lauantai 21. syyskuuta 2019

Hetki hiljaisuutta

Blogi pääsi kuolemaan käsiin, kun arjen haasteet ottivat kuristusotetta. Äitini vakava sairaus on vaiheessa, jossa mennään lujaa alamäkeä. Eikä toivoa ole muusta kuin siitä, ettei pitkään tarvitsisi kipuja kärsiä. Sellaista elämä on - mikä syntyy, se kuoleekin. Tässä kuitenkin syy siihen, etten ole jaksanut blogia päivittää. Olen halunnut viettää äitini rinnalla aikaa vaiheessa, jossa tiimalasin hiekka valuu vääjäämättä kohti loppuaan.

'Piano' ruusu ilahduttaa. Kaksi kolmesta on selvinnyt kaksi talvea.

Palataan kuitenkin ajassa taaksepäin niihin syksyn kukkijoihin. En ole jaksanut ja ehtinyt hoitaa puutarhaani, mutta silti se on kukkinut runsaana. Leimut ovat loistaneet ihan hurjasti, samoin ruusut. Kärhötkin ovat jaksaneet vesisateista huolimatta.

'Purple Rain' maanpeiteruusu on selvinnyt erinomaisesti talvetkin.
'Sweet Haze' kukkii hurjan runsaana ja kiitollisena.
Ryhmäruusuissa tuli paljon katoa viime talvena, joten jäljelle jääneet ilahduttavat sitäkin enemmän. Kanadanruusut ovat vahvasti kukassa, ja niitä pidänkin sangen kestävinä. Uskalsin istuttaa ensimmäiset 'Henry Kelseyt' myös kaupunkikuvaa koristamaan.

'Hansaland' ruusu on suuren mielenkiintoni kohteena nimenomaan julkisiin isttuksiin.
Tämä testikappale pärjää tosi kivasti 'Ilo' ruusun sitä vähän puristaessa sivustasta pihallani.
Syysleimut ovat todella loistaneet pihallani. Niitä on kolme pitkää penkkiä useita lajikkeita ja jokaista viisi kappaletta. Eli on oikea massaistutus. Leimut ovat niitä ihan must- kasveja syyspuutarhaan. Härmäkään ei ole lehtiä vaivannut, vaan kukinta on ollut erittäin onnistunutta. Leimut ovat myös kestäviä leikkokukkia, joista olen tehnyt useampia kimppuja viemisiksi. Tuoksukin niissä on viehättävän hempeä.

Leimuja - etualalla 'Peacoc Cherry Red' ja takana 'Wilhelm Kesselring'

Muita syyskukkia tulee nyt tyylillä "kuva kertoo enempi kuin tuhat sanaa".


Vaatimaton röyhytatar viihtyy vaikka pensaiden juurella. 


Punahatut on hakittu tänne yrteiksi, mutta kyllä niillä on kaunis kukinta!

Syyskimikki. Kaunis ja haisee pahalle.

Kärhötkin ovat nuoresta iästään ja kylmästä kesästä huolimatta päässeet kukkaan. Ruusut ja kärhöt ovat kummatkin lämpimän kesän ja auringon ystäviä. Nyt ei ollut oikein kumpaakaan, joten iloitsen kaikista kukista suuresti - ne on puserrettu vastoinkäymisten keskellä.

Lempikärhöni on tavallinen 'Hagley Hybrid'. Tämän kaverina on 'Niobe',
mutta se on jo lopettanut kukintansa. 


'Köningskind'

'Purpur Königskind'
Muista kärhöistä minulla ei olekaan kuvia. Nämäkin kuvat on otettu 25.8. En ole ulkoiluttanut kameraakaan sen koommin. Satoa olen sen sijaan korjannut. Valkosipuleista tuli kunnon sato. Niiden nosto, putsaus ja kuivaus on käynyt työstä. Nytkin nosto jäi vähän turhan myöhään.

Valkosipulit onnistuvat aina!
Perunatkin olen saanut nostettua, ja maassa on enää porkkanat ja persiljaa. Viiniköynnös kasvihuoneessa antoi todella runsaan ja maukkaan sadon. Omenoita on ihan pirhanan paljon, ja monelta osin kylmä kesä on kuitenkin tuottanut onnistumisia.

Camelot-köynnösruusu kukoistaa ihanasti!


Jonkinlainen maineteko on kirjoittaa Facebookiin ilman, että on sitä ikänään käyttänyt tai omaa edes käyttäjätunnuksia. Näin vain pääsi käymään, kun käsky kävi kirjoittaa otsikolla Puutarhurin kesä 2019. Ja minähän näpyttelin nopean tekstin kuvineen. Käy kattomassa täältä. Lukemiseen ei tarvita FB tunnuksia, ja siihen esille lävähtävään ponnahdusikkunaan voi vastata "Ei nyt", ja saa jatkaa lukemista. Ihmettelen tekstin saamia peukutuksia, sillä teksti ei ole parasta kirjallista tuotantoani :D Kiva kuitenkin näin, ja iloa tuli paljon kommenteista!

Kirjoittelen taas jossain vaiheessa jotain. Nyt menen ihan päivä ja hetki kerrallaan.

32 kommenttia:

  1. Kyllä plokin päivitykset tuntuuvat tuas vaihees varsin turhilta. Parasta on olla läsnä äitisi viärellä maharollisimman palio. Voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämä on. Alkaa ja loppuu joskus. Pitkä yhteinen matka on jo ollut, ja lopusta toivon pieniä ilonkipeneitä tarjoavaa jokaiseen päivään.

      Poista
  2. Olen pahoillani äitisi takia, menetys tulee olemaan elämän suurimpia. Asiat tärkeysjärjestyksessä, blogi kyllä odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tähän ollut aikaa valmistautua - syöpä on pirullinen tauti. Loppuvaiheessa pahinta. Ei tuota toivois yhtään kenellekään kärsittäväksi.

      Poista
  3. Blogin kirjoittaminen saakin jäädä tärkeämpien asioiden tieltä. Komeat ovat syysleimusi. Minullakin on niitä mökkipihassa ja pidän kovasti. Voimia sinulle jaksamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma - päivä kerrallaan mennään. Onneksi kipulääkitystä on vielä varaa nostaa, vaikka jo morfiinilla mennäänkin. Potilas itse on kyllä sangen pirteä, ja lääkkeen antamisen jälkeen pahuksen puhelias :D

      Poista
  4. Asiat on hyvä laittoo tärkeysjärjestykseen. Blogia kerkivää päivittee tuonnempana, vaikka talavii piristee kukkakuvilla. Ihana tuo Camelot-köynnösruusu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kukat ilahduttavat raskaankin elämäntilanteen aikana. Sadonkin olen suurin piirtein saanut korjattua, joten ihan hyvä tässä on välillä huokaistakin.

      Poista
  5. Paljon voimia sinulle Tita hyvin raskaaseen elämänvaiheeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. On tähän ollut jo vuosia aikaa valmistautua. Ja äitikin on moneen kertaan suunnitellut hautajaisiaan, että senkin suhteen on valmiit sapluunat.

      Poista
  6. Tärkeintä on nyt olla äidin rinnalla ja jakaa vähiin käyvät yhteiset hetket. Voimia sinulle ja läheisillesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep näin on. Ja näitä päiviä vietänkin mahdollisimman tiiviisti äitini kanssa, kun hänellä ei ole enää muitakaan. Loppumatkan pituutta ei tiedä kukaan.

      Poista
  7. Blogi tuntuu varsin turhalta tuossa elämänvaiheessa. Voimia sinulle ja läheisillesi. Elämä on ainutkertainen, kukkaset kukkivat ensi kesänäkin. Kauniita silti ovat ruususi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo aina ei jaksa ajatella päivityksiä, kun ei edes joka päivä tule puutarhaakaan kierrettyä. Silti kukat kukkivat.

      Poista
  8. Silloin pitää laittaa tehtävät tärkeysjärjestykseen, näitähän ehtii sitten kirjoittaa jos ja kun jaksaa. Vaikka kukista ja puutarhasta saakin voimaa, niin aina muistan ne kuvat joita kuvasin miehen sairastuttua. En ole vieläkään voinut niitä katsella.
    Voimia ja jaksamista, hae apua jos käy liian paljon voimille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukat lohduttavat ja tuovat iloa synkempäänkin aikaan. Ja töissä saa hetken miettiä muitakin asioita, mikä on toisaalta ihan tervetullutta sekin.

      Kyllä minä hyväksyn elämän lain kuolevaisuudesta. Lähinnä toivon, ettei loppumatka olisi liian tuskallinen äidilleni. Morfiini kuitenkin selvästi auttaa, mutta siihenkin kasvaa toleranssi.

      Poista
  9. Olinkin jo ehtinyt kaipaamaan sinua. Ymmärrän. Kaikkea hyvää Sinulle ja äidillesi ja koko perhekunnallesi! ♥ ♥ ♥

    VastaaPoista
  10. Blogi ja puutarha kyllä odottavat. Kovasti voimia ja jaksamista sinulle ja läheisillesi<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni, kyllä täällä aina päivästä toiseen päästään. Onneksi täällä on tosi hyvä sairaala ja hoito äidille!

      Poista
  11. Voimia teille kaikille rankkaan elämänvaiheeseen! Tietenkin olet äitisi tukena nyt, blogimaailma odottaa kyllä eikä puutarhakaan katoa mihinkään. Kauniit kärhöt <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna - elämä on vastaanotettava iloineen ja suruineen. Olen sinut asian kanssa, samoin äitini. Eli hetki kerrallaan eteenpäin, ja eron hetki on olemassa jossain huomisten puolella.

      Poista
  12. Luopuminen rakkaasta ihmisestä on rankkaa, nauttikaa yhdessäolon hetkistä. Voimia ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se, mutta toisaalta asian väistämättömyyden edessä ei tarvitse potkia vastaan. Keskitytään nauttimaan jäljellä olevista päivistä.

      Poista
  13. Kaunista ja haikeaa.
    Voimia sinne.

    VastaaPoista
  14. Olen pahoillani ja toivotan paljon voimia. Puutarha ja lukijat jaksavat tosiaan odottaa silloin kun on tähdellisempää.
    Ihanaa kukintaa, silti, ja taas ihailin tuota Camelotia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Syksy on ihan ovella, vaikka pakkasia ei meillä vielä onneksi ole ollut. Meri suojaa syksyisin. Ja Camelot ON tosi ihana - kukassa on myös rutkasti kokoa, mikä ei ihan kuvasta välity.

      Poista
  15. Ymmärrän täysin tämän sinun uupumuksesi. Minä tässä kirjoitinkin blogissani samasta aiheesta. Minulta kuoli kaksi veljeä ja yksi sisar puolen vuoden sisällä. Viimeinen sisar menehtyi juhannusaattona. Voimia sinne sinulle ja äitisi tarvitsee nyt sinua eniten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja voimia itsellesi erittäin rankkojen luopumisten äärellä. Sen ainoan siskoni hautaaminen oli pitkään tosi vaikea ylitettävä asia. Vanhan ja sairaan ihmisen kuolema voi olla suorastaan helpotus, mutta liian aikaisin lähtevien kanssa riepoo kysymys "miksi?!"

      Olen äitini kanssa varmasti tukena, turvana ja apuna viimeiseen hengenvetoon asti.

      Poista
  16. Voimia ja lämpimiä ajatuksia sinne <3

    VastaaPoista