maanantai 9. heinäkuuta 2018

Ruusujen aika. Ja vähän pioneidenkin.

Nyt se alkaa - tosissaan ruusujen aika. Pidän pensasruusujen kukkimista alkusoitolle tosi koitteluksiin. Ehkä petraan mielipiteitäni, kunhan istuttamani pensasruusut kasvavat kunnon mittoihin. Nyt kukkeimmassa kesässä liekehtivät pensasruusut, yllättäen myös kanadalaiset ruusut aloittavat ja puutarhan kuningattarina myös pionit.

'Ilo' on istutettu 2016, ja nyt se kukkii yltäkylläisesti. Todella hieno!!! Hanki itsellesi oikea Ilo!

Koko puska kuvassa. Tämä ruusu tarvitsee tilaa ympärilleen. Sen versot lamoavat
noin kahden metrin halkaisijalle. Uudet versot täynnä nuppuja lupaavat pitkää kukintaa.
Kanadanruusujen koemaa on tarjonnut paljon iloa vuodesta 2016. Kaksi jännää talvea on takana, samoin kaksi susikurjan kylmää ja sateista kesää. Nyt on tarjolla vanhanaikainen, lämmin ja aurinkonen kesä. Nuppuja punkee näkösälle hurjaa tahtia, ja näytekukkia aukeaa. Whee!

Ihan ensimmäinen kukkija oli 'Maiden's Blush' eli neidon punastus.
Nyt on tosiaan lämpöä ja aurinkoa tarjolla ollut moninkertaisesti aiempiin vuosiin nähden. Ruusut ovat kasvaneet pöhisten, ja nuppurunsaus on aivan hurja!

Tarhakurtturuusuihin kuuluva 'Louise Bugnet' kukkii jo ihan yltiöpäisesti.
Keijunkukka 'Hans'in kukinnot vähän nojaavat sävy sävyyn nuppujen kanssa.

Onneksi voin tarjoilla kastelua joesta pumpun ja sadettimen välityksellä - lämpöä ja aurinkoa tarjoaa vain luonto itse. Siitä on ollut viime vuosina paha puutos. Helleviikko on edessä, mikä tekee töiden tekemisestä tukalaa. Mutta kasvit kiittävät - varsinkin kun saavat tarpeeksi vettä.

'Hansaland' ruusu kuuluu Rugosa-ryhmään. Istutin se viime kesänä pohtien onko siinä
potentiaalia julkisiin istutuksiin. No tämän kokemus jää omaksi ilokseni. Kaunis on hän!

Ruusujen hurma tulee nyt ihan äkkirynnäköllä silmille. Siitä niin nauttii! Kanadalaiset ruusut ovat olleet todella antoisa tuttavuus. Ne näyttäisivät kestävän jopa täällä V-vyöhykkeellä suhteellisen helpolla panostuksella tyvimultaukseen talven koittaessa. Lannoitusta, kukkineiden poistoa ja tukemista osalle on tarpeen. Ei mielestäni liian kovaa hommaa suhteessa niiden pitkäkestoiseen kukintaan aina pakkasiin asti.

Valkokukkaisten päässä penkkiä varhain aloitti 'Morden Snowbeauty'. Kukan
muoto ei hivele minun kauneudentajuani, mutta katsotaan mitä tästä vielä tuleekaan.

Kanadanruusujen valtakunnallisessa kestävyyskokeessa haetaan Ruususeuran toimesta todella ammattimaisesti menestymisen edellytyksiä. Suuren työn kaiken datan keruussa ja tilastoimisessa tekee Jorma Koskinen. Heitänkin terveiset, että näissä on todellakin potentiaalia pitkään kukkiviksi, sangen kestäviksi puutarhan kuningattariksi.

Kanadalainen 'Quadra' ehti ensimmäisten mukaan kukkimaan. Tämä
ei kuitenkaan ole ollut parhaita talvehtijoita.

Ryhmäruusujakin olen istuttanut, mutta ne ovat V-vyöhykkeellä kanadalaisia haasteellisempia. Osa talvehti ja voi hyvin - osa heitti veivinsä. Kirjoitan niistä myöhemmin lisää. Itseäni kyllä ryhmäruusut kiinnostavat tosi paljon. Pitää vain keksiä oikeat konstit. Silti aina tulee talvia, että paljon kuolee tuttujakin perennoja. Puutarhurointi on taistelulaji!

'Morden Ruby' on ollut todella vahva talvehtija. Sen kukat eivät vain
kestä sateita. Muutoin aivan ihan pilkkulehtinen ruusu!
Ilolla tervehdin hurjaa nuppupaljoutta kanadanruusujen koemaassa. Siellä on nyt myös autio kohta, josta kuoli ryhmäruusuja. Menneitä on 'Ingrid Bergman', ' Nina Weibull' (ne vanhat ja kestävät) sekä 'Rody' ja 'Bonica', jotka kukkivat kaksi kesää ihan yltiöpäisesti.  Samoin pari kanadalaista 'Lamberth Closse'a katosi. Muutamia ihanuuksia on vain kadonnut, mutta se on vain pelin henki väärällä vyöhykkeellä. Ryhmäruujen maasta raportoin tuota pikaa. Siellä ekat 'Purple Rain'it kukkivat jo! Osa puskee versoja nuppuineen, mutta menetyksiäkin oli.

Meillä vasta alkaa pionien kukinta. Tämä on 'Barbara' runsaine sivunuppuineen.
Pionielle tuntuu tulevan ihan huikean hienot kukintakelit. Sateen tietoakaan ei ole. Ei edes myrskytuulia. Nyt nautitaan kukista!

Pioni 'Kansas' taustalla alppipiikkiputken kukinto.

Vauhtia viikkosi! Minä olen aloittanut mattopyykin, sillä kuivaaminen on nyt tooosi helppoa ja nopeaa. Vähän illassa työpäivän jälkeen on ihan toimiva resepti. Nyt on pakko pikaseen kallistaa pää tyynylle, sillä herätys on armottomasti 5:45. On se kovaa...

37 kommenttia:

 1. Toivotaan, että hyvät matonpesusäät jatkuvat. Oli vyöhyke mitä tahansa niin talven jäljiltä on aina yllätyksiä, on selviytyjiä ja häviäjiä vaikka mitä tekisi. Minulla hävisi viime talvena törmäkukka joka talvehti jo pari talvea puutarhassa. Ihmettelen sillä lumipeitekin oli hyvä. Mutta ehkä ei kestänyt syksyn märkää vaikka kasvoi kohopenkissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttäisi mattojen pesun riemuvoitolle ainakin seuraava viikko. Ei sateen häivääkään, mutta kasteluletkun kanssa saa olla ahkeraan.

   Joskus jää ihan mysteeriksi, että miksi jokin sortti kuolee vaikkapa helppoon talveen. Vastauksia ei aina keksi, mutta aina voi olettaa jotain. Ja ostaa uudet taimet :D

   Poista
 2. On tämä ihana maa, kun saa katsella samoja ihanuuksia monta viikkoa! Täällä pionien viimeisetkin kukinnot ovat jo kuihtuneet, samoin moni ruusu on kukkansa tiputtanut. Sinulla koko loisto on vasta alkamssa! Iloruusu kukkii meillä toista kesää, saisinkohan minäkin tulevaisuudessa tuollaisen ruusupensaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä aina keväisin olen sangen kitkerä, kun eteläisistä blogeista lukee kaiken jo kukkivan. Täällä potkitaan hankia... Mutta aina tullaa perästä kuitenkin.

   Ilosta tulee Iso Ilo. Pohdin sen tukemista, sillä versot levittäytyvät iloisesti sangen laajalle. Sen kukkarunsaus nyt kolmantena kasvukautena on kyllä hurja! Kaksi juurivesaa se on tehnyt, joista toinen matkasi Hirnakan mukana Karjalaan. Toinen pienempi on purkissa juurtumassa. Iloa on kiva levittää ihan konkreettisesti :D

   Poista
 3. Pensasruusut on niin ihania, täältä löytyy myös useita sortteja. Ilo on vielä hankkimatta, mutta ilmestynee vielä.
  Snow Pavement oli pettymys, on niin samantapainen kuin Minette, kukat tykkää kyttyrää pienestäkin sateesta ja kukka on liiaksi siniseen vaivahtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tänä vuonna tavoitteena on ainakin kymmenen uutta pensasruusua kasvamaan. Aiemmista istutuksista moni aloittaa ensi kukintaansa, kuten 'Merveille' ja nippu ranskanruusuja. Kivaa seurattavaa!

   Snow Pavementia istutin kaupungin istutuksiin viime kesänä. Näin kuivana kesänä sen kukinta on kyllä runsas! Viime kesän sateista se ei kyllä tykännyt.

   Poista
 4. Minun puutarhaelämästäni puuttuu 'Ilo', mutta muuuten on ruusuja alkanut kertyä ja tällaisten postausten vaikutuksen alaisena kertyy varmaan vielä enemmän.

  Voi, kunpa joskus saisikin nähdä oikean höyryveturin tulon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Ilo' on paitsi nimensä, mutta myös habituksensa perusteella ihan hankkimise arvoinen ruusu. Sille vain pitää olla tilaa ympärilleen jonkin verran.

   Höyryveturin näkeminen oli elämys. Nuoriso oli ihan haltioissaan sillä matkustamisesta! Arvostan vanhan historia vaalijoita!

   Poista
 5. Kauniita kuvia kauniista kukkasista <3

  Hyvää kesää toivottaen Ronja

  http://willaronjaryovarintytar.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ronja! Ja mukavaa kun panit blogisi osoitteenkin, sillä olin jo hukannut sinut. Kävin klikkautumassa lukijakesi, niin en toiste hukkaa blogiasi :)

   Poista
 6. Voi mitä ihanuuksia! Minun teresanruusu selvisi hyvin talvesta, mutta nyt sillä on ollut jokin hätä: se ei ole juurikaan kukkinut. Ehkä olisi pitänyt kastella ja lannoittaa enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikullista välillä on kasvien kanssa. Kevättalven auringon paisteet kuivattivat minunkin pensasruusuja osiltaan. Toiset pärjäsivät ihan hyvin. Ota näistä selvää...

   Poista
 7. Kauniisti kukkivat ruusut ja pionit.
  Meillä pensasruusut kärsivät talvesta ja kukinta on ollut tosi olematonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kuoli kokonaan yksi punalehtiruusun iso siementaimi (yli metrinen jo). En keksi syytä, miksi se niin teki. Toisaalta pensasruusu 'Loiste' meni lumirajaa myöten, mutta kanadanruusuista osa selvisi lumirajan yläpuolellekin. No ne kyllä leikkasin sitten paremman kukinnan toivossa vähän alemmas. Lumiraja kun oli melko korkealla viime talvena.

   Poista
 8. Kuten Sirkku tulla aiemmin totesi, tämän pitkän maan ihanuus on kukinnan loiston jakaantumisena. Meillä pionit ovat jo lopettamassa ja ruusutkin kukkineet jo jonkin aikaa, mutta kauneuden ihailua pääsee jatkamaan muiden blogeja seuraamalla.

  Ilo on todellakin hankinnan arvoinen kaunis ruusu. Omani kuoli tappotalvena 2015/2026 ja siitä suivaantuneena istutin uuden. Sillä ei ole vielä paljon kokoa ja kukat ovat niissä matalimmissa oksissa eli suurinpiirtein pitää maassa kontata niitä ihaillessa.

  Nyt on mukavan lämmintä ja toisaalta vettä on tullut puutarhan parhaaksi. Hyvin on saanut vuodevaatteet ja muut tekstiilit puhtaiksi ja kuiviksi.

  Mukavia mattopyykkipäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika läheltä maata lähikuva Ilon kukasta on myös otettu. Nyt se on nostanut uudet vuosikasvut korkealle, joihin odotan toista kukintaa sitten myöhemmin. Ilo on joka tapauksessa tosi suuri ilo puutarhassa!

   Talvea 2015/2016 en muistele lämmöllä. Pahuksen paljon on saanut uusia eritoten perennoja sen jäljiltä. Nyt alan päästä viimein tasoihin tuon talven kanssa. Joitain aarteita en ole löytänyt, mutta uusilla on sitten korvattu isot aukkopaikat istutuksissa.

   Ja kiitos muistutuksesta - täkit sun muut pitää muistaa pistää koneeseen myös pyörimään.

   Poista
 9. Ilo on Ilo! Ovat kauniita muutkin. Pioneita ei kyllä ole koskaan liikaa, on ne niin ihania.
  Nyt onkin hieno keli pestä mattoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ja pionit on kyllä sellaisia puutarhan kuningattaria, että hyvänä vuotena ne loistavat kauas. Muutama kesä menikin mädäntynein nupuin, joten tätä onnistumisen iloa ei voi sanoin kuvata!

   Poista
 10. Runsas lumi kai auttaa kanadalaisten talvehtimisessa? Minä en hehkuta niitä vielä ollenkaan, ja samalla linjalla on Vakka-Taimen Vesa Muurinen. Mutta en anna vielä periksi vaan kokeilen istutusta aikaisemmin hyväksi havaitulla metodeilla😊
  Mutta tosiaan, nyt on sinun aika nauttia👏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuore on minun tuttavuuteni kanadalaisten kanssa. Ihan varmasti hyvä lumipeite auttaa talvehtimisessa, mutta täällä rannikolla sen saanti on yleensä hidasta. Ehtii useinkin kiljuvat pakkaset ensin. Nyt on takana hyvä lumitalvi.

   Mikä on sun aiemmin hyväksi havaittu metodi - nyt kiinnostaa?!?

   Poista
  2. Seurasin vaan, ehkä oli poikkeus, että teillä lunta oli reippaasti enemmän kuin täällä. Ja tietysti myös kauemmin keväällä😚
   Ei se mikään ihmekonsti ole. Mutta olen vaan todennut että näillä seuduin paksu kerros tietynlaista hiekkaa antaa parhaan kasvualustan. Ja semmoiseen meinaan seuraavat kanadalaisetkin istuttaa.
   Sinä olet kyllä onnistunut niiden kanssa 👏
   Minulla taas viime vuonna kukinta oli upea, nyt ei.

   Poista
 11. Ihanaa katseltavaa nämä sinun kuvasi. Minulla on yksi Nina Weibull jäljellä mitkä on istutettu noin 18 -19 vuotta sitten . Aikamoinen taistelija tämäkin yksilö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nins Weibull päätti kadota helpon talven jäljiltä. Ei jäänyt selvitystä, mikä meni pieleen. Viime kesä oli ihan susikurjan kylmä, joten lämpösumma ei varmaan riittänyt elämiseen. Mutta kanadanruusut puhkeavat just kukkaan ihan hurjanaan, ja ranskanruusut (istutettu 2016_) puskevat ensinuppujaan. Ihanaa!

   Poista
 12. Joo, tuo Ilo on todellakin upea! Minulla se kasvaa tontin rajalla aidanteessa. Mieletön kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilo on istutettu 2016, joten ensimmäinen kukinta on huikean ihana. Odotan kovasti, minkälainen jälkikukinta tulee pääkukinnan vanhoihin versoihin uusista versoista.

   Poista
 13. Upeita kuvia! Niin kauniita kaikki ruusut♥ Ruusu on ihan minun lempikukkia ja voi sitä tuoksu..ah:) Viime kesänä laitoin neilikkaruusun kasvamaan ja siihen olikin jo ensimmäiset kukat tullut, kivalta näytti vaikka pikkuinen vielä onkin:) On nuo Pionitkin vaan upeita kukkia! Kauniita kesäpäiviä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuille pitää antaa aikansa. Sitten ne komistuu ja kukkivat iloksemme.

   Poista
 14. Ai jestas! On Ilo, ilo silimälle! Tämä kesä kukittaa ruusut varmasti ennätysrunsaasehen kukintahan. Toivottavasti, välillä näipäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä näipäi - tosiaankin! Kolme susikurjaa kesää on takana, joten nämä helteet tulee kuin yllätyksenä. Jos vettä piisaa, niin kasvit kiittävät. Kuivuus kyllä teloittaaa nyt kastelemattomat. Minäkin toivon ukkospuuskien osuvan kohdalle edes jotenkin.

   Poista
 15. Ihania ruusuja ja pioneja. Oon ajatellu kahtovani tätä siun blogia vähän tarkemmin talavella, jos enskevväänä piästäs istuttamaan mehtäpuutarhaan ruusualuetta! Siekun oot vielä pohjosemmassa, niin tuo talavesta seleviiminen kiinnostaa.
  Ilo on hieno, jalostus on vuan tuoksun vieny. Meillä se kärsi männä talavena, vaan uus hyvä kasvu on.
  Omajuurisii ois tarkotus hankkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä pohjoisemmalla rannikolla syystalvi sujuu yleensä ilman lunta. Usein ikävät pakkset ehtivät ennen edes parin sentin suojaavaa lunta. Meille lumet satavat keskimäärin vasta vuodenvaihteen jälkeen.

   Ruusuja voi auttaa kummasti talvisuojauksella, joka sujuuu kokemuksen mukaan ihan helposti, koska rakastan ruusujen loistoa!

   Poista
 16. Oi että miten ihania ruusuja teillä on niin reheviä. Kyllä piha tuoksuu hyvältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kyllä ikää myöten hajuaistikin heikkenee - kuten kaikki muutkin aistit. Höh!

   Poista
 17. Ilo tikisti nupun (jonka unohdit leikata) ihan auki asti ja antoi näytteen tulevasta. On se hieno, kiitos !

  Tässä on kuluneiden viikkojen aikana todettu maamme pituus ihan itse ajellen ympäriinsä ja sehän on suuri rikkaus. Etelässä kaikki ryöpsähtää kerralla ja meillä vasta etsitään leskenlehtiä. Nyt kukkaan ehtivät sekä ruusut että pionit ja paljon ihanuuksia on vielä tulematta.

  Joudun muuten siirtämään hirmuisen määrän päivänliljoja paremmille paikoille, ovat jääneet syysleimujen jalkoihin! Ne näyttävät viihtyvän todella hyvin.

  Mukavaa loppuviikkoa ja ruusuntuoksua päiviisi !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En unohtanut leikata, vaan ajattelin tarjota yhden näytteen kukasta. Ja puutarhaelämä on yhtä siirtojuoksutusta. Ainakin meillä.

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Juu niistä nautin kovasti. Kesä menee kiitäen ohi...

   Poista