sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Hurjasti ruusujen kukintaa!

Nyt on ranskan- ja kanadanruusujen loistetta ihan hurjasti! Tekniset puutteet ahdistavat pientä bloggaajaa, mutta puutarha kukoistaa kaikesta huolimatta. Kuvat olen onnistunut vain pienentämään ilman mitään muita käsittelyjä. Pakko tyytyä tähän... Kuvankäsittelyohjelma puuttuu edelleen uudelta läppäriltäni.

'Dutchesse de Montebello' lamoaa ja kukkii. Ranskanruusujen kukka kestää hetken.

Kanadanruusujen koemaa on törkeän kukkaisa. Verrokeiksi istutetut ranskanruusut tulevat nyt kukintaikään, mutta en ole niiden kanssa vielä päässyt ihan sinuksi asti. Kukat tuntuvat varisevan hyvin nopeasti, mikä lienee myös hellesäidenkin aikaansaannosta.

Kanadalaiset ovat nyt viihtyneet kolmatta kasvukauttaan, jolloin alkaa näkemään niiden todellisen luonteen. Olen ihastunut näkemääni!!! Kanadalaisten kanssa alan olla jo hyvästi tuttuja, joten ihastuksen määrää on vaikea kuvata. Hienoa on!

Kanadalainen 'John Cabot' kärsi ekoisa talvista, mutta nyt on onnistumista!
Tällä on runsaat kukkatertut, ja jotenkin pitsimäiset kukinnot. Wau!
Eroja eri lajikkeiden välillä on nähtävissä, mutta kasvin vartuttua myös kasvutapa kehittyy. Iloisia yllätyksiä on varsinkin valkoisten ruusujen kanssa. Ne ovat yllättäneet päästessään kasvamaan aikuisiksi.

'Morden Snowbeauty' kukkii isoin kukin. Kasvu lamoaa,
mutta kukkien määrä ja koko on huikeat!
Ruusumaan äärellä voi vain huokailla hiljaa. Tämän kesän lämpö, aurinko, lannoitus ja kastelu ovat osuneet ihan nappiin. Ruusut kiittävät ja kukoistavat. Toisaalta tämän kukkarunsauden keskellä ei ehdi edes nyppiä kaikkia kukkineita pois, vaan poistan lopulta kukkineen kukkalatvan sen lopetettua kukinnan. Kukkia on oikeasti ihan järkyttävän paljon!

En pysty käsittelemään kuvia, joten sekamelskalta näyttää. 'Morden Snowbeauty' on tuo
isokukkainen valkoinen etualalla oikealla. Vieressään on 'JP Connell'. Taustan iso
punakukkainen puska on järkyttävän korkeaksi kasvanutta väriminttua. Edessä keijunkukka 'Hans'

Muu Suomi on saanut sateita, mutta meidän saldo on reilu 1 mm vettä taivaalta. Muhkeita pilviä on lipunut maan ja meren puolelta ohitse, mutta tämä rantakaistale on ihan Saharaa. Keinokastelu on onneksi toimiva vaihtoehto. Sen rajallisuus on kuitenkin todellisuutta. Olen tyytyväinen siihen, että ruusumailla on ihan oma painevesiautomaattinsa. Ne saavat aina tarvittaessa vettä tarpeeksi.

'Quadra' menestyy odotuksia heikommin. Kaunis on kukkansa, mutta toivoisin
rehevämpää kasvua. Tämän versot on aika hennot vielä.

Ruusumaan kuningas on edelleen 'Henry Kelsey'. Tämä kanadalainen kukkii punaisin kukkinsa ihan hurjasti. Edellisvuodesta tutusti se tekee jo seuraavan kukinnan nuppuja kovaa kyytiä pykälää nyt kukkivia ylemmäs.

Canonilla on vaikeuksia näiden punaisten sävyjen toistossa. Sävy ei ole aivan oikea.
Punainen on syvempi luonnossa silmin katsoen.

Minulla alkaa jo hahmottua kaikkein parhaat kukkijat V-vyöhykkeellä kanadanruusujen valikoimasta. Ykkönen on 'Henry Kelsey' niin kukinnan kuin talvenkeston puolestakin. Kakkonen on 'William Baffin'

'William Baffin' häviää vain pienen himpun kukinnan määrässä ja kestossa.

Jokainen löytää mieluisensa ruusun isosta valikoimasta. Nyt kun pensasruusut ovat lopetaneet, ja kantavat ruskettuneita terälehtiä vielä koristuksenaan, niin kanadalaiset räväyttävät todella näyttävää kukintaansa. Ja näitä kukkia piisaa pakkasiin asti. Ehdottomasti kanadanruusut ansaitsevat paikkansa puutarhassa ryhmäruusuja paremman talvenkeston vuoksi.

Viehättävä 'Morden Belle' kuoli ekaan talveensa. Hankin uusia, ja ne talvehtivatkin!

Viime keväänä istutettu ryhmäruusujen maa on minun suuren mielenkiinnon kohteena myöskin. Sekin on alkanut kukkimaan, mutta postaan siitä toisen kirjoituksen.  Toivon saavani oman tekniikan kuntoon ennen sitä.

Rieko on vesipeto. Ainakin kerran päivässä se on vietävä uimareissulle.

Loppukevennyksenä Rieko the Vesipeto. Nämä helteet käyvät mustaturkillekin kuumiksi. Siksi vähintään yksi päivittäinen vesipulahdus tulee tarpeeseen. Uinti voi viedä helposti kolme varttiakin. Tuo pirulainen ei tule vedestä pois käskien. Tulee sitten kun on nautinut tarpeekseen.

Meri on ihana!

Edessä on jälleen yksi helteinen viikko töitä puurtaen. Jotenkin toivoisin, että jotain kohtuutta jaettaisiin lämpötilojen ja varsinkin sateettomuuden korjaukseen. Vesipisarat taivaalta on todella harvassa. Hikisiä hetkiä on tarjolla runsaasti ennen perjantain viimeistä työrupeamaa.

Iloa ja valoa viikkoosi - koita viillytellä varjossa!

28 kommenttia:

 1. Ai että, on hianua kukintaa! Onnistuun hankkimahan kakkosen :) Pitääkö siitä leikata kukkinehet kukinnot?
  Saretta saatihin nimeksi, 3mm. Meilläki seilas molemmilta pualilta mustia piliviä, vaan niukasti osuu kohoralle. Jopa mäki voisin näillä keliillä ottaa Riakosta mallia ja pulahtaa vilivoottavahan kylypyhyn. Pysyysköhän sitä viälä pinnalla, ku mikää vesipeto oo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkaa kukkineet kukinnot pois, niin kukinta jatkuu hyvästi eteenpäin. WB tekee kukkatertut, enkä itsekään ehdi jokaista kukkinutta poistamaan. Leikkaan koko tertun sitten kun kaikki nuput ovat kukkineet aina seuraavaan täyteen lehteen asti. Kukkaterttua lähinnä on vajaalehdykkäinen lehti, joka pitää myös poistaa.

   Ja uiminen tarjoaa viilentävää helpotusta. Pidä jalat pohjassa, niin ei haittaa vaikka ei vesipeto olisikaan. Tarjoaa rantamatalakin viilenystä.

   Poista
 2. Täällä katseltiin tänään pilviä, jotka menivät vuoroin idän, vuoroin lännen puolelta ohi. Viime yönä satoi... alle millin. Maa oli pölisevän kuivaa jo heti aamulla. Onneksi syvemmällä riittää vielä kosteutta hetken aikaa. Kauniita ruusuja! 'John Cabot' on veikeän näköinen, vähän niin kuin olisi askarreltu paperista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paperiruusu tosiaankin! JC on kukkinut huonosti kaksi edellistä kesää, joten nyt kukinta näyttää hienosti veikeytensä. Ehkäpä tämäkin alkaa viihtyä väärällä vyöhykkeellä!

   Kuivuudesta täällä kärsitään. Oma puutarha jokirannassa ei ole huutavassa hädässä, kun joestakin saa pumpattua vettä. Vaan työmaalla on haastettta sitäkin enempi. Aika kuluu pelkästään kastellessa.

   Poista
 3. Toivottavasti sinne saadaan sadetta! Ihan hurjalta kuulostaa.
  On kiinnostavaa lukea näistä ruusukokemuksistasi. Mulla ei kanadalaisia olekaan. Ranskanruusut ihan hyvin menevät täällä lounaissaaristossa, mutta ainokainen neidonruusuni on viime talvena kutistunut olemattomiin ja tälläkin hetkellä siinä on vain yksi noin 6 cm pituinen verso, jossa on pari lehteä. Onnettomalta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetta ei vain saada, mutta aurinkoa ja lämpöä piisaa. Onneksi on joki, ja siis paljon kasteluvettä! Ruusut ja kärhöt kiittävät heille otollisesta kesästä.

   Neidonruusuja en ole vielä kokeillutkaan, sanovat niitä rantuiksi. Etenen ruusujen maailmassa hivenen sekalaisessa järjestyksessä - kanadanruusut -> ryhmäruusut -> pensasruusut. Mutta aina on hauskaa ja kaunista!

   Poista
 4. Toivon sinne saitta, koko rannikolle ja vielä Ruotsin mehtäpaloillekkin! Myö suatiin lauantaina helepotusta kuivuuteen.
  Ihanat ruusut, kanadasta on tullukkin paljon meijän oloissa kestäviä kasveja. Nuo ruusut kyllä kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla - tulisi sadekin tarpeeseen. Tänään nostin pölykuivasta maasta uusia pottuja. Ja on sitä pottumaata sadetettu! Nämä helteet vain on ihan hurjat. Vesi on kuin kiukaalle nakattua. Haihtuu äkkiä pois, vaikka on katettakin. Oliskohan 2006 viimeksi ollut tämmöinen tosi kuiva kesä? Näin muistelisin.

   Poista
 5. Olipa harmi että sateet kiersivät teidät. Tänne alemmas rannikolle satoi reippaasti koko pe päivän. Mutta sadetus näköjään auttaa, hyvä näin, ja Rieko saa nauttia merivedestä👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateet kiertää Raahen - tämä on niin tuttua. Jos tuleekin saderintama lounaasta, niin tällä kohdin se jakaantuu aina kahtia. Toinen puoli menee meren kautta ohi, toinen maan puolelta.

   Sanovat Rautaruukin tehtaan (nyk SSAB) tulon jälkeen ilmiön syntyneen. Terästehtaan massiiviset voimalinjat tai jotain halkaisee saderintamat. Tämä kapea rantakaista jää sitten ilman sateita.

   Rieko on onnellinen vesikoira! Päivän uintilenkki on varmasti sen päivän kohokohta. Tosin naudoille haukkuminen on näköjään melkein yhtä kivaa. Olen odottanut, että se kyllästyy räyskyttämään laitumella oleville kantturoille, mutta eipä näytä asettuvan. Paimenkoira.

   Poista
 6. Upeita ruusuja. Harrastan samaa vilvoittelua kun Rieko, järveen ja hetken uimisen jälkeen lillun puoliksi uimapatjan päällä ja nautin. Sateet ovat kiertäneet meidätkin lähes täydellisesti, vain kaksi pientä ropsausta saatiin, ei edes 1mm tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko löytää jotain viilennystä - nämä helteet ovat ihan näännyttävät! Työpäivän jälkeen on olo kuin rusinalla - ihan tyhjiin imetty ja kuiva.

   Sade olisi siunaus!

   Poista
 7. Kerrassaan upeita ruusuja ja terkut Riekolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kesä on niiiiin ruusujen mieleen! Ihanaa nähdä niiden kukoistusta. Ja onneksi kastelu pelaa joesta pumpaten!

   Rieko ravistaa jälleen kerran turkkia kuivaksi ja kiittää!

   Poista
 8. Ihanat kanadalaiset <3 Minä hilpaisen hetvälleen leikkaamaan kukkineet pois, tiedä vaikka täälläkin innostuvat uuteen nousuun.

  Kuumuus alkaa olla jo tuskastuttavaa. Onko teillä ylimääräisiä viilentymistaukoja näillä helteillä?

  Miten teidän ampiaisten laita? Täällä on päivä päivältä enemmän. Paarmoja ei enää edes huomaa kun pimppareita pitää hätistää. Ja kärpäsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leiko vain entiset pois, niin uusia nuppuja tulee. Pian kannattaa roikasta syyslannoitteet ruusuille myös.

   Kuumuus töissä on todella tukalaa. Hälyvaatteet on kuolettavan kuumat, joten rohkeasti poikkean pukukoodista shortseilla. Ei vain pysty olemaan! Vettä pitää juoda oikeasti ihan hurjasti, eli pari litraa työpäivässä. Tänään pidettiin ylimääräinen 10 minuutin jäätelötauko, kun repsikkana oleva neito alkoi päänsärkyilemään.

   Kuumuus koetelee myös kasveja. Kädellä kokeilin vasta istutetun perennapenkin kosteutta, mutta hätkähdin mullan lämpötilaa. Se oli tosi kuumaa. Ilmankos kasvit siinä paahtuivatkin. Mitä lie jää henkiin?

   Ampiaisten suhteen kokeile tätä vinkkiä espanjasta: https://yle.fi/uutiset/3-10319790
   En tiedä toimiiko, sillä meillä ei ole ampisista riesaa ensinkään. Lehmien tulo lähilaitumelle toi mukanaan lisää paarmoja. Niistä on riesaa kyllä! Voisin esitellä sääristäni ihan tosi mittavia paukamia.

   Poista
 9. Mahtavaa kukintaa. Kyllä on kauniita. Vesipeto vauhdissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ruusujen huippuvuosi kaikilta olosuhteiltaan! Toivottavasti lämpöä ja aurinkoa ei ruusuille voi olla liikaa. Minulle nimittäin on jo liikaaa. Myös Rieko mustaturkille on turkasen lämmintä. Siksi uiminen onkin ihan parasta.

   Poista
 10. Upeita ruusuja! Tosi kaunis ja herkkä on ensimmäisen kuvan Montebellon kreivitär. Toivotan teille sadepilviä pikaisesti saapuvaksi, kuivuus ei ole hyvästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukan kauneus ihastutti minuakin! Ranskanruusuja en ole aiemmin kokeillutkaan, eikä ne tunnu ihan ongelmattomille täällä V-vyöhykkeellä. Olen tosin suojannut niitä vain tosi keveästi muutamalla lapiollisella multaa tyvelle. Näiden tapoja pitää opetella vielä.

   Sadepilvet nähtiin tänään. Ne nousivat mereltä tummanpuhuvina, mutta pidättivät antiaan Raahen kohdalla. Näytteeksi annettiin noin 15 sadepisaraa neliömetrille. Laskin ne :)

   Poista
 11. Voi miten kaunista! Ja ai että, miten ihanan viileältä näyttää vesipedon touhut, en minäkään tuolta heti malttaisi lähteä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä on kukkeimmillaan. Minun puutarha on kukaties parhaimmillaan juuri syyskesästä. Leimujen loistoa en ole vielä edes kuvannut, ja kärhöt aukovat pian nuppujaan.

   Riekon rukous taitaa kuulua: "Anna minulle minun jokapäiväinen uintireissuni..." Ja aina siihen vastataan "Saa mennä uimaan" rantaa lähestyessä.

   Poista
 12. On teillä kaunis ruusuntuoksuinen piha upeat kuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma - ruusut ja syyskukkijat loistavat, mutta kuivuus on ihan hirvittävää. Onneksi on oma joki, josta saa kasteluvettä. Pian sekään ei riitä, sillä sadetta ei ole käytännössä saatu koko kesänä. Yökaste helpottaa todella vähän. Mutta on pienenä apuna.

   Poista
 13. Voi miten kauniisti ruusumaasi sinua kiittää upealla kukinnallaan! Hienosti siis sujuu ruusu-unelmasi toteen!

  Ja koirulilla riittää energiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusumaa on ollut suuri ilon lähde runsaalla kukinnallaan. Nyt näkee ruusujen todellisen luonteen. Tämä ruusukokeilu on ollut huikea seikkailu!

   Rieko ei hyydy helteissä. Uiminen on sen onnea. Turkki on ilmeisen kuuma, joten joka päivä vien sen uimaan. Sillä menee helposti kolme varttia vedessä lorkkiessa. Onneksi on vesistöjä valita asti - joki, järvi tai meri.

   Poista
 14. Upeita ruusuja! Täältä löytyy noita kanadalaisia kahden kappaleen verran. Quadra ja joku toinen, jonka nimeä en muista. Ensi talvi tulee olemaan niiden ensimmäinen. Toivottavasti talvehtivat hyvin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut paranevat vanhetessaan heti selvästi! Nakkaa syksyllä kylmien tullessa ruusujen tyvelle multaa pari ämpärillistä suojaksi ja jotain haravointijätettä lisäksi. Se suojaa oman kokemuksen mukaan (V-vyöhykkeellä) riittävästi. Tuota talvenkestoa täällä olen testannut, ja minulla alkaa olla asiasta jo koetellut mielipiteet.

   Poista