sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Kanadanruusujen koemaan kevät - step by step

Takana on oikein mukava messulauantai Ruukissa. Hatunnosto Ruukin kyläyhdistyksen puuhanaisille ja -miehille mukavien messujen järjestämisestä! Olin Särkän Perennataimiston osastolla myyjänä, ja tosi ihanaa oli nähdä taas ihania, vuosien varrelta tutuiksi tulleita puutarhahörhöjä, sekä tietenkin jututtaa monia uusia pihanrakentajia. Olo oli lauantaina niin käytetty, ettei edes saunaa jaksanut lämmittää.

Huono kännyräpsy vähän ennen messujen avautumista Särkän osastolta.
Päivä oli jokseenkin hektinen Ruukin maneesissa.

Sitten viikonlopun highlightiin, eli kanadanruusujen koemaan kevääseen. Maltoin mieltäni tosi pitkään, ennen kuin menin poistamaan talvisuojauksia. Osalla oli pelkkä tyvimultaus, osalla vähän talvisuojaturvetta ja muutamalla vähän havuja tai pakkaspeittokin suojana.

Oi ihanuutta - kanadanruusujen silmut aukeilevat!

Talvenkeston suhteen talvi ei erotellut jyviä akanoista ensinkään. Kaikki ovat elossa ja pukkaavat silmuja tasaisen varmasti. Runsas lumi sulaan maahan sataneena ei asettanut haasteita. Kevätkin sujui ilman takatalvea, joten olipa riemukasta puuhata ruusumaassa!

Lannoituksena hyvin palanutta hevonpaskoo pari lapiollista per ruusu.

Ruusumaan kevätpuuhia on levitellä tyvimultauksen mullat korvaamaan maan painumista. Sitten tarvitaan kevätlannoitus, joka meillä on hyvin palanutta ja turvekuivikkeista hevonpaskoo. Siihen kun lisää kourallisen tuhkaa joka ruusulle, niin riittää monipuolista lannoitusta alkukasvuun. Juhannuksen tietämillä tarjoilen toisen lannoituksen kanankakkarakeilla ja elokuussa on syyslannoksen vuoro.

Kourallinen puuntuhkaa antaa hivenaineita ja neutraloi
hevonpaskon happamuutta. Ihan paras lannoitus ruusuille.


Seuraavana vuorossa oli leikkaaminen. Kanadalaiset ruusut olivat kaikki talvehtineet lumirajaan asti. Syksyllä olin leikannut kukkalatvat poikki jo valmiiksi. Nytkin leikkasin Jorma Koskisen koostamilla ohjeilla  30%:n säännön mukaan. Se on osoittautunut erittäin hyväksi ja toimivaksi.

Esteettisesti kehno, mutta toiminnallisuudeltaan loistava kattaminen.
Lannoitetut, leikatut ja katetut ruusut saavat kasvaa huoletta kohti kukintaa.

Minulla on tapana kattaa ihan kaikki istutukset tavalla tai toisella. Kattamisella on niin valtaisasti hyötyjä, joita en halua jättää käyttämättä. Se lannoittaa ja parantaa maan laatua, estää kuorettumisen ja sitä kautta veden haihtumista. Rikkakasvien itäminen vaikeutuu ja kitkeminen pehmeänä pysyvästä maasta on tosi helppoa. Eloperäisella aineksella kattaminen on pintakompostointia, joka hyödyttää kasveja monin tavoin. Kaksi miinuspuolta siinäkin on, eli etanat saattavat viihtyä katteen alla, mutta meillä rastaat ovat oppineet etsimään etanansa katteen altakin. Eli katteita pelmuutetaan urakalla, eikä etanoista ole ollut ongelmaa. Toinen miinus on esteettisyys. Käyttämäni ruohonleikkuusilppu ei ole esteettiseen silmään kaunista.  Mutta se kauneus on katsojan silmässä.  Ruusut jo peittävät alansa, eli kate ei paista silmiin niin merkittävästi.

Tulevaisuuden toivoja, eli pensasruusuja uusiin istutuksiin. Siinä on 'Tove Jansson',
'Ritausma', 'Wasagaming', 'Linnanmäki', 'Sävel', ja alppiruusu 'Alli'

Kevät tuo yleensä aina uusia hankintoja. Pensasruusuja ajattelin istuttaa, kun ne on niin vaivattoman helppoja. Saahan niistä yhden kukinnan keskellä kesää, ja tilaahan täällä on rutkasti. Puuvartisista istutusta odottavat äitienpäivän lahjani Keskilännen tammi (Quercus ellipsoidalis) ja pallomaiseksi varteen vartettu pikkusyreeni 'Palibin'. Mitähän kaikkea ehtiikään taas istutella 😋

Uusi viikko alkaa uusin toivein ja vaatimuksin - iloa ja voimia viikkoosi. Minä en ehdi päivittää blogia entiseen tahtiin, mutta mennään sillä mihin aika antaa mahdollisuuksia. Kevät on niin hetktistä, että tietokoneen äärellä istuminen jää vähemmistöön. The Truth is Out There!

15 kommenttia:

 1. Ihanaa miten siellä on talvehdittu hyvin! Tuskin maltan odottaa kuviasi ensimmäisistä nupuista ja aikanaan kukinnasta.

  Tuo kattaminen on valtavan mainio homma, huomasin aikanaan itsekin valkosipulipenkissä kaikki sen edut enkä etanoita ensinkään.
  Tuhkaa onkin roimasti talven jäljiltä, minäpä teen ämpärin kanssa kierroksen puutarhassa. Kiitti vinkistä ja vauhdikasta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on ihan onnesta mykkyrällä, kun talvi oli lempeä - ja kevätkin ihan lämmin ja aurinkoinen. Vanhanaikaisen talven jälkeen on enteitä vanhanaikaisesta kesästä! Saahan sitä toivoa!

   Kattaminen on ihan niitä vankimpia periaatteita puutarhassani. Pakko myöntää, että puutarha on liian iso. Mutta mistä lähtisin pienentämään? En pienennä, vaan katteilla askaroin. Osa hyötymaasta muuttuu ruusumaaksi. Katettuna kankaalla.

   Poista
 2. Kiva kuulla että ruusut on talvehtinut hyvin . Kiirettä sitä pitää varmasti nyt meillä puutarha ihmisillä. Mutta ollaan koneella kun keritään. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhurille talvi on off ja kesä on. Kesällä aika kuluu ulkona sekän työn että vapaa-ajan puolesta. Ruoanlaitto ja siivoaminen on ihan pakkopullaa, jonka koittaa hoitaa nopeasti vasemmalla kädellä. Syödä on pakko joka päivä, vaan siivot saavat odottaa sadepäiviä. Niitähän ei ole luvassa ensinkään :)

   Poista
 3. Viime talvi oli ilmeisen armollinen aarteillesi ja hyvä niin! Täälläkin odotellaan kukkakuvia innolla, vaikka yritän jälleen tänäkin vuonna olla hurmaantumatta! Toki täkynä sain haluamani/etsimäni aarteen lauantaina blogiystävältä - Ristinummen, siihen rakastuin niin Korpijaakon reissuilla.

  Teillä oli tosi upeat myyjäiset/messut! Särkän tarhalle pitää päästä!!

  Täälläkin katetaan ilman muuta ja kasvarissa huomasin, että syksyn lehdet ovat siellä ensiluokkainen kate maan suojana. Kattaminen vie hetken, mutta voimia säästyy niin kastelussa kuin kitkemisessä ja katteesta riippuen myös lannoittamisessa.

  Oikein reipasta viikkoa! Varmaan siellä kaikki sinun istuttamat puistojen sipulikukat kukkivat upeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ristinummi... sitä ei minulla vielä olekaan. Kiitos kivasta vinkistä! Pitäisi alkaa suunnittelemaan semmoista ryhtevää ja rehevää pensasruusuistutusta ihan ajatuksen kanssa. Tila ei rajoita - hyvämultaista ja aurinkoista maata on varmasti riittävästi. Hyötymaata ei vain tarvita enää entiseen malliin.

   Syksyn lehdistä tulee ihanaa lehtimultaa. Sitä ihan parasta kaikille kasveille. Haravointi jäi tänäkin keväänä vähälle, joten päältä ajettavalla ja keräävällä leikkurilla ensimmäisen kierroksen saalina on mittavasti silputtuja lehtiä. Eipä tuo pahasti lannoita, mutta muut katteen hyödyt tulee kyllä.

   Puistoissa sipulikukat loistavat! En voi laittaa kuvia, kun on kielletty somessa puhumasta mitään töihin liittyvää. Mutta komeaa on!

   Poista
 4. Hieno juttu, kaikki ruusut selvinneet. 'Tove Jansson' on ihana ruusu, kukissa on uskomattoman hieno punaisen sävy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksista. Tove oli ehdoton valinta, mutta pitää harkita tarvisinko sittenkin toisenkin taimen sitä :)

   Poista
 5. Kiitos vinkeistä! Minä en ole katteita käyttänyt kuin joskus muinoin enkä oikein innostunut, mutta ehkä pitää kokeilla ruusuilla uudelleen.
  Ristinummi on minulla pelittänyt hyvin! Ei ole tuottanut harmaita hiuksia eikä epätoivon huokauksia puutarhurille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katteista on kovasti hyötyä, suosittelen kokeilemaan ilman muuta! Ja jo toinen puoltoääni Ristinummelle - vakuuttaa!

   Poista
 6. Hienoaa että ruusut kaikki talvehtivat hyvin Olikin lempeä talvi
  Minäkin käytän tuhkat kaikki ruusupensaille ja muillekin pensaille
  Mukavaa loppuviikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli onneksi suloisen lempeä talvi, kun arimmatkin vyöhykkeen venytykset pukkaavat kasvua. Ihan hymyilyttää ääneen tämä ilo!

   Tuhka on arvokasta lannoitusta ja kalkitusta kasveille. Paljon monipuolisempaa, kuin pelkkä dolomiittikalkki.

   Poista
 7. Hienoa että ruusut on talvehtinut hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin talvehti, ja sielu laulaa hoosiannaa, jos saadaan lämmin ja aurinkoinen kesä! Silloin ruusut ovat parhaimmassa mahdollisessa vedossa.

   Poista
 8. Hieno homma kun ruusut talavehti hyvin. Meillä poppius ol ainu joka selevis vaurioitta. Mustialanruusun ja Lumon suap leikata alas. muissakin on sanomista. Lunta tiällä ol riitävästi, oisko kevätaurinko syyllinen!

  Katteista on hyötyy. Saitta kippiisti kaivattas. Säilörehunurmet ja kylyvökset ihan kärsiit jo kuivuuvesta.

  VastaaPoista