maanantai 20. helmikuuta 2017

Ryhmäruusujen kestävyyskoe ja puutarhasuunnittelun apuvälineitä karvalakkiversiona

Nyt uidaan vähän oudoille vesille, joita olen opetellut ruusujen myötä - eli puutarhasuunnittelua. Isossa kaavassa se on tontin sisustamista kasvein ja eri toiminnoin  - siihen en puutu. Vaan  yksittäisen penkin tai istutusalueen suunnitteluun olen saanut Ruusukummiltani ennen kokemattomia vinkkejä. Olen ihan jännässä stimuloitunut näihin hyvin helppotajuisiin konsteihin!

Ryhmäruusut inspiroivat viime kesänä uusiin kokeiluihin. Kuvassa  'Nina Weibull'
Otetaanpa esimerkki ensi kesän Ruusumaa II:n suunnitelmista. Tiedossa on kaksi neliön mallista, noin kolme metriä kanttiinsa olevaa ruutua, johon tulee välikäytävä. Kasvihuone rajaa yhdeltä kantilta. Siis neitseellistä maata entisen mansikkamaan rajoja myötäillen. Siihen pitää saada ryhmäruusuja.

'Bonica't jaksoivat täysin yltiöpäisen ja jatkuvan kukinna. Olin myyty! Ihania!
Ihastuin niihin muutamiin lajikkeisiin, joita viime kesänä istutin kanadanruusujen koealueelle verrokeiksi. Ihan valtavaa ja lähes tauotonta kukintarunsautta sadekesästä huolimatta. Kyllä kanadalaisetkin kukkivat runsaana, mutta nämä ryhmikset kiinnittivät kyllä huomion ja herättivät uteliaisuuden. Katsoin noita ryhmäruusuja ihmetellen - miten ne jaksavat aina vain avata nuppujaan kehnosta kesästä huolimatta?!? Teki oikeasti vaikutuksen, joten jalalla onkin ihan ryhmäruusuja varten oma alue enempi paraatipaikalta. Koeruusumaa on vähän kauempana pellon laidassa, vaan uusi ruusumaa on ihan sisääntulotien varressa. Siihen ajattelin panostaa ensi kesän huikeimpana projektina.

'Rody' matalana maanpeittona kukki jatkuvasti pakkasiin asti upeasti.
Kanadanruusut ovat hyvä vaihtoehto korvaamaan pitkään kukkivina arkoja ryhmäruusuja. Niiden kestävyyttä tässä talvenkestokokeessa selvitetäänkin kokemusperäistä tietoa hankkien eri puolilta Suomea. Ansiokas projekti Suomen ruususeuralta, jonka tuloksia kolmen vuoden ajalta odotan mielenkiinnolla. Tästä projektista lähti minunkin ruusuharrastus. Ja ilmeisesti lähti ns. lapasesta saman tien, koska ilman talvehtimistietoja olen jo jatkamassa arempien ryhmisten pariin.

Tarvitaan siis edelleen aurinkoinen ja suojaisa kasvupaikka sekä syvämultainen penkki. Penkissä pitää olla hyvin lannoitettua multaa noin 60 sentin syvyydeltä.  Ryhmäruusut istutetaan ainakin 15 senttiä syvään ja ne pitää ilman muuta talvisuojata tyvimullituksella ja katteella talveksi. Tätä lähden reistaamaan kokemusperäistä tietoa hankkien V-vyöhykkeellä. Ilman suojauksia ryhmäruusut on yhden kesän ilo. Uteliaisuus lähtee siitä, miten nuo kaunottaret saadaan viihtymään vuodesta toiseen vaihtelevissa olosuhteissa.

'Ingrid Bergman' - syntisen punainen, sanoisin.

Mutta siihen suunnitteluun - ryhmäruusujen valikoima on hengästyttävä! Olen roilannut läpi Tantaun ja Kordesin sivuja. Siellä on tähdillä arvostellen tietoa mm. talvenkestävyydestä. Olen tuijotellut kolmen tähden talvehtimis- ja taudinkeston ruusuja. Niitäkin on huikea valikoima! Olin jo ihan hukassa valintojen kanssa, joten Ruusukummi tarjosi apua sommitteluun kahdella nerokkaan yksinkertaisella tavalla - toinen oli exceltaulukko:

Eri versiot yhdestä ruusupenkistä Excelin ruuduin visioituna.
Ruskeat ruudut on hoitokäytävä penkin halki
Tuosta taulukosta sai suuresti apua visualisointiin ja ruusujen määrään. Yksi ruutu on 40 x 40 senttiä. Ryhmäruusu ei tee isoa puskaa, vaan jokaisesta yksittäisestä ruususta lähtee 3-5 versoa. Näin ollen yhteen kunnon  "ruusupuskaan" tarvitaan noin kolme juurakkoa. Tämä oli iso ahaa-elämys minulle. Minun ekat versiot sisälsivät paljon lajeja, joten olisin saanut tilkkutäkkiä. Opastus on ollut tarpeen!

Toinen aivan loistava visualisoinnin konsti on kerätä vaikka Word tiedostoon kuvat vierekkäin. Pahoittelen kuvan kehnoa laatua - otin kameralla kuvan läppärin näytöstä. Nyt vasta tajusin, että saman olisi tehnyt fiksummin kuvankaappauksella. Mutta idea tulee esille:

Ruusulajikkeiden kuvat vierekkäin - kirkastaa ajatusta ja näkymää!
Kumpaankin penkkiin valitaan muutama johtoruusu, jonka ympärille rakennetaan täydennystä sävyillä. Tämä on ollut minulle aivan järkyttävän avaava näkökulma asiaan! Täydennyksenä tulee perennoja ja ehkäpä pari kärhöäkin. Olen ollut ihan täpinöissäni näiden silmiä avaavien apukonstien kanssa!

Jos innostuit ja asia nappasi, niin poimi ihmeessä mukaasi tämmöiset suunnittelun apukonstit! Minä kiitän ja kumarran Ruusukummin antaumuksellista asiantuntijuuden apua. Se on korvaamatonta. Koeruusujen maassa tein sujuvasti kömmähdyksiä niin istutusetäisyyden kuin värienkin kanssa. No niillä on kyllä rutkasti tilaa joka taimella... katsotaan kuinka kukin paikkaansa täyttää. Ei varmasti tullut liika tiheään :)  Nyt on ollut tosi uudenlaiset eväät suunnitella ryhmäruusujen istusta. Jännässä jään odottamaan varsinaista toteutusvaihetta!

'Nostalgia' on yksi toisen penkin johtoruusuista. Minusta tosi hieno! Kuva Pinterest.

Arkiviikko edessä ja lunta sataa lisempää - vielä maltillisesti. Kevääseen on aikaa, mutta alan olla sangen hyvin varustautunut. Talven parhaita iloja on suunnitella seuraavaa kesää. Ne jotka osaa, nauttivat siemenkasvatuksista. Minä olen ihan surkea siinä, vaikka aina yritän jotain. Tulokset on niin vaatimattomia, etten isommin mainosta kehnouttani. Viime päivinä olen keskittynyt remontointiin, joten päivityksiä tulee ehkä harvemmin.

Iloa, valoa ja keveitä askelia Sinulle tulevaan viikkoon. Ja voimia haasteisiin - niitä on tasaisen varmasti.


18 kommenttia:

  1. Kekseliästä käyttää Exceliä ruusupenkin suunnitteluun! Ei olisi tullut mielen viereenkään, vaikka it-kouluttaja olenkin. Mahdottoman upea ruusu tuo Nostalgia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli samanlainen elämys tuo Excel taulukon äärellä :) Yksinkertaista ja toimivaa!

      Poista
  2. Kaikki suunnittelua ja valintoja helepottavat apukeinot on varmasti tarpehen, nii palio on vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihtoehtojen runsaus oli juuri se vaikeus. Tämmöinen suunnittelu auttoi tosi paljon valinnoissa. Kuvathan ovat viitteellisiä - lopputuloksen näkee sitten aikanaan.

      Poista
  3. Minä olen arka hankkimaan ryhmäruusuja, mutta ruusupensaita meillä on muutama pihalla. Osan vei viime talvi, mutta lisää aion hankkia. Täällä ollaan vielä aika "talviunessa",enkä ole paljoa vielä kesää suunnitellut. Olen kahlannut kuvavarastoja läpi ja kerännyt niistä kukkakuvia ja -aiheita blogiini. Nyt viimeksi ollaan Ambomaan tunnelmissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime talvi oli pahin 30:een vuoteen. Toivottavasti ei tule toista samanlaista pitkiin aikoihin. Nyt on paljon leppeämmissä tunnelmissa talvea taitettu, joten olen optimistinen ruusujenkin talvehtimisessa. Suojasin niitä joka tapauksessa hyvin. Kiva odottaa kevättä! Poikkeanpas katsomassa sun blogin kirjoituksia!

      Poista
  4. Excel, vanha kehno jaksaa yllättää! Ja tuo kuvapalapeli on aivan mahtava työkalu myös. Kiitos näistä vinkkivitosista.

    Nostalgiaruusu on uskomattoman kaunis. Pitääpä joskus napata jos tilaisuus moisen sulottaren hankintaan avautuu.

    Ymmärsinkö oikein, kolme on ryhmä... ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jahas - tikulla vanhaa silmään :) Kyllä - kolme on ryhmä, hyvin on oppi tarttunut! Muistais aina itekkin...

      Netistä poimitut kuvat ovat yleensä kuvankäsittelyllä jalostettuja, joten totuus on yleensä vähän toisenlainen. Mutta antaa ne ainakin hyviä viitteitä.

      Poista
  5. Varmasti tarpeellista ja mukavaa tällainen suunnittelu. Tuo kuvapalapeli on kiva idea. - Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuommoiset konstit auttavat visualisoinnissa. Samaan taulukkoon voi kirjata värejä ja kasvin korkeuksia edelleen helpottamaan valintoja.

      Mukavaa viikkoa myös sinne, Anneli A!

      Poista
  6. Tämä tuli kuin tilauksesta! Eilen piirrustelin ihan vihkoon ruutupaperille tuota Ruusupenkin suunnitelmaa. Taidankin kokeilla näitä uusia apuvälineitä. Varsinkin tuo kuvallinen vaihtoehto auttaisi hahmottamaan värit yhdessä. Tänks!

    VastaaPoista
  7. Edelliseen postaukseen - upean puku kerrassaan, tyttäresi on tosi taitava!

    Ja sitten noihin ruusuihin, aluksi ajattelin etten lue ollenkaan, pää menee sekaisin ja hurahdan vielä enemmän ja niin sitten luin kuitenkin...yritän pitää pään kylmänä, mutta ovat ne ihanuuksia, suloinen tuo 'Nostalgia'! Mielenkiintoinen tuo pohjapiirros, se kävisi puutarhan suunnitteluun muutenkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila - mie olen hyvin ylpeä lahjakkaasta lapsesta!

      Hurahdin minäkin ja pää on sekaisin. En kärsi kuitenkaan :) Mukavasti kihelmöi kevään odotus!

      Poista
  8. Hienoja suunnitelmia sinulla! Tuo Nostalgia on kyllä aivan ihana. Minulla sitä oli aiemmin ja olen miettinyt, kokeilisinko sitä vielä uudelleen. Kivaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suojaamalla syväänistutetut ruusut hyvin, voi hyvinkin onnistua. Edellinen talvi tappoi kaikki syysleimutkin, joten sen talven menetyksiä ei kannata laskea. Uutta yritystä vain kehiin!

      Poista
  9. Exeliä olen käyttänyt värikoodein monenlaiseen taltioimiseen, mutta juuri tuo tapa oli uutta. Näyttää hyvälle.
    Nostalgia saa sukat pyörimään jaloissa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska - tuo excelöinti sai minulle asian hahmottumaan jopa kolmiulotteisesti, joka on tosi vaikea aivoilleni muuten. Siihen kun lisänä napsii nuo ruusulajikkeiden kuvat, niin jotain tolkkua alkaa suunnitelmiin syntyä. Lisäksi sokerina pohjalla - tuo käy istutuskartasta siinä vaiheessa kun taimia on pihalla istutusta vailla. Kartta on myös jälkidokumentaationa sitä mitä on istutettu mihinkä kohti.

      Nostalgia-ruusun kuva on varmasti photoshopattu... ei voi olla noin upeaa väriltään ja kukkamuodoltaan! Pakko testata se täällä :)

      Poista