sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Toukoja ilman taukoja

Perjantain hyytävät räntäsateet ovat nyt vain muistoissa, sillä lämpimämmissä fiiliksissä pääsi jatkamaan viikonloppua. Lauantaina tein pitkän kaavan mukaan tutkimuksia kukkamaillani, ennen huoltoreissua äidin luo. Aamusta on niin ihanaa kiertää kaikessa rauhassa puutarhaa tehden löytöjä. Linnutkin laulavat silloin sydämensä kyllyydestä. Nuo kierrokset on elämän luksusta, jossa aika pysähtyy.

Krookuksen ja lumikellon liitto on kaunis!
Keväällä pienikin on kaunista. Kevätsipulit antavat hurmaavasti ensimmäiset näytteet kesän kukkeudesta. Lumikellot kuolivat pari talvea sitten, ja uudet istutin vasta viime syksynä. Näyttävät viihtyneen, ja olen näköjään sirotellut näitä useampiinkin paikkoihin. Toivottavasti pöhistyvät isoiksi mättäiksi jälleen.

Suudelma.

Viatonta kauneutta, joka aukeaa auringossa.

Puutarhatöilleni ehdin vasta sunnuntaina, ja aloitin herkuttelemalla ruusumaiden äärellä. Poistelin uskaliaasti talvisuojauksia, mutta teen senkin vaiheittain. Nyt lähtivät havut, talvisuojaturpeet ja osa tyvimultauksesta.

Ryhmäruusu 'Purple Rain'in hyvin talvehtinut verso

Ryhmäruusuissa ei versot talvehdi, joten leikoin ne matalammiksi jo syksyllä. Näin ne oli helpompi multauksella suojata. Tällä kertaa ei ollut tarpeen muutoin suojata, kun lumi tuli sulaan maahan. Ryhmäruusujen kohdalla hankea oli koko talven reilusti. Enimmillään yli 60 senttiä. Maa ei jäätynyt penkissä ensinkään. Ihmeen hyvältä siellä näyttää! En koskenut niiden multauksiin vielä, eli jännitystä toki piisaa.

Kanadanruusujen koemaahan istutettu 'Ingrid Bergman' on ihan mustunut.
Se on normaalila, eli versot leikataan pois. Uudet nousevat maan alta.

Kanadanruusujen koemaan äärellä viivähdin tovin aikaa ihaillen hyvältä näyttänyttä talvehtimista. Siellä onkin sekalainen kattaus testattavia kanadalaisia, verrokkina olevia pensas- ja ranskanruusuja sekä muutamia ryhmäruusujakin.

Kanadanruusun hyvin talvehtinut verso silmuineen.

Koemaassa on kaksi osaa, josta toinen suojataan vain tyvimultauksella ja tarvittaessa ohuella katteella. Tänä vuonna ei ollut mitään ohuitakaan katteita. Toinen osio suojataan tyvimultauksella, kattamisella ja osin pakkaspeitollakin. Jonkin verran oli myös havuja. Näin haetaan eroja talvehtimiseen erilaisilla suojauksilla täällä pohjoisessa.

Kanadalainen 'William Baffin' on kuivattanut ylimpänä
olevat versot lumirajan yläpuolelta. Tämä tulee kukkimaan hienosti.

Tämä talvi ei ollut testauksen kannalta kovinkaan informatiivinen, koska se oli niin suotuisan helppo kaikille kasveille. Tämän päivän tutkimusten perusteella tulevaisuus on suloisen ruusuinen! Kyllä minua hymyilytti löytäessäni virkeitä ruusuja, jotka turvottelevat silmujaan. Vielä kun on luvassa ennätyksellisen lämpimät ja aurinkoiset kelitkin tulevalle viikolle - aivan upeaa!

Lauantai-iltana viimeiset jään rippeet Isolahden rannassa.

Arkiviikko alkaa jälleen varhaisine herätyksineen. Päivät ovat pitkiä, koska puusavotta on alkanut meilläkin. Liiteriin pitää saada täytettä kuivamaan, jotta pirtti pysyy lämpimänä tulevinakin talvina. Kas siinäpä iltojen rattoa, eli työtä tauotta.

Onneksi on kunnon vehkeet!
Reipasta viikkoa, nyt päivät kuluvatkin lujaa vauhtia!

22 kommenttia:

 1. Oi näitä ihania toukokuun aamuja! Minustakin on ihana tehdä puutarhakierros aamuisin ja uudestaan vielä illalla auringon laskiessa, mustarastaan liverrellessä. Kevätkukkijat ovat niin suloisia! Näyttää tulevan ihana ruusukesä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamut on kyllä yhtä tuskaa, kun herätys piippaa 5:45. Minua ei ole rakennettu aamuihmiseksi, mutta pakko on hyvä kannustin. Koiranpirulainenkin on aamu-uninen, joten sen aamuasioinnin kanssa on probleemaa. Töihinlähdön ihan viimeinen ajankohta on käsillä, ja neti haluaa paskomatta sisälle. Eipä siinä auta, kuin luovuttaa.

   Ruusukesä näyttäisi sangen hyvälle! Totuus selviää sitten myöhemmin. Mutta enteet on kyllä ruusuiset!

   Poista
 2. Tosi hyvältä näyttää ruusutilanteesi, kyllä kelpaa kesän tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan mitä tästä vielä tulee. Viime yönä oli -4 pakkasta. Harmitti oikeastaan, kun olin purkanut suojauksia. Viime keväänä oma uteliaisuuteni taisi olla turhan varhaista. Keväät tulevat keikkuen. Täällä on aika kylmää edelleen.

   Poista
 3. Ihania kuvia! Toivotaan upeaa ruusujen kukintaa kesälle <3

  VastaaPoista
 4. Ruusujen loistoa luvassa, lupaavalta näyttää.
  Omistani leikkasin muutaman ihan maantasalle, ehkä sieltä jotain ponnistaa, ehkä ei.

  Kyllä tätä lämmintä on odotettukin, naatitaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maasta voi ponnistaa vaikka ja mitä vielä. Ei kannata hötkyillä!

   Lämmintä? Ei hitossa täällä vielä. Viime yön jälkeen piti rapata taas auton lasit töihin lähtiessä. Ei naurattanut taas yhtään.

   Poista
 5. Kyllä tällä hetkellä pihamaalla puuhaa riittää :) Varmasti hieno ruusujen loisto kesällä:) Minulla on yksi ruusu lämpimällä seinustalla, mutta saas nähdä miten talvi sitä on kohdellut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ristus, kun ehtisikin taas pihapuuhiin. Työ vie suuren osan energiaa, töiden jälkeen lenkitän tunnin verran koiraa, ja sitten nujakoidaan Maestron kanssa polttopuita. Lopulta on ihan tattis nukkumaan. Kevät on kiivasta aikaa!

   Poista
 6. Mukavalta kuulostaa! Sää on mitä parhain. Enää ei ehdi koneellekaan kuin siksi aikaa kun pyörähtää jotain syömässä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No puuh täältäkin! Ei ehdi, eikä kerkee. Mutta yrittää vain parhaansa :) Hirveen lämpimäksi täällä ei ole vielä herjennyt, mutta ennusteen mukaan tulossa on!

   Poista
 7. Puutarhakierros on ihan parasta, vaikka näin arkipäivinä se jääkin iltaan kun tulee töistä kotiin. Nyt on oikeasti odottava fiilis noiden ruusujen suhteen kun näyttäisivät voivan hyvin talven jälkeen. Miten malttaakaan odottaa niiden kukintaa?
  Mekin saatiin puusavotta valmiiksi pari viikkoa sitten. Nyt on liiterin täydeltä taas puita odottamassa tulevien talvien pakkaspäiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut näyttävät nyt tosi reippaille. Pieni pelko vielä on, kun viime toukokuu teki tepposet. Ja menin pirhana purkamaan talvisuojauksia. Uteliaisuus tappaa monia kissojakin...

   Puusavotta on aina eräänlainen projekti, joka on pakko takoa läpi, jos aikoo pysyä talvella puulämmitteisessä mökissä lämpimänä. Must to do, vaikka paljon mielenkiintoisempia hommiakin olisi ihan just nyt. Mutta voi sitä tyytyväisyyttä, kun homma on ohi ja liiteri täpösen täysi!

   Poista
 8. Että nuo krookukset on kauniita! On siellä sitten melkoinen savotta vaan onpa kiva kun liiteri on täynnä ja homma valmis! Toivotaan että ruusut kukkivat kauniisti! Minä viime syksynä istutin ensimmäisen kerran ruusuja ja nyt jännätään kuinka talvi on niitä kohdellut..toivottavasti on ollut hellä:) Kaunista alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krookusten monimuotoiseen lumoon on helppoa ihastua kevään ruskeuden keskellä. Toivottavasti sinäkin saat iloa ruusuistasi hyvän talvehtimisen myötä! Alkavan viikon aamut on olleet kuuraisia, mutta viimein tännekin on luvassa lämmintä keliä - oi niin tervetullutta!

   Poista
 9. Halkosavottaan teillä on kunnon vehkeet. Ajatella, että joskus homma tehtiin hartiavoimin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnon vehkeet on ehdoton valtti puusavotassa. Puuta kun menee täysin puulämmitteisessä huushollissa motti poikineen. Siltikin aikaa tuhraantuu melkoisesti ensin puiden teossa, ja talven myötä pirttiin poltettavaksi raahatessa. Helpommallakin ihminen vois päästä.

   Poista
 10. Voi mitä suloisia kukkapareja! :) Nyt on ollut aivan ihania päiviä, ja onneksi aurinkoisen sään pitäisi edelleen jatkua. Ihanaa päivää sinulle ja tsemppiä puusavottaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkaparit on aina kivoja! Päivät lämpenivät myös täällä Pohjois-Pohjanmaalla ihan T-paitakeleiksi! Ihanaa!

   Poista
 11. Puusouvissa sitä hommoo vasta onkin. Onneks on konneet keksitty. Toivotaan kaunista kukintoo ruusuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puusouvi on niitä vuoden pakollisia puristuksia. Loppusuoralla ollaan onneksi, sillä puutarhan kevättyöt painavat päälle kovaa kyytiä. Ei tahdo mukana pysyä!

   Poista