keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Pikkasta jännempi iltalenkki

Töiden jälkeen lähdin koiran kanssa iltalenkille. Lenkkipolkuja vaihdellaan, koska täällä maalla on paljon tilaa ja kulkuväyliä syviin metsiin, meren rannoille tai kylän raitille. Koiralle pitää olla tuoreita uutisia haisteltavaksi, eikä itseäkään viihdytä jonkin yhden lenkin pyöriminen.

Her Royal Personal Trainer

Piehinkijoen kanavan rannalla törmättiin pelastulaitoksen paloautoon. Kysäisin (komeilta) palomiehiltä, että onko heillä jotain hukassa. Juu oli - joutsen. Pelastuslaitos oli hälytystehtävässä pelastanut joutsenen, joka oli jäätynyt kiinni kanavan virtaamattomaan veteen. Potilas oli irroitettu jäästä, jolloin ilman lupaa potilas oli poistunut ennen kuntokartoitusta.

Vainukoiran aineksia.

Kävellessämme paloauton luo Rieko oli saanut selvästi vainun jostain, ja oli kiskonut metsään tieltä. Vedin sen väkisin mukaani, koska totta hitossa olin utelias siitä, miksi pelastulaitos on perin hiljaisella kylätiellämme. Kerroin palomiehelle, että koira oli merkannut pienen matkan päässä jonkin eläimen jäljet. Palasimme paikkaan, ja annoin Riekolle luvan etsiä. Ja sitten mentiin vitikkoon hurjaa vauhtia  - koira flexiin kytkettynä. Päädyimme meren rantaan, jossa parvi joutsenia lepäili. Onnettomasti jäihin kiinni jäänyt joutsen oli löytänyt omaa heimoaan ja oli turvassa koettelemuksestaan.  Pelastuslaitos kuittasi tehtävän suoritetuksi.

Hyvää matkaa - keväällä nähdään!

Koiran vainu on todella ihmeellisen tarkka. Rieko the Aussie on paimenkoira, eikä mikään metsästysrotu. Koira kun koira haistaa ja jäljittää - näköjään ihan luotaisesti ilman koulutustakin. Mulla oli jännää, mutta koiralla tosi innostavaa. Kotona se nukkuikin sitten makoisat iltaunet - väsähti sekin hektiseen jäljitykseen.

Joutsen on upea lintu!

Parasta kaikessa on se, että poloinen joutsen selvisi tukalasta tilanteestaan ehjänä ja lentokykyisenä. Ja kaikkiin kummallisiin tilanteisiin pelastuslaitoksen henkilökunta päätyykin :D Olen iloinen joutsenen selviämisestä!

23 kommenttia:

  1. Pätevä Rieko ja hyvä sinä kun luit koiraasi aivan oikein. Kaikki eivät siihen pysty, ei edes useat. Joutsen on komea lintu. Ihmeen kauan ne siellä niinkin pohjoisessa viipyvät, toisaalta meren äärellä on baana auki kun tuulet muuttuvat suotuisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep jep, selitin palomiehelle koiran käytöksen lukemista siinä rantavitikoa pitkin harppoessa hyvinkin vetävin askelin. Rieko kun jäljestää ilmasta eikä maasta. Hennon lumihunnun peitossa olevassa massa ei taskulapun näkymän mukaan joutsen ollut jalkapatikassa ensinkään.

      Talvi taitaa yllättää joutsenet, kun kerran jäätyy kiinni kanavan rauhalliseen veteen. Meri velloo sen verran tiiviisti, ettei se jäädy vielä pitkään aikaan.

      Poista
  2. Mukava lukea, että eläimistä pidetään huolta! Vaikkapa sitten toisen eläimen avulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelastuslaitos rikkoi jään joutsenen vapauttamiseksi, ja Rieko vain viimeisteli tarkistuksen joutsenen kunnon tarkistamiseksi. Hyviä lentoja vain etelään sille!

      Poista
  3. Hieno Rieko! Mukava kuulla, että tarina päättyi onnellisesti joutsenen osalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän pätevästi jälestämiseen kouluttamaton koira hoiti tehtävää täydellä panoksella. Luontaistahan se on, mutta mielenkiintoinen kokemus!

      Poista
  4. Olipas teillä jänskä iltalenkki.
    Tosiaan kaikkiin erikoisiin pelastustehtäviin palokunta joutuu. Viimeisin täällä kuulemani oli seuraavanlainen. Äiti oli kahden ihan pienen lapsen kanssa kotona. Toinen lapsista työnsi jonkun lelun takan ja muurin väliin. Itkuhan siinä tuli ja äidin oli otettava lelu pois välistä minne lapsi oli sen laittanut. Äiti työnsi kätensä takan ja muurin väliin, onneksi käsi tuntui mahtuvan sinne hyvin. Juuri kun äiti oli saamassa lelusta kiinni, se lipsahti vähän kauemmaksi, mutta äiti sai sen sieltäkin. Eli kaikki hyvinkö? Sinne minne käsi oli mahtunut hyvin, sieltä se ei tullutkaan pois. Äiti oli muistaakseni ainakin kyynärpäätä myöten jumissa, jos ei pitemmältäkin. No, ei mitään äidillä sattui olemaan kännykkä taskussa. Äiti soitti isälle töihin mutta isä ei vastannut. Mitäs sitten. Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin soittaa 112. Sieltä lähetettiin paloauto ja ampulanssi. Onneksi takkaa tai muuria ei tarvinnut purkaa. Tehtiin suuri määrä saippuavettä ja sillä käsi irtosi. Todettiin vielä että äiti selvisi mustelmilla. Kaikki hyvin. Ei vielä. Muistaakseni iltasanomat sai kaiken tietoonsa ja kirjoitti kirkuvin otsikoin. Eikö se olisi riittänyt että käsi tuli kipeäksi, pitikö tulla vielä tämä kauhea nolouden tunne, että kaikki tutut saa tietää. Sen verran tarkasti lehti jutussa asiat kerrottii.
    Mutta hatun nosto tänne loppuun vielä teidän koiralle hienosti suoritetusta tehtävästä.
    Ja sulle mukavaa torstai aamua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, luin tuosta tapauksesta. Pelastuslaitoksen henkilökunnalla olisi varmasti kerrottavana tuhat ja yksi tarua elävästä elämästä. Toinen huikean arjen todentajat löytyvät terveydenhoidon päivystyksestä. Ihan käsittämättömiä tarinoita yksi tuttu hoitsu on kertonut toki anonyymitettin säilyttäen. Hatunnosto kaikille ensihoidon ja pelastulaitoksen henkilöstölle!

      Poista
  5. Hieno pelastustarina ja onnellinen loppu ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se pointti olikin joutsenen selviäminen lajitovereiden muuttokaveriksi. Ja tervetuloa takaisin keväällä!

      Poista
  6. Hyvä, että joutsen selvisi ja pääsi omiensa joukkoon. Rieko ansaitsee kunniamerkin ja uuden tittelin Rieko Pelastuskoira.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rieko the Riesa kunnostautui himpun verran tällä kertaa. Olin tosi iloinen joutsenen selviämistarinasta!

      Poista
  7. Loppu hyvin kaikki hyvin. Koiran vainu on vailla vertaa ja ne soveltuvat kin siksi koulutettuina niin moniin tehtäviin. Hyvin pärjäävät kyllä kouluttamattakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koiran luontaiset kyvyt on kyllä vertaansa vailla. Minun ei tarvinnut kuin lukea koiran reaktioita. Onneksi joutsen löytyi hyvissä voimissa toipumassa hyytävästä kokemuksestaan. Toivottavasti keväällä nähdään taas!

      Poista
  8. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Tarkka vainu Riekolla.

    Meilläkin vielä joutsenet törräyttellöö ja rannassa tänäuamuna ol kaunis näky. Järvi mustalta näytti ja siinä hohtavan valkoiset joutsenet. On se kaunis lintu! Alakaa olla aika paljon ja armoton on reviirinsä suojelussa. Sorsat on Anttilanlahesta häipyneet, kun joutsenet sen on vallannu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joutsenet valtaavat reviirinsä, ja ovat pahuksen ikäviä naapureita muille vesilinnuille. Meilläpäin näyttäisivät sorsat sopivan ainakin liki joutsenten reviiriä. No meillä on vesialueitakin aika laajalti - koska meri. Järvillä voi olla taistelu tiukempaa.

      Poista
  9. Olipas kiva juttu! Kaikkea sitä kohtaakin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, jännää oli, ja parasta kaikessa oli se onnellinen loppu. Ihan kuin saduissa :D

      Poista
  10. Jännä iltalenkki :) Hienosti Rieko hoiti tehtävänsä. Nyt vain joutsenelle hyviä lentokelejä etelämmäksi kun alkaa talvi käydä liian kylmäksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään pudotteli ryhtevän lumikerroksen, mutta hommä lätsähti plusasteisiin. Oli kaunis, pumpuliluminen päivä kuitenkin!

      Poista
  11. Olipa tosiaan jännä iltalenkki! Hienoa, että joutsen selvisi ja löysi omiensa joukkoon! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä onnelliset loput saavat täti-ihmisen tosi iloiseksi!

      Poista
  12. Kiva tarina onnellisella lopulla.
    Riekosta tulis varmaan hyvä pelastuskoira mutta se on aikaavievä harrastus. En oikein voi suositella sitä sinulle, kun muutenkin olet ylityöllistetty.
    Meillä narttu, vaikka on paimen, ajaa riistaa harmiksi asti. Olen uhkaillut että saa lähteä hirviporukkaan.

    VastaaPoista