lauantai 13. lokakuuta 2018

Perennojen ruskaa

Ihana viikonloppu alkoi! Nyt on tuplasti iloa, koska otin lomapäiviksi maanantain ja tiistainkin. Ehdin vähän askaroida omassa puutarhassa, joka huutaa syystöiden tekijää ja valkosipulien istuttajaa.

Enkeliperhoagervo (Gillenia trifoliata) menee keltaisen kautta punaiseksi. Edessä on
ohotanmaruna (Artemisia schmidtiana), jota kannattaa kerätä kuivakukka-astelmiin.

Ruska-aika todella hellii näkymiä! Näin huikeaa ruskaa ei ole joka vuonna ensinkään. Pihlajat ja vaahterat sekä haavat sun muutkin ruskapuut loistavat maisemassa tummista havuista kontrastia saaden. Sielu kiittää tästä väriloistosta!

Keijunkukkaa (Heuchera) ja varjonäkkiä (Jeffersonia dubia) hondonvaahteran
(Acher shirasawanun) alla. Varjonäkki on ottanut keltaruskean syysvärinsä


Myös osat perennoista ruskaantuvat sievästi. Tuo enkeliperhoangervo lienee hienoin, mutta rantakukka loistaa myös - kuten muutkin perennat. Syksyssä nautin kaikkein eniten ehkä tästä viimeisestä loistoista, ennen valojen sammutusta. Se on kuin ilotulitus, joka loppuu pimeyteen. Sitten nukutaan tovi talviunta keräten uusia unelmia seuraavaan kasvukauteen. Tämä lepoaika tulee kyllä tarpeeseen - se on luova lepo ja ajatushautomo.

Syyskimikki (Actaea simplex) 'Brunette' ei koskaan ehdi kukkia, mutta koristearvo onkin
lehdissä. Juurellaan kontrastia luo keijunkukat (Heuchera) ja rotkolemmikki (Brunnera macrophylla)


Tämä syksy on ollut todella lempeä ja lämmin. Sääennusteiden mukaan tätä jatkuu vielä tovin, mikä antaa pelivaraa niin valkosipulien istutukselle, kuin pensasruusumaan loppuun saattamiselle. Minulla on vielä jokunen taimi maahan saattamatta. Niin kovin tuttua on loppukiri taimistojen alelaarien äärellä pyörähdettyäni. Taimet voi istuttaa tasan niin kauan, kun maa on sulaa.

Kuunliljojen kultaisuutta pensaiden juurilla.

Kaunein mahdollien ruska, lempeät syyssäät ja pieni intiaanikesä lokakuussa - mitä muuta voisikaan säätilalta toivoa? Iloa ja valoa elämääsi! Minä odotan saavani ensi viikolla tietää, miten työkuvioiden kanssa käy. Odottavan aika on oikeasti pitkä.

18 kommenttia:

 1. Keijunkukkien sävyt ovat niin upeat syksyisessä puutarhassa! <3
  Kauniita syyspäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtiperennat, joihin keijunkukatkin kuuluvat loistavat lehdillään. Syyspäivät kieltämättä hellivät lokakuun puolenvälin tietämissä hellemmin, kuin ikinä ennen!

   Poista
 2. Tää on todella ihana puutarhailusyksy. Pitäisiköhän siirtää perhoangervoni aurinkoisempaan paikkaan, se on niin surkeassa paikassa, että ensinnäkin kituuttaa vuodesta toiseen eikä siihen edes oikein tule syysväriä. Nehän tunnetusti ovat paremmat aurinkoisella paikalla, vai kuinka.
  Lykkyä pyttyyn työkuvioiden kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uskomaton puutarhailusyksy tosiaankin! Mun enkeliperhot on puolivarjoisilla paikoilla jokainen. Syysvärin puute voi olla myös runsas typpilannoitus. Yleensä kituvimmat yksilöt ruskaantuvat parhaiten. Heikoin ruskaantuminen on parhailla kasvupaikoilla, joissa typen runsaus tuottaa vähemmän tarpeen kerätä typpi talteen lehtivihreästä.

   Enkeliperhoangervo ei tykkää siirrosta noin yleensä, kun se on paalujuurinen kasvi - mutta ainahan voi yrittää.

   Poista
 3. Perennojenki joukos o tosiaanki hianoja ruskakasvia, vaikka useen ruskasta tuloo miälehen vaa puskat ja puut. Iha hilijan vasta, o mun perhoangervo ruvennu vaihtamahan färiä. Toivottavasti punastuu kunnolla. Yhyren yksilön oon saanu hengiltä, siirtämällä.
  Ny saakki keskittyä puutarhahan ihan kaikes rauhas, toivottavasti. Sää o ainaki paras maharolline.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkeliperhoangervo on paalujuurinen, joten se ei tykkää siirrosta eikä jakamisesta. Tuppaa heittämään veivinsä kumpaankin operaatioon.

   "Kaikes rauhas" on optimistinen määritelmä, mutta todellisuudessa koitan räpiä kaiken muun keskellä myös puutarhaa. Ja tiistaiksi luvattiin sadetta, joten ehkä sitten seurustelen imurin ja luutun kanssa. Sillekin näkyisi selvää tarvetta.

   Poista
 4. Todellakin on ollut kesäinen syksy ja upeaa ruskaa. Ilo on puuhastella ulkona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiki otsalla on ollut pihatöissä. Käsittämättömän lämmintä, eikä kova tuulikaan tunnu kylmälle. Ruskalehdet kyllä lähtivät tuulen mukana.

   Poista
 5. Ruska on tänä vuonna upeaa katseltavaa. Eilen näin päivälenkin varrella kaksi niin loistavan oranssinpunaista tuurenpihlajaa, että ihan häikäistyin. Oma perhoangervoni on parissa päivässä muuttunut kauniin keltaoranssiksi. Täytyykin käydä kuvaamassa. Viime vuonna se oli vihreä ja sen jälkeen lehdet putosivat. Nyt pitää siis ahmia luonnon kauneutta, kun sitä on runsaasti tarjolla.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuure on täällä vasta lämpimän keltainen. Siitä se muuttuu ensin oranssiksi - ja kelien jatkuessa ihan punaiseksi. Upea ruskapuu!

   Luonnon kauneutta ja poikkeuksellista lämpöä on ollut tarjolla. Monasti valkosipuleita istutan sormet kohmeessa hämärissä. Ihan luksusta nyt pyyhkiä hikeä osalta auringon paisteessa!

   Poista
 6. Tänään on melkein t-paitakeli ainakin täällä. Ihana puutarhailusää näin syksyksi! Meillä alkukuun hallat ja ensilumi ruskettivat suurimmman osan perennoista ja sai puut tiputtamaan lehtiään, mutta on täällä vielä jokunen silmänilo. Puistoatsalea 'Illusia' loistaa ehkä upeimpana tällä hetkellä ja sitä pitää käydä ihastelemassa usein. Aurinkoisia syyspäiviä!

  VastaaPoista
 7. Kiitos Minna - aurinkoa ja lämpöä on lokakuu huomioon ottaen ihan hurjasti tarjolla. Tuulikin on lämmin, vaikka lujaa puhaltaakin. Vaaheran auringonkeltaiset lehdet lentävät puuskien mukana. Kaunista!

  VastaaPoista
 8. Kylläpäs nuo kuunlinjat näyttivät hyvältä tuossa, oikein väriläiskä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat hetken ruskan värisenä, mutta kovempi pakkanen teloittaa ne kuoliaaksi. Nyt on lämpöä tarjolla hämmentävän hurjasti, joten perennatkin ruskaantuvat hienosti.

   Poista
 9. Mukavia lomapäiviä! Pidän myös peukkuja työkuvioiden selkiytymiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu. Lomasta nautin varmasti ihan satasella, ja koitan jaksaa odotella vastausta tulevaisuuteen. Toisiakin virityksiä on, mutta nämä tarhuroinnit olisi semmoista sydämellä tehtyä työtä. Semmoisissa olen ihan parhaimmillani.

   Poista
 10. Kylläpä oli hieno ja lämmin pyhäpäivä ! Toivottavasti sait työlistalle monta ruksia. Tarmokkaita pihapäiviä alkuviikkoosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta ruksia tuli, ja elämyksellisyyteenkin tuli panostettua. Olihan ihmeen lämmin päivä - meillä oli +23 astetta päivällä! Se on ihan nevöhööd lokakuussa!

   Poista