sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Syyspuuhia lomatunnelmissa

Kyllä on siunattu asia tämmöinen hienous kun vuosiloma! Erityisesti rakastan aamuja, jolloin voi venyä sängyssä just niin pitkään kuin tuntuu hyvälle. Aamukahvin voi juoda ihan rauhassa kelloon katsomatta, samalla läppäriltä uutisia selaten. Ja hiljalleen käynnistää moottori päivän puuhiin.

Vaahteroiden ruska on valtavan värikästä!


Erinomaisen  tähdellisiä toimia onkin varattu loman ajalle. Aktiiviloma pitää vireessä. Tärkeintä on valkosipulinkynsien istutus. Monasti sitä olen tehnyt sormet kohmeessa, pimenevissä illoissa ja vesi- tai räntäsateessa. Nyt on ihan luksusta, kun tosi mukavissa keleissä auringon paistaessa ja lintujen laulauessa (korpit, närhet ja joutsenet... laulavat äänellään jokainen) voi rauhassa askaroida tulevaisuuden toivoja maahan.

Kynnet rivissä kompostimullan päällä.

Nyt on reilut 500 kynttä maassa, mutta jonossa on vielä melkein samanmoinen määrä. Jos kelit pysyvät hyvinä, niin pari päivää saattaa riittääkin. Sitten on työlistalla vaatimattoman tulppumäärän kuoppaaminen.  Jos vielä löytyy vapaita paikkoja, niin kaupoissa näyttäisi olevan edelleen valikoimaa jäljellä. Kevätsipuleita on kyllä ihan armoton määrä entuudestaankin.

Niin pienellä vaivalla syksyllä saa seuraavaan kevääseen väriloistoa!

Ikkunatkin pitäisi pestä, mikä onkin melko urakka näiden vanhanaikaisten, saranoimattomien kuusiruutuisten ikkunoiden kanssa. Vaan kerran vuodessa ne pitäisi läpi käydä. Syyskunnostusta ja siivoamista piisaa puutarhassakin, joten kelien salliessa pysyn enempi pihatöissä.

Riekolla on nyt isommat tiet tassujen alla.


Kuopus ei halua luovuttaa koiraa takaisin, joten pitäköön nyt ilonaan aktiivista aussia. Täällä kotona on oudon hiljaista ja rauhallista. Kai tähän pitää tottua. Voi olla, ettei tuota koiraa saa enää takaisin kuin lainaksi vain. Koira on kyllä tosi ihana ystävä, turva ja personal trainer. Nuoren neidon elämäntilanne tällä hetkellä suosii koiraystävän emännyyttä, mutta minne tulevat kuviot vievätkään aikanaan? Asioita voi pohtia aina kulloistenkin olosuhteiden myötä. Onhan sitä paljon lapsiakin, jotka elävät kahta kotia. Mä olen nyt se etä-äiti näköjään.

Voi näitä sävyjä!
Mulla on koko ihana viikko edessä lomaa! Joudun sompailemaan äitini hoidon myötä yllättäviä käänteitä, mutta tällä hetkellä äiti on jälleen sairaalassa. Siis turvassa - minun näkövinkkelistä. Oli vähän rivakampi aamuherääminen ja samantien pikainen lähtö äidin luo. Ja sieltä sairaalan osastolle. Lopulta sain aamukahvitkin. Tilanne on taas tällä hetkellä vakaa, mutta mikä tahansa päivä voi tuoda huonoja tai vielä huonompia uutisia. Ehkä juuri siksi uuden elämän kätkeminen mullan huomaan tuntuu niin terapeuttiselle.

Elämä kantaa.

Iloa ja valoa viikkoosi. Ruskan loistoa ja kuulaita syyskelejä!

20 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ei tässä enää kevään väärtissä vireessä olla, mutta semmoisessa pakkoraossa talven painaessa päälle. Silloin aina juostaan lujimpaa :D

      Poista
  2. Mukavaa lomaviikkoa sinulle! Toivotaan että säät ovat suotuisat istutuspuuhiin 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säät näyttäisivät pysyvän ryttyilemättä, vaikka valon määrä vähenee tosi lujaa. Siksi onneksi loma just nyt! Bonuksena pääsee ajoissa huilimaan iltaisin, kun ei enää mitää pihalla näe!

      Poista
  3. Ihanaa ansaittua lomaa sinulle. Muistahan levätä kunnolla. 🍂🍃🍁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamulla saa nukkua rauhassa, kun on pimeää muutenkin. Liikkeelle lähdetään vasta valoisuuden lisäännyttyä. Pari ylimääräistä työtuntia tulee siitä, että koira on tyttärellä. Saan selvitettyä tämän syystöiden suman.

      Poista
  4. Tänään oliki kiva puutarhapuuhastelusää. Kyllä sulla sipulia piisaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosipulia on ihan liikaa istutettavaksi, mutta ensi vuonna vähennän määrää ihan tietoisesti. Nyt sipuleiden nosto jäi turhan myöhäiseen, ja hajonneita sipuleita on istukkaiksi. Ne eivät säily pitkään, joten menevät jatkokasvatukseen. Läheisten terveyshuolet on menneet tärkeysjärjestyksessä ohi, joten korjaan vain satoa ja istutan uutta.

      Poista
  5. Beautiful photos.
    Have a nice week
    Greetings
    Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank's Maria! Autumn is now, and I hope you have still some summer left! Have a nice week you too!

      Poista
  6. Hurja miärä noita valakosipuleita. Kaikkiko ihe käytättä! Mukavoo lommoo mieluisissa hommissa puutarhassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiottua enempi pitää upottaa maahan, kun nosto jäi liian myöhäiseksi ja sipulien kynnet ehtivät jo aueta. Eli eivät säily kovin pitkään, mutta ovat hyviä istukkaita.

      Ite syödään rutkasti valkosipulia, ja penikoille ja läheisille on ilo lahjoittaa haisevia terveisiä. Muutamat kaverit haluaa kans ehtaa valkosipulia, joten jonkin sortin vaihtokauppaakin käydään. Loppujen lopuksi koskaan ei ole jäänyt yhtään valkosipulia käyttämättä - ihan sama mikä satomäärä on ollut. Aika hitosti noista on kyllä työtä, mutta näitähän ei kaupasta saa edes rahalla ostamalla.

      Poista
  7. Totisesti ansaittua lomaa, vaikka et jouten olekaan. Voimia äitisi kanssa, meillä on hiukan samansuuntainen tilanne meneillään.
    Oi oi, miten ollenkaan pärjäät ilman Riekoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voimia sinnekin Ritavuoren juurelle! Jostain minä saan voimia näissä lopputulokseltaan varmoissa elämän käänteissä. Sitä samaa toivon sinullekin.

      Ilman koiraa on aluksi vähän hönöä olla, mutta siihen tottuu varmaankin. Lapsen vuoksi antaisin vaikka silmän päästäni, ja Rieko on nyt virkatehtävissä tarpeellisena terapiatassuna. Hyvässä hoidossa se on. Mulle jäi vielä viisi kissaa, joten karvaton talous tämä ei tosiaankaan ole. Kissat pakkaavat nyt hyppimään pöydillä.

      Poista
  8. Oho, mikä määrä valkosipulia! Meillä meni maahan 30 kynttä, mikä on kymmenisen enemmän kuin edellisenä vuonna. Ensi vuonna ehkä lisään taas määrää, niin riittää paremmin ruuanlaittoon. Kiva kasvattaa sellaista, mikä onnistuu suunnilleen joka vuosi ja onhan ne omat valkosipulit todella hyvän makuisiakin.

    Meilläkin on tuttu tilanne, että ollaan välillä ilman koiraa. Siihen on jo tottunut, mutta se vasta oli kummallista, kun kummatkin lapset olivat ensimmäistä kertaa yhdessä yökylässä mummolassa. Oli vähän hiljaista! :D Toivon mahdollisimman monta hyvää päivää sinulle ja äidillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi Hirnakka-ystävälle kelpasi istukassipuleita, joten lähetän osan urakasta Itä-Suomeen! Riitäisi jo nujakointi hyötymaan istutuksissa, mutta huominen menee vielä maataistelutoimissa siellä.

      Ai että ilman koiraa tottuu - hyvä tietää :D Meillä lapset on jo muuttaneet kotoa, eli ollaan Maestron, viiden kissan ja kotikotkojen kanssa ööö.... viidentoista kesken vaan. No kanat on sentään kanalan puolella, eli tupaväki on seitsemän.

      Poista
  9. Mukavia lomapäiviä ja toivottavasti ei tule lähtöä sairaalaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loma on aina paikallaan ja tarpeeseen!

      Äiti päässee ehkä huomenna sairaalasta kotiin joksikin aikaa. Mulla on aina helppoa olla, kun äiti on sairaalassa - siellä on henkilökunta aina paikalla tarvittaessa. Voin huokaista ja jopa ottaa lasillisen valkoviiniäkin.

      Poista
  10. Minulla valkosipulit epäonnistui täydellisesti. En tiedä mikä meni pieleen kun eka kerta vasta niitä kasvattelin. Ajattelin kyllä yrittää uudelleen. Kasvatin niitä kasvulaatikoissa. Kaikki sanovat kasvatuksen olevan helppoa. Valtavan määrän olet niitä pistänyt kasvamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Klikkaa tuosta oikean palkin tunnisteista Valkosipuli linkkiä, niin sieltä kirjoituksista löytyy niksit ja ohjeet valkosipulin kasvatukseen. Älä anna periksi, vaan yritä ihmeessä uudestaan!

      Poista