torstai 14. kesäkuuta 2018

Rokotettu

Kävin hakemassa TBE- rokotteen, eli puutiaisaivotulehduksen rokotteen. Olen rokotuskriittinen - en -kielteinen. Työkseni nuohoan ruohonjuuritasolla puistoissa, ja vapaa-aikoina vaeltelen meren rannoilla muutenkin. Ikinä ei ole punkki nahkaani tarttunut, mutta kun Raahen Preiskarin saaresta on löydetty TBE:tä kantavia punkkeja, niin ajattelin kuitenkin hankkia rokotesuojan. Mahdollinen ongelma on selkeästi sangen lähellä, vaikka riski onkin pieni.

Kesäiltojen kauneutta piisaa jälleen runsain mitoin!

Kissoista ja koirasta ehdin jo nyppiä iljettäviä punkkeja, ennen kuin sain haettua apteekista niskaan laitettavat punkkilääkkeet. Ne tepsivät onneksi nopeasti. Pirullinen on punkkien riesa! Vielä 10 vuotta sitten niistä ei täällä tiedetty mitään. Sanovat niiden leviävän kauriiden mukana. Kauriit ovat tulleet tänne reilut viisi vuotta sitten. Ei onneksi isoina laumoina, mutta trendi on kasvava. Onneksi niillä on luontaisia vihollisia isoissa kissoissa.

Alppiruusut kukkivat - eivät niin hulluna kuin viime vuonna, mutta iloksi asti.
Kuvassa on risteytys Rhododendron aureum x goldscatz

Punkit ja sääsket ilmeisimmin valikoivat kohteensa. Minä ruhvellan jatkuvasti rantavitikoissa, jossa taatusti on punkkeja. Punkkilitkun jälkeen Riekossa on kipittänyt punkkeja rantareissun jälkeen, mutta ne eivät iske kiinni. Minä en kelpaa sääskillekään - mistä en ole mitenkään pahoillani. Meillä kun on hiton paljon sääskiä. Jos ihan mitään muuta ei ole tarjolla, niin sitten saattavat epätoivoissaan hätistää minuakin. Ehkä sama pätee punkkeihinkin, että toiset on maittavampia purtavia. Minä olen sitten se viimeinen pappilan hätävara - kun mitään muuta ei ole mahdollisuuksissa.

Kämmekät kukkivat - nämä on meidän luonnon omia orkideoja!

Oletko sinä ottanut punkkirokotteen? Punkinpuremilta ei rokote säästä, eikä auta toiseen niiden paljon yleisempään vitsaukseen borrelioosiin. Mutta karuja tarinoita on puutiaisaivokuumeen sairastaneilla, vaikka heitä on sangen vähän Suomessa - onneksi! Ihan tiukan riskikartoituksen mukaan - vaikkakin olemattomalla sattumakertoimella - otin rokotesuojan.

Kukko saa uusia rouvia - mutta tämä onkin tosi herrasmies!

Nyt ilolla odotan huomista, jolloin Hirnakka ajaa päräyttää tänne pohjoiseen pienen kotkottavan kuorman keralla. Tai noh - kanoja voi tulla ja mennä mukana epälukuinen määrä. Näin on vuosien saatossa havainnoitu :) Viinipullo on jo eilen asennettu kylmenemään. Mukava ja pitkään odotettu ilta tiedossa!

Mahdottoman hyvää viikonloppua! Minun viikonloppu on ihan parhain ennakkotietojen mukaan!

19 kommenttia:

 1. Punkit on tuttuja täälläkin, valitettavasti! Toissa keväänä niitä nypittiin koiran turkista pahimmillaan 15kpl joka päivä. Tänä vuonna ei ole löytynyt kuin muutamia. Pihanurmikolle niitä tulee ilmeisesti jänisten turkeissa. Toissa vuonna sain myös valokuvattua harakan, jolla oli useita punkkeja päässä. Eli ilmeisesti kohteeksi kelpaa ihan mikä tahansa otus. Rokotetta ei olla otettu eikä koirallekaan mitään myrkkyjä (sitä kyllä harkittiin, mutta jäi hakematta apteekista), mutta kyllä tarkastetaan varsinkin lapset joka päivä punkkien varalta. Onneksi pahin punkkiaika on jo mennyt, syksyllä niitä taas näkyy enemmän. Komeasti kukkii kämmekkä, hienon näköinen on. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punkit on ihan pirunmoinen riesa, josta ei näköjään pääse enää mihinkään. Onneksi kissoille ja koirille on hyvä (ja kallis) lääke, joka torjuu puremat. Tosi ällöttäviä on itsensä täyteen imeneet punkit. Yök!

   Kevät on pahinta punkkiaikaa, mutta kyllä pitkin kesää pitää olla tarkkana niiden takia. Syksyllä en ole itse huomannut mitään esiintymien lisääntymistä.

   Poista
 2. Olemme ottaneet mieheni kanssa puutiaisaivokuumerokotteen jo monta vuotta sitten. Tehosteitakin jo useita. Mökkisaaressamme ja koko Pohjanmaan rannikolla esiintyy punkkeja ja rokote on ihan paikallaan. Borrelioosilta rokote ei valitettavasti suojaa.
  Onpa kaunis alppiruusu ja komea kukko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohdin kiivaasti, että tarvitaanko tätä rokotetta. Riski on pieni, mutta se on olemassa. Ja minä ruhvellan noita punkkipöpelikköjä jatkuvasti.

   Alppiruusujen kukinta on nyt edellisvuotta paljon vaatimattomampaa, mutta kyllä ne on suloisia kukkia!

   Kukko sai eilen kolme uutta nuorta rouvaa, mikä puhututtaa nyt kanalssa kovasti. Onneksi nuorikkoja on kolme, niin saavat turvaa toisistaan. Wanha kaarti ei purputtamatta ota uusia jäseniä. Tilanne rauhoittunee muutamassa päivässä kuitenkin nokkimisjärjestyksen muotoutuessa.

   Poista
 3. Ihanat kämmekät! Minulla on otettu punkkirokote jo muutama vuosi sitten, niin paljon tulee vietettyä aikaa kaakkois-Suomessa, joka myös on punkkien valta-aluetta. Mutta on niitä kotinurkillakin. Olen irrotellut itseltäni ja mieheltä vuosien saatossa punkin jos toisenkin, siksi rokete on paikallaan. Ihanaa viikonloppua, hyvä tunne, kun tietää että on kivaa tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppu on tähän mennessä ollut vauhdikas kyllä. Hirnakka päräytti pihalle eilen alkuillasta, kolme kanasta kotiutettiin Kukkenheimiin muiden kanojen suureksi närkästykseksi, ja ilta istuttiin grillaten ja ystävän kanssa kuulumisia vaihtaen. Pitkien yöunien jälkeen viihdyttiin Särkän perennataimiston antien parissa, ja iltapäivästä alkaen lapsikaarti plus puolisot vietimme grillipartyjä. Lähtivät lopulta klo 22 jälkeen. Päivässä oli pituutta ja iloa ihan hurjasti!

   Poista
 4. Meillä ei rokotetta vielä oo otettu, harkittu kylläkin. Tiällähän ei niitä punkkeja vielä oo ollu niin paljon kuin siellä rannikolla ja kaakossa,
  Minnuu nuo itikat suorastaan rakastaa, kintut on ruvessa.
  Helena on koirille semmoset pannat laittanu kaulaan ja ne kuulemma pittää punkit loitolla.

  Kauniit kämmekät ja alppiruusu. Kukko kanssa ja mukava kun suap rouvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rokote on kallis, ja jos lähistöllä ei ole TBE-virusta kantavia punkkeja, niin rokote on turha. Toki sitä kovasti markkinoidaan, mutta riskin suuruus kannattaa tarkistaa. Borrelioosi on paljon pahempi riski. Punkit on uusi haaste tässä elämässä, varsinkin noiden elukoiden kannalta.

   Kukko on aika mellevänä uusista rouvista. Ne ovat vain sangen ujoja nuorikoita, joita vanha kaarti nyt sortaa parhaansa mukaan. Asiat asettuvat varmaankin muutamissa päivissä.

   Poista
 5. Meilläkään ei punkkirokotetta ole otettu, tosin punkkeja on ollut ilmeisen vähän, koska vuosittain kissoistakin niitä löytyy satunnaisesti 1-2 kpl/kesä, siis Nöpöstä, ei Sulosta - hänen turkki on kai niin paksu ja silkkinen, ettei siitä saa otetta, luulen.

  Ihana kämmekän kukinta, meilläkin kukinta alkoi juuri. Kukko taitaa olla innoissaan uusista rouvista, kunpa herra sen vain tietäisi vai oletko kertonut jo?

  Oikein mukavaa viikonloppua! Varmasti paljon iloa ja puheensorinaa riittää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnekasta, kun punkkeja ei ole riesaksi asti. Kissatkin luulevat minun vain rapsuttavan, kun punkkitarkistusta teen :)

   Kukko oli tosi tohkeissaan uusista rouvista, mutta nuorikot arkoina painelivat vain karkuun. Wanhan kaartin rouwat kyllä pitivä kovaa meteliä uusista tulokkaista, mutta lasken sen varaan että herkuilla kyllästetty kana ei viitsi rettelöidä. Nuorikot kyllä pysyttelevät hartaasti syrjemmällä. Tasapainotila tulee nokkimisjärjestyksen selvittyä. Nämä nuoret vetäytyvät sovulla sivuun.

   Viikonloppu on ollut aivan ihana! Hirnakan visiitti on aina niin elpaannuttavaa. Iltaa istuttiin grillaten. Lauantaina tuli melkein koko lapsikaarti puolisoineen iltapäivästä grillijuhliin. Sää suosi, ja tarjottavaa oli mukavasti. Ilta kului iloisesti rupatellen klo 22 asti. Sitten lähtivät kohti Oulua takaisin.

   Poista
 6. Pieni, mutta pirullinen on punkki. Olen kuullut, että myös kulottamisen vähentyminen ois vaikuttanut punkkien lisääntymiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulottaminen vähentää selvästi punkkeja. Kevät kun on niiden esiitymisen riemujuhlaa. Ehdin itse kulottaa vain pienen osan tarvittavasta alasta, sillä kevät oli kuiva ja tuulinen. Enempi olisi pitänyt ehtiä, mutta riskit kulottamisessa on suuret.

   Poista
 7. Meillä on punkkirokotettu koko perhe, alunperin ulkomaanreissujen vuoksi, mutta onhan se hyvä olla näin kotimaassakin, kun tuolla puskissa tonkii.
  Kauniita kuvia ja kukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harkitsin hartaasti rokotetta. Mitään haittareaktioita ei ole tullut - edes käsivarsi ei kipeytynyt. Kuukauden päästä tulee tehosterokotuksen aika, ja sitten helmi- maaliskuulla se kolmas. Homma on sillä siinä useammaksi vuodeksi.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Öh... kiitokset on puhtaasti tällä puolella. Ihanaa kun kävit, ystävä!

   Poista
 9. Meilläkin on koko perhe rokotettu puutiaisaivokuumetta vastaan. Yhdellä lapsista oli viime kuussa punkki kiinni ja alueelle tuli borrelioosiin sopiva ihottuma, parin viikon antibioottikuurilla meni ohitse. Itselläkin on jo yksi punkki tänä kesänä ollut. Punkit ovat kyllä inhottavia ötököitä. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En keksi punkeille mitään hyvää funktiota ekosysteemissä. Se on kaikille vain mahdoton riesa, haitta ja riski. Mukavaa viikkoa sinullekin, Tiiu!

   Poista
 10. Onpa hieno kukko! Rokotuskriittinen minäkin...

  VastaaPoista