota on tihkunut pahuksen paljon vuosikymmenten saatossa. Myös kittinä lasien kiinnityksessä on käytetty pihkaa. Ovi lienee ollut jossain vaiheessa saunankin ovena, sillä se on ilmiselvästi saanut joskus kuumaa, mikä sekin on juoksuttanut pihkaa.

Sepän takomia. Salvan kieli puuttuu.

Minä niin rakastan näitä vanhoja ovia. Siinä on puuseppä tehnyt vähäisillä työkaluilla hienoa työtä! Vanhan entisöinti on mielestäni hyvinkin palkitsevaa. Ne ovat jokainen ihan uniikkeja yksilöitä. Pienellä kunnostuksella ne henkivät vanhan ajan tunnelman.

Monella mielellä on tästäkin ovesta kuljettu aikojen saatossa.

Onhan pirttimmekin vanha, ja sitä on kunnostettu aikansa hengessä. Tuo ovi oli muutamat vuosikymmenet varastossa, mutta viime kesänä se kannettiin paikalleen. Nyt JO se pääsi kunnostettavaksi. Pari muutakin ovea tarvitsisi samanlaisen käsittelyn, mutta tuskin ehdin. On monen päivän urakka ensin tehdä pohjatöitä ja viimein maalata. Mutta näissä hommissahan olen askaroinut jo pari kuukautta. Menee se yksi ovikin vielä jonon jatkona.

Ja sitten paluu alkun väninöihin - tämmöistä kevättä täällä meillä Raahessa:
Kivipuutarhassa näkyy sentää jo muutama kivikin.

Tulvia tuskin tule tänä vuonna, sillä hidas sulaminen haihduttaa hangen hiljoksiin taivaan tuuliin.

Harava odottaa suuren kuusen juurella. Vaikea haravoida ryöniä, kun maa on jäässä.

Kepeää keskiviikkoa ja leppeää viikon jatkoa! Vappu lähestyy kovaa kyytiä. Perjantaina syntyy uusi kuu, jolloin kelien pitäisi (olisi suotavaa) muuttua keväisempään suuntaan. Toivossa eleteään!

Ja tervetuloa Cheri lukijaksi - kyllä nämä jutut tästä paranee, kunhan kasvukausi alkaa viimein!

22 kommenttia:

 1. Sulla on kyllä niin hyvät jutut vaikkei kasvukausi ole vielä alkanutkaan!
  Onpa upea ovi ♥ siitä tulee kyllä hieno kun saat sen työstettyä valmiiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tää on ruusublogi, josta kertoo näinä aikoina vain bannerin kuva :) Syytän ilmastoa! Eiköhän muutamien päivien jälkeen tule "jälkeen" kuvakin. Tuo maalataan ensin tartuntamaalilla ja sitten pariin kertaan öljymaalilla. Sillä kestää kuivua aina ennen kyljen kääntöä.

   Poista
 2. On se harmi, kun eläimet on riesana pihassa. Ymmärrän hyvin tunteesi, vaikka sieviä ovat katsella.
  Älä huoli, täällä on just samannäköistä. Kävin tänään ekan mutkan kasvihuoneessa ja raapaisin haravalla tuolta sulaaneelta alueelta muutaman vedon. Tuntupa mukavalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisi ne mun puolestani käppäillä tontilla silmän ilona, jos eivät olisi puutarhalle niin tuhoisia. Ja kiitos vertaistuesta hankien keskeltä. Jaamme samaa kohtaloa.

   Poista
 3. Pahuksen kauriit, eivät kunnioita edes hintalappua :D
  Kaunis ovi. Niiden kunnostamisessa on iso työ.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat sangen hintatietoisia, Katja. Mitä kalliimpi ostos, sen varmemmin se maistuu. Ei haittaa, vaikka olisi myrkyllinenkin, kuten marjakuuset ovat.

   Joutoaikoina pienet kunnostusprojektit on kivaa ja tuloksekasta ajankulua. Tykkään tehdä omin käsin näkyvää iloa ja hyötyä.

   Poista
 4. Kylläpä on söpöläinen tuo kauris. Meidän mökkipihan riesat valkohäntäpeurat ovat isoja kuin lehmät. Ainakin melkein😉. Mutta tuholainen mikä tuholainen. Aidan takaa niitä olisi paljon mukavampi katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Söpö pirulainen. Valkohäntiä ei täällä ole vielä nähty, vaan ans kattoo vuosia etiäpäin. Ne tihulaiset valtaa alaa. Aita olis hurja värkki rakentaa neljän hehtaarin ympäri. Jää tekemättä. Toivon ankaria talvia ja luonnon valintaa.

   Poista
 5. Ole vaan onnellinen että nuo söpöt tuholaiset ovat noin isoja ja siten helppo pitää silmällä. Meillä kun nuo myyrän pirulaiset vilistävät hangen alla tihutöissään ja keväällä sitten jännätään miten on käynyt. Joten sitä odotellessa...Terkuin Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kun nuo ketaleet liikkuvat siihen aikaan, kun pihalla ei ole liikkujia pelotteina! Meillä syksyllä myyrävuosi näytti kuuden kissan esilletuomina sangen vähäiselle. En usko suuria myyrätuhoja tulleen talven aikana. Vaan katsotaan...

   Poista
 6. Oli sitten kyseessä ilo taikka suru, kirjoitat niin mukavaan tyyliin, että mielellään juttujasi lukee.
  Äläkä suotta teidän hidasta kevättä sure. Täällä etelässä lumet ovat jo menneet, mutta pihamaalla on niin jäätävän kylmä päivän auringonpaisteessakin, ettei mikään juurikaan kasva ja edisty. Vilkaisin juuri lämpömittaria ja se näyttää -2.4 pakkasta. Jospa iltapäivälehden lööppi kerrankin toteutuisi ja saisimme lämpimän vapun. Yhtään en panisi pahaksi, jos lämpö tulisi jo aiemminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lämpimistä sanoistasi, Between! Ei edisty kevät, eikä Vapuksi ole luvattu suurta käännettä ennusteissa. Yöpakkaset riivaavat lumen sulamista ja kevään edistymistä ihan vakavasti. Tuli ennätyspitkä talvi ja perään tosi hidas kevät. Voisiko tasoituksena pyytää aurinkosta sekä lämmintä kesää?

   Poista
 7. Taas vertaistukea hakemassa ja ehkä antamassakin. Kivaa kun tietää ettei ole ainoa joka kärvistelee hitaan kevään kanssa. Mutta puhalletaan ulos vaan ettei jää sisäisiä patoumia 😉. Äsken bussipysäkillä aurinko jo melkein lämmitti. Yhtään sipulikasvin piippoa ei meidän pihassa näy, mutta raparperi päätti alkaa kasvaa hangen läpi. Piti oikein silmiä hieraista.
  Sulla on niin mukavat sijaistoiminnot, että omatkin sormet alkaa syyhytä takaisin tulevan kesäkodin ikuisuustyömaalle teidän naapurikuntaan ☺.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virve - tälle päivää on luvattu sadetta jossain olomuodossa. Toivon vettä eikä lisempää lunta. Vappuun asti mulla on aikaa, sitten alkaa työt ja toivottavasti myös puutarhakiireet omilla tiluksilla. Sitä haipakkaa riittääkin sitten koko kesäksi.

   Poista
 8. Sinulla on sitten hauskoja sanoja. Ja mikä parasta ne kirjoittaa aina oikein. Minulla on aika paljon kirjoitusvirheitä, mutta en välitä. Olen ollut niin vähän aikaa tässä maailmassa mukana. Joten en tiedä teidän kaikkien postaus menneisyyttä. Eli en tiedä aina mistä puhutte. Mutta minä opin kyllä. Työn iloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murretta pukka toisinaan ja suomen kieli on siitä rikas, että siihen voi sorvailla omia (jopa ymmärrettäviä) sanoja. Sanoilla leikittely on yksi hauska harraste sekin.

   Jos joku juttu menee ohi ymmärryksen, niin kysy ihmeessä mitä täällä höpötetään :)

   Poista
 9. No joo, meillä näyttääki jo lumitilanne hyvältä verrattuna teirän vastaavahan. Täälä sataa vettä ja taitaa saara viimmeeset lumet kyyttiä. Jää sitä viälä kasoolle, mutta mualla ei paliua oo.
  Ovesta tuloo komia! On hyvä että pystyt hyätykäyttää nua tehokkahasti tämän kevään orotteluaijan.

  VastaaPoista
 10. Kyllä se kevät sitten viimeisenä tänne Raaheenkin rantautuu. Olisin vain suonut aikaisemman kevään. Aloitan työt Vapun jälestä ja sittenpähän ensin teen täyden työpäivän kaupungin puutarhuroinnissa - ja toisen kotona. Voipi olla mitta täynnä nonstop tarhurointia syksyllä.

  Odottelu on peräti turhauttavaa, joten hätäaputöinä voi tehdä sitten vaikka remontteja ja entisöintejä. Kun ei se kevääntulo edisty, jos keskittyy mököttämään.

  VastaaPoista
 11. Tuo ovi on ihana ja sen entisöinti kannattaa taatusti!

  Onpa tosiaan söpö kauris, meillä ei ole niitä koskaan näkynyt, vaikka taitavat enempi riesaksi olla kuin iloksi.

  Minäkin tuskailen kevään etenemisen taantumista talven kylmyyteen. Lunta ei tosin ole, mutta muutoin hyytävää ja tuulista sekä tiukan pakkasellisia öitä.

  Tsempataan, tsempataan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina - minä niin ajattelen tuota ovea työstäessäni sen tuntematonta tekijää. Tietäisipä hän, kuinka hänen kättensä työn jälkeä kunnostetaan pitkästi yli sadan vuoden perästä.

   Tsempataan tosiaankin... tänään sentään lumi vähän suli täälläkin. Paljon sitä vieläkin on. Ja yöt pakkasella vielä pitkän aikaa.

   Poista
 12. Vuosi sitten näin meillä valkoisen peuranpyllyn, nyt ei ole näkynyt, kyläsudet ovat tehokkaasti hävittäneet. Enpä tiedä kumpi naapuri loppuviimeksi on viheliäisempi...

  Muuta vertaistuen lisäksi en osaa lohduksesi sanoa kuin että kyllä se vesiheinä juhlii penkeissä joka vuosi, tuli kevät huhti, touko tai kesäkuussa.

  Hieno ovi ja upea muisto menneestä. Kiitos kun kunnostat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosellisella sudet on kyllä ikävämpi vaihtoehto. Kauriiden tuohot voi paikata rahalla ja työllä. Mikään ei kuitenkaan ole täysin korvaamatonta puutarhassa.

   Vesiheinää alkaa olla peräti ikävä tässä vaiheessa myöhästelevää kevättä. Perun nämä puheeni arviolta kesäkuun lopussa.

   Minä tykkään hitokseen paljon kaikesta vanhasta. Ehkä joskus julkistan täälläkin, mitä vaikkapa vanhoista ja sään aijastamista laudoista saa tehtyä...

   Poista