maanantai 9. lokakuuta 2017

Ruusut tekevät syksyn onnelliseksi

No huh. Kesä meni jotenkin taas ihan heittämällä ohitse. Olemme syksyn ruskan värikylläisyyden äärellä, mutta minun syksyäni onnellistuttavat ruusut. Ne keväällä saapuivat Saksasta, ja niille hyvän petipaikan petasin kasvihuoneen edustalle. Tämä postaus on näistä uusista ruusuista, seuraavassa tulee kanadanruusujen päivitys.

'Camelot' - se must have köynnösruusu. Pidän siitä kovin!
Jos ihan suoraa puhutaan, niin kulunut kesä on ollut kyllä ihan sikakurja. Lämpösumma ei yllä oikeastaan yhtään mihinkään. Kylmää ja kurjaa on koko kesä vietetty. Täällä oli jopa kuivuutta, eli melkein pakastekuivaavat kelit koko kesän. Ei siinä jaksa aurinkoa rakastavat ruusut paljon juhlia.

'Matador' - kameralleni syvä punainen on liian vaikeaa toistaa oikean näköisenä.

Vuosi sitten istutetut kanadanruusut verrokeineen kukkivat mielestäni paljon pienemmin kukin tänä vuonna. Ehkä syynä on lannoitus, tai sitten tämä onneton lämpösumma ja auringon puute. Toki jokainen selvinnyt kasvoi tuplasti suuremmaksi, vaikka lähes maan rajasta aloittikin kevään koettelemusten jälkeen. Se kertoi juurten olevan vahvat.

'Playful Rokoko' pärjäsi yllättävän hyvin kehnosta kesästä huolimatta!
Useammasta ruususta sain nauttia vain kauniit nuput, sillä kylmä kesä yhdistettynä sateisiin sai nuput mätänemään. Ei riittänyt aurinko ja lämpö kumoamaan mielestäni vähäisten sateiden vaikutusta. Mutta kyllä - ruusun nuputkin ovat kauniita.

'Pastella' on jaksanut kukkia koko kesän, ja nuppuja riittää pakkasiin asti.

Syksyäni ilostuttaa suuresti kuitenkin juuri ruusumaa. Sen äärellä kuihtuneita kukkia leikkoen läsnä on aito Zen. Iloitsen ruusuista ja niiden kauneudesta.

'Bonica' on yksi hurjimpia kukintamaanikoita.
On aika lyödä kausi pakettiin, ja todeta tämän kesän kelvottomuus. Tunnen syvää myötäeloa maanviljelelijöitä kohtaan. Minun elantoni ei ole näistä ruusuista kiinni, mutta kesä on ollut tasan yhtä katala kaikille. Toisille se maksaa paljon enemmän.

Olen tyytyväinen saatuani perheelle talven perunat kellariiin, sekä valkosipulisatoa myös ystävien iloksi. Kovin mitättömällä viljelyllä tämä kesä meni - ei lämmennyt kevät sen vertaa, että olisin kylvänyt enempiä. Sadonkorjuu on siis sujunut suht kepeästi.

Rieko osallistuu ruusuharrastukseen syömällä 'Katri Vala'n kiulukoita.

Iloa ja valoa pimeneviin iltoihin sekä keveitä askelia kulkemillesi poluille! Kohti marraskuuta mennään, mutta koitetaan keksiä aina jotain piristävää eloon ja arkeen.


14 kommenttia:

 1. Ny saat kiitosta perusteellisesta pohojatyästä. Ruusut on jaksanu kasvaa surkiasta lämpösummasta hualimata. Ja onneksi kukkiakki, ainaki osa.
  Ai että kuivaa. Tais meilläki olla alakukesästä kuivahko jakso, mutta loppukesän on satanu puutarhurin näkökulumasta suht sopivasti. Ny syksyllä onki sitte tullu iha liikaa ja isännällä onki suuria ongelmia saara jyvät pois pelloolta, tuskin saa kaikkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on täälläkin puimattomia peltoja - ja taitaa osa jäädäkin peltoon. Pottusato näyttää kuitenkin ihan kelvolliselle. Se kun kasvaa huonompinakin kesinä, jos ei ole hallaa. Sentään jotain sekin.

   Poista
 2. Upeita ruusuja! Harmi, että kesä oli mikä oli. Meillä sateisuus ei haitannut eikä kirvotkaan kesän aikana pahemmin riesoneet ehkä juuri kylmästä kesästä johtuen, jotain positiivistakin siinä sittenkin. Toivottavasti tuleva talvi ei olisi kovin kylmä ja lunta tulisi juuri sopivasti kukille suojaksi. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aina pakko tyytyä, mitä säiden haltija päättää tarjota. Ensi talven lumisuudesta en veikkaisi vielä mitään, vaikka sanotaan ettei pihlaja kanna kahta taakkaa. Vanhat merkit kun ei pidä enää paikkansa. Tilasin siis talvisuojaturvetta ruusujen suojaksi.

   Poista
 3. Vanhoille merkeille voi nykyään viitata kintaalla, maailma on muuttunut ja ilmasto siinä sivussa, sanoi POTUS mitä tahansa, ei ole fake news silti.

  Toivotaan silti maltillista talvea ja pikkuisen lämpöisempää kesää ensi vuodeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmasto on aina muuttunut, mutta pitäisin kyllä lämpimämmistä ja aurinkoisemmista kesistä. Ja ruusut kans. Talvi voisi olla lempeä, jos toivoa saa. Mutta runsaaseen lumeen en uskalla uskoa, koska sitä toivoisin eniten (kohtuuden määrissä!)

   Poista
 4. Hyvin perustettu ruusumaasi tuotti sentään iloa sinulle surkeasta kesästä huolimatta.
  Viljelijöitä käy kyllä sääliksi ja jopa täällä etelässäkin puinnit ovat venyneet tosi pitkälle syksyyn.
  Mukavaa viikonjatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ovat aina ilo - yksikin kukka tekee onnelliseksi. Ja kukkia oli kuitenkin sangen paljon.

   Poista
 5. No mutta, onpa ihanaa, kun ruusuistasi riittää iloa myös Riekolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin paljastaa ikävän asian - myös ruusun pyöreät kukinnot saavat aikaan ikäviä Riekon mielessä. Se on vähän karsinut laitapaikkojen ruusujen kukkia...

   Poista
 6. Onneksi ruusut ovat hyvin juurtuneet ja jopa vähän edistyneet. Juuri tuo surkea lämpösumma ja auringonvalon puute ovat ruusuille pahaksi. Siispä hyvä talvisuojaus aikanaan ja odotellaan ensi kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaamani talvisuojaturpeet olivat tulleet kauppaan. Käyn huomenna hakemassa omaan varastoon odottamaan kelien kylmenemistä.

   Kanadalaisten kasvu oli tänä vuonna paljon rotevampaa, mikä ilahdutti suuresti. Ehkä ensi vuonna taas ilon hetkiä vietetään ruusumaiden äärellä. Niin toivon!

   Poista
 7. Nyt ei ollut ruusukesä, tämäkään...toivottavasti sitten joskus kuitenkin! Toivottavasti ruususi talvehtivat onnistuneesti!

  Säälittää kyllä työkseen maata viljeleviä, meilläkin maa on savilillinkiä, ei sinne koneiden kanssa ole mitään asiaa!

  Ihanaa että Riekokin tykkää ruusuista :D Meidän Nappi on englanninspringerspanieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut oikein mikään muukaan kesä, mutta läpi vain kahlattiin sitä kesää odotellessa. Kelithän jatkuvat suurin piirtein yhtä auvoisina kuin mitä on toukokuusta pitäen ollut. Siis hemmetin pitkä syksy heti talven perään. Kesä skippasi jonnekin.

   Poista