tiistai 6. elokuuta 2019

Onko pakko sanoa, että heippa kesä?

Eilen aamulla himppua ennen kuutta (edelleen ihan epäinhimillinen aika!) vilkaisu lämpömittariin kertoi, että lähellä hallaa on menty. Mittarissa oli +2,9, ja aurinko oli noussut. Tänään pottumaan antia muonahuollon aineeksi nostessa huomasin, että ylimmät latvalehdet olivat ottaneet hittiä kylmästä. Voi mahoton - elokuun alkupäivinä melkein hallaa!

Syyskukkijat vasta aloittevat. Japaninhappomarjat (Berberis thunbergii) ei tarvi kukkia
ensinkään, sillä lehdet koko kesän kukat. Takana väriminttu (Monarda) ja aina kaiken
kontrastina ihana kirjometsävaahtera (Acer platanoides 'Drummondii')

Muut kasvit eivät olleet ottaneet osumaa kylmästä, mutta enpä muista milloin viimeksi olisi elokuun alussa ollut kylmiä öitä! Olen niin orientoitunut siihen, että meri pitää meidät lämpimänä pitkälle syksyyn. No tämä kesä on ollut ihan omanlaisensa.

En pidä keltaisesta... mutta vihma 'Cyni' (Cytisus nigricans 'Cyni') on
suloinen pimenevissä illoissa loistavissa kynttilänliekkimäisissä kukissaan.

Yli 50 vuotta vanhan muistini mukaan (suurin osa dataa on jo moneen kertaan ylikirjoitettu kovalevylläni) kesissä on ollut hurjasti eroja. Joskus on sarjoissa kuumia tai kylmiä kesiä, sama on sateissa. Niitä joko on tai sitten ei. Sitten on siunattu sarja sekalaisia kesiä, jossa on poutaa ja sadetta sekaisin. Välillä on ukkos- ja myrskykesiä - toisinaan taas ne jäävät lähes puuttumaan.

Vaikka on kylmää ja kuivaa, niin on kuitenkin vehmasta. Kiitän jokea vedestään.
Nyt on neljä peräkkäistä kesää tosi eri kaliiberia keskenään. 2016 oli sadekesä. 2017 oli kylmä ja kuiva.  2018 oli ennennäkemätön kuiva hellekesä. 2019 samaan tapaan vuoden 2017 kanssa on ollut kylmä ja kuiva. Ja ilmeisimmin sangen lyhyt. Ei tarvi puhua ilmaston lämpenemisestä Pohjanmaalla. Sadetta saadaan vain talvella näköjään.

Ranskanruusu 'Merveille' on hetken kaunis! Viimeiset kukat tältä erää.
Kesä on kulunut letkuja raahatessa ja kastelua asemoidessa. T-paitakelit on olleet harvassa, poislukien se yksi helteinen viikko. Siis tervetuloa syksy - illat jo pimenevät ja ensimmäiset tähdet ovat syttyneet öiselle taivaalle. Jos saisi sadetta, niin töissä voisin istuttaa lukuisat ruusun- ja puun taimet viimein maahan. Ei ole ollut järkeä istuttaa vielä juurikaan mitään, kun kuivuus on niin totaalista. Tulee siis kiire syksy!

Alppipiikkiputki (Eryngium alpinum) metallinhohto on ainulaatuista.

Huomenna töissä on taas kunnon kastelujumppaa. Kiipeän kymmeniä (melkein sata) kertaa traktorin kopista ulos kastelukärryn päälle - ja takaisin. Keinokastelulla on rajansa mihin se pystyy porokuivassa maassa. Kotona sama toistuu sadettimien asemoinnilla, mikä on huomattavan kevyttä päivän töihin verrattuna.

Tassuterapeutti Rieko pitää sieramet pinnalla muun elämän sietämättömän
"keveyden" kanssa. On tää niin hauskan hönö! Aina niin vilpitön - paitsi kerjätessään.
Minulta kerjätessä tää istuu selin muka muualle katsellen... tiukasti jalan vieressä.

Tunnustetaan tämä elokuu syyskuukaudeksi, ja jatketaan elämää silti positiivisin ajatuksin. Syksyssä on aina puolensa, vaikka mustikoita ja puolukoita ei metsästä löydykään. Viinimarjat kypsyttävät marjojaan joka tapauksessa runsain määrin. Aina on jotain, mihin ajatus tarttuu.

Iloa ja Valoa!

21 kommenttia:

 1. Yhä hullummaksi vai menee nämä vuodenkierron kuviot, alan olla sanaton.

  Kaamosmasennusta pukkaa koskapa elokuuhun ennen niin olennaisesti kuuluneet lämpimät illat taitavat jäädä nyt väliin, siirryttiin suoraan syksyn koleuteen.

  Lisäksi minulla on huutava d-vitamiinin vajaus, aurinkoisia päiviä on ollut aivan liian vähän tällä Suomen kolkalla.

  Kaikesta huolimatta, kivaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin on vain kylmiä iltoja ja palelevia öitä. Työn rytmistä johtuen en katsele yön tähtiä, enkä palele yön tunneissa. Aamulla kuittaan unisin silmin lämpömittarin kalseat lukemat. Joo-o... kesä se oli tämäkin.

   Poista
 2. Täällä kylmä yö vähän nipisteli daalioita ja krassseja, saa nähdä toipuvatko.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olis lämpmiä edes elokuussa, niin toipuisivat kyllä. Vaan kovin herkkua ei ole luvassa, ja syksy lähenee. Kai kesän riemut on nyt vietetty. Pakko sopeutua.

   Poista
 3. Minä vain yritän jääräpäisesti pitää kiinni siitä, että elokuu on edelleen kesäkuukausi, vaikka sää näyttäisi miltä. Tänään oli päivällä jo sentään mukavan leppeää ja jopa lämpöistäkin, mutta viime yönä oli käynyt 3,8 asteessa seinän vieressä. Onneksi illalla harsotin tiukasti kaikki arkajalat. Suureksi järkytyksekseni huomasin tänään, että pihlajanmarjat ovat yhtäkkiä muuttuneet punaisiksi. Miten ihmeessä?! Nyt toivoisin äkkiä niitä sateita ja lämpöisiä öitä ja päiviä. Ei syksy saa vielä tulla, kun kesäkin on kesken!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamulla työpäivässä 07:00 alkaen on moninkertainen vaatetus villasukkia myöten, jonka saa kuoria päivän mittaa asuste kerrallaan. Iltapäivästä oli yllättäen ihan t-paitakelit.

   Ikävä kyllä - tämmöistä se ruukaa olla syksyisin. Mitään en ole harsottanut, kun on vasta elokuu. Menee mitä menee... Meillä ei ikinä käy halla elokuussa! Elokuu on ennen kuulunut kesäkuukausiin...

   Poista
 4. meillä oli aste lämmintä.huh.huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikainen syksy on täällä melkoisen harvinaista. Nyt näyttäisi yötkin lämpenevän :D

   Poista
 5. Aah, miten ihanat värimintut ja happomarjat! Ja tuo hurmaava vaahterasi.
  Huh, kun on ollut kylmää teillä! Tänne lounaaseen tulivat nyt vähän lämpimämmät yöt, kun sadekauden piti alkaa, mutta mittariin on kertynyt eilisillan ja tämän päivän aikana vain vajaa 1 mm. Eipä se hirveesti juhlintaa aiheuta, mutta parempi kuin ei mitään, ja sen sateen aikana ei porottanut...
  Jännä juttu, miten kukan muoto voi vaikuttaa väristä tykkäämiseen. Mulle inhokki on aniliini-pinkki, mutta tässä yhtenä päivänä ystävätär ihmetteli, kun olin mennyt ostamaan todella pinkkikukkaisen verikonnantattaren. Se on just se kukan muoto (ja kukinnossa oleva murrettu punainen myös). Pidän hirmuisesti Bistorta-lajien kukan muodosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värien ja muotojen kirjo kiehtoo sommittelemaan yhdistelmiä.
   Tattarissa on monenlaisia vaihtoehtoja, mutta kompakti tähkä on aina kiva muoto puutarhassa. Ja pinkki yhdistyy helposti moniin muihin sävyihin - se ei ole koskaan ongelmallista puutarhassa.

   Poista
 6. Todella kylmiä öitä ollut. Minua ei sinällään viileys haittaa. Jaksaa paremmin pihatöitäkin tehdä. Eikä syksyn tulo harmita, tervetuloa vain! Kevät on suosikkivuodenaikani. Silti tykkään niistä kaikista muistakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tarvinnut pitää enää pitkään aikaan ikkunaa öisin auki. Ei ole tarjennut! Päivien viileys sen yhden helleviikon jälkeen on tarjonnut hyvän rivakat työilmat.

   Vannon itse olevani ihan kevätihminen. Kaamosaika kuluttaa ihmisen energiavarannot, joten sen haluaisin skipata välistä joka vuosi.

   Poista
 7. En tunnusta, elokuu on minulle vielä kesäkuukausi. Täällä kesä 2017 oli märkä ja kylmä, 2018 kuuma ja kuiva ja tämä kesä asettuu kuuman ja kuivan puolelle, tänään ja eilen on oltu omassa pihassa melkein hellelukemissa. Sadetta jo rukoillaan, anellaan ja manataan mutta taas meni ohi. Jotkut kylät järjestävät lehmälottoa, täällä voisi kehitellä sadeloton. Kastelun suhteen luovutin, ne kasvit kestää mitkä kestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuu on täälläkin ollut kovasti kesäkuukausi, paitsi tänä vuonna näköjään.

   Sadetta odotellaan täälläkin. Töissä käyttämäni vesipumppu kuoli ikävästi kesken työnteon. Ensi viikolla saan uuden. Siis hartaasti toivon, että sunnuntaiksi viimeinkin luvattu vesisade sataisi maahan asti!

   Poista
 8. Kylmiä öitä on ollut täälläkin, mutta ei sentään noin kylmää. Päivisin sen sijaan on enimmäkseen ollut kesäisen lämmintä ja hurjan kuivaa. 20 vuotta elettiin harjoitella ja kostealla tontilla. Nyt kolmas kesä ilman suojaavaa metsää ja helteinen kuivuus lisänä on muuttanut puutarhan murheenkryyniksi.
  Eilen tuli vähän vettä ja tänään runsaasti enemmän. Säätiedotuksen mukaan vettä on luvassa lisääkin. Ei harmita. Satakoon, puutarha ja puutarhuri kiittää.
  Kesästä en näin elokuun alussa luovu. Se on muutenkin niin lyhyt, joten vaikka villasukat jalassa ja nenä huurteessa kesästä pidän kiinni.
  Japaninhappomarja on upea. Pääsi vinkkilistalleni. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...varjoisella ja kostealla tontilla...

   Poista
  2. Japsihappomarja on tosi kiva, kun lajikkeitakin on ihan hurjan paljon! Ja pidetään elokuusta vielä kiinni - hyvä ajatus!

   Poista
 9. Minulla syksy alkaa kun lapset lähtevät kouluun ja kurjet huutavat.

  Ihana Rieko ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talo kummasti hiljenee, kun ipanat lähtevät kouluun. Voin kertoa, että talo pysyvästi hiljenee, kun ne muuttavat pois kotoa. Siihen kuluu vain kiitävän pieni hetki.

   Pääskyset ovat kerääntyneet muuttolaumoihin. Sanonta kuuluu: Pääskyset Laurina laumoihin, ja Perttulina peräti pois. Huomennakohan se on Laurin nimipäivä... eli pääskyset on kalenterilla.

   Poista
 10. Kastelu on uuvuttavaa. Minäkin kyllästyin vaikka noin kuivaa ei ole ollutkaan. Täällä on saatu reippaita sateita ja lämpöäkin on.
  Pihasi kukkii silti upeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Supertylsäksi asian tekee se, että ensin töissä kastelen päivän. Sitten kastelen kotona illan. Ja sama ohjelma ihan joka päivä! Sitä ensimmäistä pelastavaa sadetta joutuu yhä vain odottamaan. Sääennuste lupaa ja lupaa... vaan ei pisaraakaan tule!

   Poista