perjantai 4. toukokuuta 2018

Rännästä melkein helteeseen

Suomalaiset puhuvat kuulemma ennätysmäisen paljon säästä. Upeiden vappuilmojen jälkeen sukellettiin märkään kylmyyteen, joten kyllä se puhuttaa. Työtkin alkoivat hyvällä vauhdilla, mutta tänään jäisessä vesisateessa meinasi näpit paleltua. Sadepuku piti kosteuden ulkona, mutta hanskat kastuivat töitä tehdessä. Ja turvakengät ei olleetkaan gore-texiä, vaan sadehousujen punteista valuva vesi päätyi kenkiin. Mun kumisaappaat ei olleet sen kauempana, kuin viereen parkkeeratun auton takakontissa 😒. Lopputuloksena työkalut eivät pysyneeet kohmeisissa käsissä ja varpaita palelsi enempi kuin paljon. Toivottavasti flunssa ei iske. En muista aikoihin kylmettyneeni yhtä tehokkaasti. Seuraavaksi satoikin räntää.

Rakas kirjometsävaahtera Acer platanus 'Drummondii' on voimissaan jokaista
kärkisilmua myöten. Kestävyys on metsävaahteran kanssa sama. Kuva v. 2017
Onneksi kaffipaussilla pääsi lämmittämään näppejä kahvimukin ympärillä ja nakkaamaan kostuneet villasukat patterin päälle hetkeksi. Ulkotyöt on tosi kivoja, mutta sään suhteen on joskus toiveita... ja sehän on mitä kulloinkin sattuu. Hommahan on vain varustautumiskysymys. Ensi viikoksi on luvassa kaunista ja lämmintä keliä!

Pian ollaan taas näiden näkyjen äärellä! Tuurenpihlaja eli Sorbus commixta 'Dodong'
on ehkä upein pihlaja. On tosin monta kovaa kilpaillijaa 'upein' nimikkeestä.

Kotipihalla kevättyöt edistyvät nekin hitaasti, mutta varmasti. Edessä on viikonloppu, josta povataan säiden puolesta kelvollista. Tarkoitus on ahertaa tuokio jos toinenkin siivoustoimessa. Vielä olisi yhden kaverin omenapuut leikkaamista vailla. Jotenkin nuo tuttujen omenapuut on tulleet  ylläpitopotilaiksi.

Omenissa on paljon kukkasilmuja, eli satoon tarvitaan pölyttäjiä. Toivoa on!

Kaikki on vain turkasen märkää nyt. Haravoinnista ei tule mitään, eikä kasvimaalla penkkien lapioimisesta. Viime syksynä jyrsittiin koko kasvimaa, joten nyt pitäisi päästä lapioimaan välikäytäviä, jotta penkit olisivat valmiina kylvöille ja istutuksille. Toiveissa olisi edeltäjiään parempi kasvukesä. Paljon on siemeniä hankittuna, että hyötymaa tuottaisi taas ihanaa satoa!

Matala 'Purple Rain' oli viime kesän istutuksia.

Ruusumaan suhteen olen ollut utelias, mutta suojaukset on edelleen paikallaan. Ruusut eivät pahastu ensinkään, vaikka suojausten kanssa odottelee rauhassa. Eniten kutisee viime keväänä Saksasta tilattujen ryhmäruusujen talvehtiminen. Täällä ollaan todennäköisesti ihan äärirajoilla, mutta viime talvi oli tosi armollinen runsaan lumipeitteen turvin. Niiden penkin maa ei jäätynyt viime talvena ollenkaan. Testasin useamman kerran pitkällä piikillä maan jäätymistä. Luulisin tämän talven sujuneen ainakin osin onnistuneesti ryhmisten osalta. Rakastuin noihin ruusuihin, joten hartaasti toivon ponnekasta jälleennäkemistä!

Yksinkertainen 'Sweet Haze' - yksi kokeiluja. En olisi uskonut, että viehätyn niin kovin yksinkertaisista
ryhmäruusuista. Tämä oli kuitenkin niiiin hempeän suloinen ja runsaskukkainen ruusu!

Monta jännää hetkeä on edessä ja monta ihanaa jälleennäkemistä kukkapenkeissä. Kaikki versova kasvu tuo ilon sydämeen - se on lupaus kauniista huomisesta. Tutut voimasanat mukaasi - iloa ja valoa viikonloppuusi!

23 kommenttia:

 1. Kylymää oli tääläki, muttei ny sentäs räntää. Oli vaihteeksi sisäpäivä. Uskomatonta nämä säiren vaihtelut, jos huamenna toteutuu luvattu 15 asteen lämpö. Ny on satanu nii, että jokapaikka lotisoo ja litisöö. Muutaman päivän saa orottaa kuivamista.
  Toivottavasti ruusut o talavehtinu hyvi. En oo ainakaa viälä löytäny mitää, jota voisin sata varmasti sanua kualleheksi. Mukavaa viikonloppua, lämpöösemmis merkiis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kans on ollut hyvä talvehtiminen puilla, puskilla ja perennoilla. Kaikki nyt ei vielä näytä nokkaansa, mutta luulisin lämpöjen noustessa penkistä punnertavan yhtä jos toistakin. Hassusti aina keväällä on kasvien nimet ensin hukassa jossain aivopoimuissa. Sieltä ne sitten löytyvät jossain ajassa.

   Poista
 2. Huh, toivottavasti et nyt saa mitään tautia. Jalkojen kastuminen ja jäätyminen on ihan vihoviimeistä!
  Drummondii on todella upea. Niin, ja pihlajat. Ihanat nuo ruusutkin, toivottavasti heillä on kaikki hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Märkä ja kylmä on vähän kehno yhdistelmä, mutta taisin selvitä ilman tautia. Aamulla aivastutti ja piti niistää, mutta taisi jäädä siihen.

   Drummondii on "Valon Tuoja", mihin ikinä sen istuttaakaan. Pitää ottaa kasvukauden aikana kuvia siitä.

   Poista
 3. Oi, mikä työn alku! Toivotaan nyt viikonlopuksi lämpöä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No lämmöt tulivat jo! Huomenna jopa +15 astetta, mikä olisikin kauden ennätys. Whee!

   Poista
 4. Pysyköön flunssat ja vilustukset poissa! Nyt sitä valkolöökiä ääntä päin ja jotain muita rohtoja, kyllä sinä ne tiiät.

  Huomenna aion poistaa omalta Tuurenpihlajaltani suojukset pois, lukuunottamatta metrin korkuista runkosuojaa, se saa olla toistaiseki. Täällä on hyvin röyhkeitä rusakoita, eivät kunnioita toisen omaa.

  Voiko ruusuja leikata suunnilleen maan tasalle jos näyttää 'mustuneelta'? Yksi viime kesänä istuttamani (ja ihanasti kukkinut) ruusu näyttää varsin kurjalta.
  Ne kaksi pientä alppiruusua kuolivat, ihan ruskeina paljastuivat lumen alta. Ostoslista pitenee....

  Lämpöä ja aurinkoa sinne (ja vähän myös tänne) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tropattu on, ja tuntuu tehoavan. Rusakot ei ole kivoja pihaeläimiä, sillä niillä on pahuksen kallis maku.

   Leikkaa ruusuista mustuneet osat pois vain. Se versoo sieltä alempaa tai maan alta uusiksi. Alppiruusujen suhteen odota vielä. Hyvällä tuurilla ne puhkaisevat piilosilmut varresta.

   Lämpö ja aurinko saapuivat jo. Nyt mennään jo +10 asteessa.

   Poista
  2. Eli kun leikataan niin sitten kanssa leikataan ! Antaa mennä vaan.
   Ovat todella surkean näköisiä ne rhodot, jos eivät ensi viikon lämmöillä piristy, tempaisen ne mukaani ja käyn näyttämässä ostopaikassa.

   Poista
 5. Huh huh, oletpa sinä ollut urhea! Odotahan lämpöisempiä säitä, kyllä niitäkin tulee, näin toivon ja uskon.
  Kyllä, sää puhuttaa meitä suomalaisia, se on sitä meidän small talkia. Ja sääkuvas myös...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo tänään on paljon lämpöisämpää ja illasta myös aurinko alkoi paistamaan. Ihan kevätfiilikset täällä on. Eka pääskynenkin on bongattu, vaikka yksi pääsky ei kesää tee sanonnan mukaan.

   Poista
 6. Täällä ei sentään räntää tullut, mutta vettä pari päivää ja eilen varsinkin oli niin kylmää, ettei ulos tehnyt mieli edes ikkunasta katsoa. Nyt näyttää mittari +3 astetta, sataa vettä, on pilvistä ja tuulee jonkin verran. Vaikea uskoa, että iltapäivällä olisi aurinkoista ja +14 astetta lämmintä. Toivottavasti et saa flunssaa. Hieno vaahtera ja kauniita ruusuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään silmut ja versot on ihan täynnä lupauksia. Ihmeesti ne kestävät arvaamattoman kevään koettelemuksia - täynnä uskoa lämpimästä kesästä! Täällä ainakin kääntyi lämpimäksi mitä pitemmälle päivä kerkesi. Paitsi ihan meren rannassa tuuli kävi jäiden päältä kylmästi.

   Poista
 7. Elämme jännittäviä aikoja :) Viime talven suhteen talvivaurioita on todella vähän, paksu lumipeite auttoi suojauksessa. Ulkotöissä kylmä ja märkä on vihonviimeistä. Itse luulin eilen pukeutuneeni riittävän lämpimästi metsäretkelle lasten kanssa mutta niin vaan tuli kylmä ja sitten kun tein vielä illan omassa pihassa töitä kädet kohmeessa niin tuntui ettei sisälle tultua lämpene millään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on aina yhtä jännitystä! Kylmä ja märkä on ikävä yhdistelmä. Sellaisia hanskoja ei varmaan ole keksittykään, jossa olisi kuivaa ja lämmintä. Lisäksi tarvitaan ns. hyvä otetuntuma. Insinööreillä on vielä keksittävää!

   Tuttu tunne tuo, kun oikein pääsee kylmenemään, niin että keho ei tunnut lämpiävän sitten millään. Silloin oikein toivoo kuumaa aaltoa :)

   Poista
 8. Kylmyyttä vastaan on kohtalaisen helppo suojautua, mutta vesisade kylmyyteen yhdistettynä tuottaa jo ongelmia. Toivottavasti et nyt sairastu. Ulos katsoessa en ihan heti usko luvattuihin kesälämpötiloihin. Taivas on pilvessä ja mittarissa +6.
  Toivottavasti kaikki ruususi virkoavat talviunestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä sairastan tosi harvoin jostain syystä. Olen siitä kovin kiitollinen. Pitää käydä tutkimassa ruusumaata varovasti - eiköhän siellä tutut versot ole vastassa. Niistä vähän myöhemmin, sillä elämä on matalalentoa nyt turhan lujaa.

   Poista
 9. Suomen kevät on niin oikutteleva ja petollinen. Minä ostelen sitkeästi ryhmäruusuja, joista kuitenkin osan menetän joka vuosi - pitäisi kai alkaa uskoa, etteivät menesty näillä leveysasteilla. Tuo Purple Rain näyttää kyllä ihanalata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suojaatko niitä talveksi, Sirkku? Kanadanruusut voisivat olla vaihtoehto ryhmiksille. Aiemmista teksteistä löytyy vaikka tuon tunnisteet-listasta kohta kanadanruusut.

   Jännässä odotan ryhmisten talvehtimista, sillä toisena vuonna ne ovat paljon pönäkämpiä kuin ekana.

   Poista
 10. Eilen oli kyllä kurja keli. Kuljen parin kilometrin työmatkan kesää talvea pyörällä enkä yleensä valita kun sitä olen tehnyt jo pari kymmentä vuotta ja osaan pukeutua sään mukaan. Eilen kuitenkin lievästi tympäisi kun koko matkan oli vastatuuli, jäisiä vesipisaroita vihmoi vasten naamaa ja hupun suojasta näkyvyys oli hieman rajallinen! Perille päästiin kuitenkin:)
  Käsille pitäisi olla kyllä jotkut vedenpitävät, mutta notkeat ja lämpimät hanskat kun sormet ensimmäisenä jäätyy tuolla puuhastellessa.
  Toivottavasti lääkitsit itsesi hyvin päivän päätteeksi ;) Tänään näyttääkin jo mukavammalta ja iltapäivällä pitäisi ennusteen mukaan olla jo liki 15 astetta lämmintä. Hyvä puuuhastelupäivä siis tulossa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otin yrttiuutetta ja yömyssyksi tuikun viskiä, kun aamusta ei tarvinnut aikaseen lähteä mihinkään. Silloin lähti veret taas kiertämään.

   Itse en tänään ole ehtinyt puutarhaan ollenkaan, kun päivä on mennyt maailmalla ajellessa. Huomenna on sen vuoro! Tännekin on luvattu +15. Uskon vasta kun näen!

   Poista
 11. Toivottavasti siellä on ollut aurinkoinen viikonloppu ja olet päässyt puutarhaan! Harmillista tuollainen vilustuminen, toivottavasti ei flunssa iske.

  VastaaPoista
 12. Toivottavasti et sairastunut! Upea tuo 'Sweet Haze'. Toivon, että se viihtyy puutarhassasi. :)

  VastaaPoista