tiistai 4. syyskuuta 2018

Haaste "Millainen puutarhuri olet?"


Pauliina Kukka & kaali -blogista haastoi esittelemään puutarhuria blogin takana. Hänen vastauksensa oli hupaisia vaihtoehtoja, mutta valitsin vastaukseeni omaan tapaan..

Jos minä olisin jokin kukka, niin ehkä oikukas ruusu, jonka eteen pitää tehdä
töitä, mutta vaiva palkitaan runsain mitoin! Tämä hehkuva on 'Matador'

Puutarhasuunnittelu

Se on minulle tavoitetila, johon pystyn talven pitkinä ja pimeinä aikoina. Suunnitelmissa minulla on kaikki ojennuksessa - värit, muodot ja kukinta-ajat kohdallaan tarkasti harkittuina kokonaisuuksina. Todellisuus on sitten yleensä vähän pursuavampi, kuin suunnitelma. Tätä opettelen vielä kovasti. Muiden puutarhoihin pystyn tekemään jämpit suunnitelmat, mutta en olekaan niitä yleensä toteuttamassa :D

Ruusumaat on ihan oikeasti suunniteltu. Eli minä opin vielä!
Tavoitteena on enemmän kurinalaisuutta ja järjestelmällisyyttä.

Ostokset

Puutarhat on minun taivaita. Inhoan mitä tahansa muuta shoppaamista, mutta puutarhoilla minulla riittää kärsivällisyyttä katsella kaikkien nurkkienkin taakse löytöjä etsien. Minulla on yleensä ihan vakio ostoslista keväällä. Siinä lukee "Mitäänhän en tarvitse". Viime vuosina olen toteuttanut vain muutamia uusia kokonaisuuksia pihaani. Ne ovat olleet ruusumaita. Myöhemmin olen täydentänyt ruusujen väleihin perennoja ja sipulikukkia.

Vain netistä tilaamalla ostokseni ovat järkeviä ja harkittuja.
Kuvassa Westphalin kärhötoimitus.


Työkalujen säilytys

Työkalut kulkevat mukanani isossa puutarhassa. Jotain tarvitessani joudun kävelemään ympäri puutarhaa muistellen missä viimeksi tarvitsin jotain työkalua. Kesän mittaa kaikki työkalut leviävät pitkin puutarhaa. Pienet harat, sekatöörit yms. pyrin palauttamaan aina vakipaikkaan, mutta isompia saan etsiä ennen töiden aloitusta jostain puutarhan kolkasta.  Syksyllä kerään vermeet kuitenkin talvisäilytyspaikkaansa. Eli kerran vuodessa ne ovat oikeassa paikassaan.

Minä hyötytarhurina


Kaikki puutarhurointi lähti itselle niin tärkeästä ajatuksesta tuottaa omaa, puhtaasti viljeltyä ruokaa. Teen niin edelleenkin, vaikka perhekoko on puolella pienentynyt. Hyötytarhaa olen pienetänyt määrätietoisesti useamman vuotta. Edelleen olemme omavaraisia perunasta, sipulista ja valkosipulista, juureksista ja tuorekautta tulee myös kasvihuoneesta. Tänä vuonna se on ollut kuitenkin luokattoman huonolla hoidolla.

Omat valkosipulit on ihan parhaita!

Kitkeminen


Kitkeminen on Zen. Tosin loppukesästä siihen on jo perin juurin kyllästynyt, koska jokin roti pitäisi olla kitkemisen määrässäkin. Koitan vähentää kattamalla kitkemisen määrää, mutta puutarhani on vain liian suuri. Näinpä tietyt alueet saavat merkittävästi enemmmän huolenpitoa, kuin reuna-alueet. Se on kuitenkin varmaa, että jostain nurkasta aina ja joka tapauksessa rikat tursuavat elämäniloisina.

Puutarhapuuhat

Ne ovat rentoutumista. On niin kivaa nähdä kättensä työn jälkeä! Vuodenajat jaksottavat pihapuuhia siemenestä sadonkorjuuseen, ja kevätkukkijoista aina kuuran koristamiin viimeisiin kukkasiin. Käytännöllisesti pyllistelen puutarhassani kaiken mahdollisen ajan. Syksyä kohti virta tosin vähenee, mutta keväällä on siitä edestä intoa pinkeänä! Talvi tarjoaa aina pakollisen huilitauon.

Puuhaa piisaa, eli vapaa-ajan ongelmia ei ole.

Puutarhan tyyli

Kinkkinen määritttely... täällä on tehty vuosikymmeniä inspiraatiolla - mutta kaikkea isossa mittakaavassa. Pieniä penkkejä ei edes ole. Grandioosiksi olen sen nimennyt. Ja kaiketi englantilainen Cottage garden olisi lähinnä tyyliä.

Aika pursuavaa, mutta kukkii koko pitkän kesän syksyyn asti.

Kasvivalikoima

Kasveja on joka lähtöön, mutta enimmäkseen suurta, runsasta ja komeaa. Harvinaisuuksia olen keräillyt hartaasti, ja tyylilaji on puuvartisen osalta "Vyöhykkeen venytystä". Minulla on ollut lähes pakkkomieltenä kokeilla arkoina pidettyjä puuvartisia V-vyöhykkeellä. Paljon on onnistumisia, mutta runsaasti myös talven runtelemia raatoja keväällä poistettaviksi. Olen vain utelias... se on vienyt monessa suhteessa tuntemattomiin ja antoisiin seikkailuihin.

Taatanpihlaja eli Sorbus x thuringiaca 'Fastigiata'. Pihlajat
ja vaahterat on rakkaimmat puusuvut, joita keräilen.

Minä ja sää

Hei kuka puutarhuri ei ekana aamulla tarkista päivän sään ennustetta? Sitten perään viikon sääennusteen ja vuodenaikaisennusteen tietoja? Talvella seuraan lumen syvyyttä ja merijään paksuutta. Sää on olennainen elementti puutarhuroinnissa. Sitä seuraan tietenkin, kuten muitakin luonnon ilmiöitä.

Hanhet lennättävät poikasiaan ennen muuttoa.

Suhtautuminen vuodenaikoihin

Kyllä olen niin vahvasti luontoihminen, että rakastan pohjoisen ulottuvuuden selkeitä neljää vuodenaikaa. Aina on jotain kivaa odotettavaa pelkästään vuodenaikojen vaihtelussa. Jos kesä on ollutkin ikimuistoisen lämmin ja kuiva, niin syksyssä ihanaa on kirpeä kuulaus ja hiljainen laskeutuminen hämärään ja viileään. Talvessa iloa on lumesta. Lopulta kevättalven koittaessa sitä vihaa kyllä antaumuksella. Ja kevät on kaikkein ihanin - kaikki on vielä edessä! Ainoa mitä moitin, on talven liian pitkä kesto. Mulle oikeasti riittäisi talvea marras- joulu- ja tammikuu. Ehkä helmikuu lyhyenä kuukautena saa mennä samaan nippuun, mutta sitten pitäisi kyllä kevään jo koittaa!


Ruusut eivät anna helpolla periksi talvellekaan.

Minä heitän tämän haasteen Navettapiialle Navettapiian puuhamaahan, Ullalle Rannanpihassa, Kivipellon Sailalle ja Hinakalle Hirnakan Torppa -blogiin. Poimi nuo väliotsikot ja lisää omat kommenttisi, tai kopioi Pauliinan blogista kysymys/vastausvaihtoehdot. Pauliinan alkuperäiset kysymykset voi käydä suoraa kopioimassa tästä linkistä.

Kerro haastessa kuka sinut haastoi, ja että haasteen laittoi liikkeelle Pauliina Kukka&Kaali -blogista.

Iloa ja valoa elämääsi - minä pahus vieköön poden edelleen flunssaa. Tästä pitää lähteä lääkärille, jos ei huomenna ala tokenemaan. Kumman sitkeää on!

20 kommenttia:

 1. Tätäkin oli hauska lukea ja hienot kuvat höysteenä :) Paras on tuo ruusu lumessa -kuva. Toivottavasti flunssasi lähtee pian paranemaan eikä tarvitsisi lääkärille lähteä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivan haasteen Pauliina kehitti, ja tähän oli hauska vastailla. Huomenna taitaa olla kuitenkin edessä lääkärille lähtö, sillä flunssa voi valitettavan hyvin. Minä en.

   Poista
 2. Kiva haaste. Vastauksiasi oli kiva lukea. Onpa ihanaa, etten ole ainoa hottentotti, jolla työkalut ovat sielä sun täällä. Toisinaan ihan raivostuttaa oma huolimattomuutensa, kun ravaa ympäri tonttia etsien jotakin tiettyä työkalua :D
  Pikaista paranemista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen sellainen huithapeli, että olen kovasti koittanut kasvattaa itseäni järjestelmällisempään suuntaan. Sille kun olisi tarvista. Vanhempi koira koittaa opetella istumaan edes omasta käskystä :D

   Poista
 3. Ihana juttu! Arvaukseni osui oikeaan: kirjoitit persoonalliseen, mukavaan tyyliisi. Tuo työkalujuttu oli yllätys. Olet esim. ruusujen kasvatuksessa niin tarkka, joten luulin työkalujenkin olevan järjestyksessä. Onhan se näppärää kun työkalut ovat aina valmiina palvelukseen - jos vaikka ohi kulkiessaan tulee mieleen joku homma. Ja niitähän aina tulee :)

  Kuvat olivat aivan mahtavia tekstin tukena. Varsinkin aloituskuva ja teksti olivat huippuja.

  Pikaista paranemista sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietyt asiat ovat hyvinkin tarkkoja, mutta valikoiden vain :D. Työkalujen ripottelu pitkin tonttia ei ole vakavaa, mutta ruusujen hoitoa ei passaa laiminlyödä! Tosin kyllä ärsyttää kiertää isoa tonttia viidettä kertaa ympäri löytääkseen yhden kolmesta lapiosta... kaikkia työkaluja kun on vähintään kaksi, että löytäisi nopeammin edes sen yhden tarvittavan.

   Poista
 4. Toteutit hienosti ja tutuksi tulleella persoonalisella tyylilläsi Pauliinan haasteen. Piti laittaa haaste "korvan taakse" jo Pauliinan siitä kirjoittaessa, vaan onpa taasen arkihässäkässä jäänyt tekemättä. Nyt se on siellä, eikä toivottavasti suihkussa liukene pesuveden mukana viemäriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan mielenkiinnolla sinun tekstiäsi! Hyvät tekstit muhivat aina aikansa pään sisällä, ennen kuin jalostuvat tekstiksi.

   Poista
 5. Tällä tavalla puutarhuri tulee tutuksi😊huithapeli tai ei, pihasi on komistus.
  Oi oi,flunssa on sitkeää sorttia. Ilmankos pystyi sinuunkin tarttumaan😪

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järjestys ei pysy puutarhassa eikä sisällä (varsinkin kesällä), mutta iloisen rennolla otteella siitä ei tarvitse välittää - sen kun elää ja elämöi edelleen.

   Tämä flunssa on käsittämättömän sitkeää sorttia. Hain tänään lääkekuurin, mutta pohdin vielä syönkö sen. Voihan se auttaa tuolla kaapin hyllyltä käsinkin...

   Poista
 6. Kettu kuittaa ja laittoi haasteen kiertämään mm. Hilulle ja Betweenille.

  VastaaPoista
 7. Kiitos haasteesta Tita! Miekin jo kävin aiemmin kurkkoomassa aiemmin siun postiin ja nyt kuittoon sen saaduksi. Ompa mielenkiintosta kahtuu mitä suan aikaseks.
  Kiva ol lukkii siun vastauksia ja kuvat on hyvät. Kirjotat tuossa Taatanpihlajan kuvassa kerreeväs pihlajia, myö kun suahaan tuo mehtäpuutarha pihlajista raivattuu, en vilikasekkaan pihlajien sukkuun. Suap nähä kuin käyp!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jahas, aivan kuin nyt olisitkin heittänyt haasteen esitellä pihlajien suvun monimuotoisuutta! Pitäiskin päivittää tieto, että kuinka monia sortteja pihlajia täällä onkaan!

   Poista
 8. Kiitos haasteesta! Niiton taas päässy kerääntymähän. Purkamista orottaavat. Tua tyävälineeren ettiskely on niiiin tuttua. Onneksi on suht piäni puutarha, että ainaki keltaane lapio on yleensä näkyvis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn pimeneviin iltoihin vähän virikettä sullekin, kun ei enää jaksa retajata puutarhassa :D

   Lapiot ja talikot voi pokasta aina pystyyn, niin näkyy kauemmaskin etsiville silmille. Pienet työkalut jäisivät hukkaan, jos maahan jättäisi. Siksi kerään ne lähtöpisteeseen.

   Poista
 9. Tämähän oli hauskaa ja toisaalta hyödyllistä omalle pääkopalle siinä mielessä, että ei muillakaan aina kaikki ole tip top tai välineet tallessa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei ikinä ole kaikki tip top-kunnossa. Aina jokin kantti resottaa - se on ihan varmaa!

   Poista
 10. Koppi otetaan täälläkin, mutta ajan kanssa, täytyy perehtyä oikein kunnolla ja miettiä vastaukset! Sinulla oli juurikin sellaiset vastaukset kuten odotin! Olipa niitä tosi kiva lueskella ajatuksen kanssa. Toivottavasti tauti hellittää!

  Tuntuu, että joku aikavaras vie mun aikani ihan tyystin, harmittaa, että blogistania-aikaa on niin vähän viime aikona ollut, no syksymmällä sitten varmaan! Kaikkea hyvää sinulle!

  VastaaPoista
 11. Ai,miten mukavia vastauksia!

  VastaaPoista