sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Ruusumaan syystöissä

Olipa pitkästä aikaa aivan ihana viikonloppu, jolloin ehdin laitella omaa puutarhaani talvilepoon.  Ruusut ovat odottaneet kylmeneviä kelejä tyvimullitusta varten. Sellaiset kelit näyttäisivät nyt olevan tulossa.

Tämän kesän yksi ihastus oli kanadalainen 'JP Connell', jonka todellinen luonne
tuli kolmantena kasvukesänään esille. Se todella on PILARIruusu!

Olen pari talvea reistannut erilaisia talvisuojausmenetelmiä, joten himpun on kokemusperäistä oppia hankittuna. Pakkaspeiton hylkään nyt kokonaan, koska se haittaa lumen suojaa. JOS tulee ihan lumeton talvi (en usko), niin pakkaspeittoon voin turvautua. Jos taas lunta tulee, niin pakkaspeitosta ei ole kuin haittaa.

Leikattuja ja tyvimullitettuja ryhmäruusuja. Niitä arkajalkoja väärällä vyöhykkeellä.


Tyvimultaus on ihan kaikessa yksinkertaisuudessaan todella hyvä konsti suojata ruusuja. Leikkelin ryhmäruusut selvästi lyhyemmiksi, sillä ne paleltuvat joka talvi kyllä maata myöten. Silti ne versovat voimakkaasti kukkien heinäkuusta pitkälle syksyyn asti.

Köynnösruusu 'Camelot' saa taivutuksen mullan suojiin.

Yksi hieno köynnösruusu 'Camelot' saa erikoishuomiota talvetukseen. Vedän versot nippuun paalinarulla ja alan houkuttelemaan kankeita versoja taipumaan. Tämä pitää tehdä lämpötilan ollessa plussalla. Tämän vuoden versot olivat niin tanakoita, että en uskonut niiden kääntyvän maahan asti. Otin talikolla vähän vääntöä juuristollekin, ja johan sievästi houkuttelemalla ruusu kääntyi. Latvuksen päälle laitoin painoksi kiviä.

Maahan taivutetut versot peitetään mullalla ja kuorrutetaan tammenlehtikatteella.

Tämä talvetusniksi on peräisin Ingmar Lindqvistin kirjasta Ruusutarha pohjolassa. Se toimi viime vuonnakin, joten tänä vuonna sama ruusu saa uusinnan. 'Camelot'in kukat ovat niiin hurmaavia!

Hurmaava köynnösruusu 'Camelot'. Kukat ovat tosi suuria.

Huomasin tehneeni mokan istuttamalla kärhöjä samaan tukeen 'Camelot'in kanssa. On muuten pikkasen hakalaa leikkoa kukkineet kukat pois sieltä kärhöjen versojen keskeltä. Kärhöt kun ehtivät sukkelaan kietoutua ihan joka paikkaan - myös kaveriinsa ruusuun. Pitänee siirtää kärhöjä jonnekin muualle, jos 'Camelot' onnistuu talvehtimaan toisenkin kerran.

Kanadanruusujen koemaassa olen jo aiemmin leikkonut sinnikkäät kukkalatvat pois. Nyt leikkasin noin kolmanneksen versoista pois. Aiempina talvina versot ovat paleltuneet joko lumirajaan tai maan pinnalle asti. Silti vahvat versot nousevat kukkimaan heinäkuusta eteenpäin.

'Morden Snowbeauty' yllätti tänä kesänä valtavalla kukinnallaan. Kukat ovat tosi isoja.
Tämän kasvutapa on sangen rento, joten ulottuvuus on lähellä maan pintaa.

Talvisuojana on tyvimultaus ja ja ripaus eloperäistä katetta myös. Pitäisi ehtiä haravoimaan vähän lehtiä katteeksi. Tyvimultaukset on nyt asennettu kaikille suojattaville ruusuille. Talvi saa tulla, ja jos tulee tiukkaa pakkasta lumettomaan maahan, niin vielä on arsenaalissa talvisuojaturvetta säkkitolkulla. Viime vuonna niitä ei tarvittu, kun lumi tuli marraskuun alussa sulaaan maahan.

Ruusumaa kukki aurinkoisessa ja lämpimässä kesässä ylenpalttisesti.
Nyt on kasveilla takana pitkästä aikaa hyvä lämpösumma. Se kertautuu ensi kesänäkin huolimatta sen säistä. Ruusut, kärhöt ja muutkin korkeaa lämpösummaa toivovat kasvit ovat tankanneet voimavaroja myös ensi kesään. Toivottavasti me puutarhuritkin olemme pystyneet samaan!

Mukavaa arkiviikkoa, ota mukaasi iloa ja valoa!

28 kommenttia:

  1. Noin upeasti kukkineet ruusut ovat talvileponsa ansainneet! <3
    Sydämellistä marraskuuta sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna, talvilepoa tässä kaipaa jo puutarhurikin. Melko reipas kesä on takana.

      Poista
  2. Ruusujen kasvatus on taidetta, jonka taidat! Mukavaa alkavaa marraskuun lempeää viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila, minä vasta harjoittelen tätä ruusujen kasvatusta. Jotenkin vaikeaa yhdistää tosiinsa sanat mukava+marrraskuu+lempeä :D

      Poista
  3. Upeat ruusut ansaitsevaa hellää hoitoa talvellakin, ja hyvän suojan yllensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyt ja talvet on niin huikean erilaisia, että mitään nyrkkisääntöä ei vain ole milloin ja miten pitää suojata ruusuja. Tai noh - kyllä tyvimultaus on se nyrkkisääntö. Mutta sen lisäksi voi joskus tarvita jotain muutakin.

      Poista
  4. Onneksi lienee kuivempia päiviä luvassa. Täytyisi itsekin varustaa pihan kasveja talvea varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha aurinko paistoi tänään taivaalta pikkuisen pakkasen saattelemana. Häikäisi :D

      Talvivarustautuminen koskee nyt kovasti myyrätuhojen torjuntaa. Täällä Pohjanmaalla on myyrähuippu todettu. Ensi talvena niillä on lumen alla nälkä...

      Poista
  5. Tässä nyt ihan konkreettisesti näkyy tuo toimenpide, miten versot peitetään suojaan. Ilmankos en aikoinaan onnistunut omien ruusujeni kanssa - noin perusteellisesti en suojannut. Ruusun kukat näyttävät aina ihastuttavilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo tyvimultaus on ihan helppo operaatio, kun multaa on vain saatavilla. Nakkaan pienemmille ruusuille kolme reilua lapiollista multaa niskaan, isommille kanadalaisille viitisen lapiollista nostaa jo kivan keon versojen juurelle. Hyvin suojaa juuristoa, mikä on tärkein osa ruusua.

      Poista
  6. Eihän noista ruusuista saa ikinä tarpeekseen, niin ovat hurmaavia. Onkos Camelotia saatavilla kotimaisilta taimistoilta?

    Minun pitäisi muutamaa ruusua leikellä vähän, pikkuisen hirvittää kuitenkin. Viime syksynä jätin niine hyvineen ja lumen suojassa talvehtivat ihan nätisti. Nyt ei ole lunta yhtään ja riskinä on pystyynjäätyminen ilman lumisuojaa. Keväällä leikkasin rumasti paleltuneet ja yhden ohjeidesi mukaan maata myöten. Kyllä ne sieltä nousivat ja kukkivat kaikki. Mitä kummaa niiden kanssa nyt osaan tehdä?

    Ja kyllä tämä ruusuvillitys on ilmeisen tarttuva tauti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole 'Cameloti'iin törmännyt kotimaisessa tarjonnassa. Ihan piti Tantaulta Saksasta tilata. Ajattelin tehdä sinne ensi talvena tilauksen, joten yksi Camelot voisi odottaa sinua täällä kevään turneella?

      Kanadalaiset kukkivat paremmin, jos leikkaa noin kolmanneksen verson pituudesta pois. Tavallisimmin talvi tappaa täällä versot joko maata myöten, tai yleisemmin lumirajaan asti. Syksyllä leikkaan sen kolmanneksen lyhyemmäksi, ja sitten keväällä tarvittaessa enemmän. Tukevat vuosikasvut nousevat kuitenkin elinvoimaisesta juurakosta kukkien heinäkuusta lumen tuloon asti.

      Poista
    2. Ilmoita mulle kun olet tekemässä Tantaun tilausta, pliiiiz. Laitetaan ainakin yksi Camelot tilaukseen ja haluan kurkkia muutakin epäilemättä hirmuisen ihanaa tarjontaa.

      Poista
    3. Jösses, kävin kurkkaamassa ja siellähän on vaikka mitä ! Apua, mopo jo keulii !

      Poista
  7. Nyt on ruusut ansaitulla talvilevolla. Pitää muistaa tyvimultausniksi, jos koskaan haksahdan ruusuja hankkimaan. Varmaan se auttaisi montaa muutakin arkajalkaa talvehtimaan, vai mitä luulet? Toivottavasti nyt sää kääntyisi jo lopullisesti pakkasen puolelle: tänään löysin jo pajunkissoja ja atsaleojen silmut näyttävät huolestuttavan pulleilta. Ja luntakin voisi tulla myös nyt, kun maanpinta on sopivasti ehtinyt jäätyä :) Iloista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa olen Minna ajatellut, että tyvimultausta kokeilisi muillekin arkajaloille. Joillekin puuvartisille olen tehnyt verkosta rinkulan, jonka olen täyttänyt esim. talvisuojaturpeella. Jos on ollut sateinen syksy, niin olen paketin käärinyt vielä pakkaspeittoon. Menetelmä sopii nuorille arkajaloille tai muuten pienille kasveille. Monasti arkajalkojen (kuten magnoliat) juuristoalueen suojaus on se tärkein.

      Niin kauan kun silmu ei aukene, se sisältää kunnon pakkasnesteet. Toivottavasti riittävän hyvät. Atsaleat täälläkin pullistelevat turhan pörheinä. Näin on aiempinakin lauhoina syksyinä käynyt, eikä kasvit ole siitä kärsineet. Atsaleojen suhteen kukinta voi olla heikompaa ensi keväänä, jos silmut ehtivät liian pitkälle. Mutta kasvit eivät siihen kuitenkaan kuole.

      Poista
  8. Laitoin viime syksynä pelkkää talvensuojaturvetta, ja se toimi. Tyvimullitus mädännytti ruusut, tai sitten en vaan osannut.
    Näyttää pakkasta lupailevan, joten minäkin aloitin tänään suojaamisen.
    Hyvää viikkoa kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyvimullitukseen on parasta hiekkapitoinen multa. Pussimulta on turhan turvepitoista höttöä. Ja multaus asennetaan kylmien saapumisen kohdalla. Meillä siis nyt - mutta voihan tämä vielä lämmetä vaikka miten pitkäksi syksyksi. Koskaan ei voi tietää kelien vaihtelun määrää.

      Suurin toiveeni on nyt se, että talvi tulisi hiljalleen kylmenevin astein. Talveentuminen on kasveillekin prosessi, joka ottaa aikansa.

      Poista
  9. Todella hyvät ohjeet ruusujen talvisuojaukseen! Harkitsen itsekkin kokeilla, nyt olen siirtänyt omat ruusuni kellariin talvehtimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riskipeliä on talvettaa ryhmäruusuja V-vyöhykkeellä, mutta uteliaisuutta on kokeilla sen onnistumista. Lopulta kaikki riippuu niin säästä kuin keleistäkin. Yrittänyttä ei laiteta!

      Poista
  10. Ny saa ruusut hyvät talaviunet. Multa jäi kans talavisuajaturpehet vuasi sitte pussihi. En oikee tiänny, koska olisin sen laittanu. Kerran yritin, mutta tuuli roiskaasi kaikki mun silimille, joten päätin, että antaa olla, vaikka kaikki paleltuus. Onneksi tuli lunta.

    VastaaPoista
  11. Lumi on se paras mahdolinen suoja. Jonsei sitä ole, niin sitten turpeella feikataan lumisuojaa.

    VastaaPoista
  12. Aina kun näitä juttuja lukee alkaa tehdä mieli lisää ruusuja. Miksiköhän? ;)

    VastaaPoista
  13. Kauniit ovat ruususi ja taitavasti osaat niitä talvisuojata. Mukavaa alkanutta viikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusuihin pitää panostaa vähän enempi, mutta ne antavat kyllä tuhannesti takaisin saamansa huolenpidon. Pensasruusut elävät toki vähemmällä, mutta kanadan- ja ryhmäruusut tarvivat paapomista talven yli. Itse koen talvisuojaukset ihan helppona hommana ajassa, jossa ei paljoa muuta puutarhatyötä enää ole.

      Poista