keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Pikkukesästä isoonkesään

Pikkukesäksi sanotaan kevättä aina Juhannukseen asti. Silloin luonto on kauneimmillaan, kasvu voimakasta ja säät vaihtelevia. Ennen juhannusta satavat sateet sanonnan mukaan "satavat suoraa laariin".  Siitä päätellen jyvät on syksyllä melko pieniä.

Suhteeni koivuihin on hyvinkin kaksitahoinen, mutta koivuvasta kuuluu
Juhannuksen pitkiin perinteisiin. Nyt on lehti täysi, mutta vielä pehmeä.

Kulunut pikkukesä on ollut lämmin, tuulinen, öisin kylmä ja päivisin aurinkoinen. Kuivuus on leimannut tätä kevättä, sillä sateita tuli toukokuun alussa, sitten kesäkuun alkupuolella ja eilen ropisi kolmannen kerran. Väliajat porottava aurinko ja tuuli ovat kuivattaneet kasvustoja ja maata.  Osa kasveista on kärsinyt jo kuivuudesta. En muista vuosiin kastelleeni puita ja pensaita, mutta nyt lehdet jo lupottivat niin surullisesti, että letkuun oli tartuttava. Kaikki pelastuivat.

Unikot ei kuivuutta kärsi. Aukeavat nuput ruokkivat mielikuvitusta - minusta
tässä on lintu silmät kiinni, ja höyhenet pörhöllä :D

Isokesä alkaa Juhannukselta. Sen sanotaan olevan säiltään pikkukesän vastakohta. Tätä jäin pohtimaan, sillä kulunut alkukesä on ollut öisin tosi kylmää. Pakkaselle ei ole menty onneksi! Vuorokauden lämpötilaerot on olleet joillekin kasveille ihan shokeeraavia,  mikä näkyy kasvussa ja kukinnan viivästyksessäkin. Ehkä isokesä tarjoaa viileitä päiviä ja hikisiä öitä :D

Sinivaleunikko 'Henson Violet'. Tätä lähti Hirnakan matkaan. Sinivaleet on kauniita!

Juhannusviikko kallistuu oikein kivasti kohti loppuaan. Vielä  huominen töitä ja pääsen minilomalle. Otin maanantain lomapäiväksi, joten saan kaksi lyhyempää työviikkoa ja tosipitkän viikonlopun. Moni puuha odottaa täällä kotona askarointia!

Suomalaista alppiruusujalostusta 'Kristian's Pink'. Tämä tulee taimistojen
tarjontaan tulevien vuosien kuluessa. Jalostaja on Kristian Theqvist.

Juhannusta vietämme ystäväpariskunnan kanssa perinteisesti saunoen, grillaten ja iltaa leppoisasti istuen. Niin keski-ikäistä, mutta ei me kyllä rajumpaa jaksetakaan :D Villimmät bileet jää nuoriso-osaston vastuulle.

Kivipuutarhan yksityiskohtia. Vaahteranlehdet kuuluvat honodonvaahteralle.
Nyt kaikille mukavaa Juhannuksen odotusta! Kesäpäivänseisaus on huomenna torstaina. Siitä se isokesä alkaa! Toivon lämpöä ja aurinkoa - sitä on paljon puuttunut viime kesinä. Ruusut sitä rakastaisivat, kuten monet muutkin kasvit. Iloa ja valoa matkaasi yöttömässä yössä - kesän parhaina hetkinä!

11 kommenttia:

 1. Toivotaan lämmintä ja sopivan kosteaa isoa kesää. Päivisin olisi kiva pikkuinen auringonpaiste - ei kuitenkaan porottava. Lämpötilat saisivat olla sellaiset, ettei takkia tarvitsisi päälleen pukea, mutta toisaalta ei mieluusti niin kuumakaan, että setämiehiltä unohtuu paita kotiin julkisilla paikoilla kulkiessaan. Sataakin saisi kasvien vedensaannin turvaamiseksi - mieluusti kuitenkin öisin ja sopivan lempeästi, joitteivat kasvit aivan litisty. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että tuollaiset säädöt kuulostaisivat aivan loistavilta! Iloista Juhannusta sinne!

   Poista
 2. Olinpa kerrankin eka !
  Muistan jo penskavuosiltani nämä termit, pikkukesä ja isokesä. Ne olivatkin käytössä aika kauan kunnes joskus 90-luvulla taisivat jäädä käytöstä. Oikein hyvät termit ja tärkeät.

  Juhannukseltahan monet synkistelijät alkavat laskea päivien pituutta ja pimeyden lisääntymistä ja joulun tuloa. Paltut, sanon minä. Kesä jatkukoon elokuun loppuun saakka!

  Kuivaa on ollut täälläkin.
  Kun oli niistä tuivioiden ruskettumisesta puhetta, niin oikeastaan vain yksi on kurja. Senkin voi varmasti elvyttää kun saksii pois kosmeettiseet epätäydellisyydet. Muut ovat ihan hyviä. Ja varmasti nyt saatu sade auttaa paljon.

  Minun pitäisi nyt kesän aikana punnertaa kaivoksen viimeistelyt loppuun ja päättää millä reunustan istutusalueen. Olisi ehkä pitänyt jo alussa sekin homma hoitaa.

  Oikein mukavaa ja rentouttavan keski-ikäistä keskikesän juhlaa teille sinne ! Meillä mennään ihan samoilla säädöillä. Eipä ole tukka kipeänä juhannuspäivänä eikä toisaalta tarvitse temuta enää taikojen perässä, parasta ennen päiväys oli jo.

  Ilo pintaan ja silleen, kesä on vain kerran vuodessa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiseks eka, kuten minä aina koulun hiihtokilpailuissa :) Se kirveli aina silloin. Sitten olen oppinut arvostamaan hyviä sijoituksia.

   Kevät on yleensä aina niin juuttaan kylmä ja julma täällä pohjoisella rannikolla, joten minusta oikea kesä alkaa vasta Juhannuksen tietämillä. Alku on ollut maistiaisia ja harjoittelua. Nyt päästään tosi toimiin.

   Keski-ikäisyydessä ja syvässä vakiintuneisuuden tilassa on puolensa. Näen kyllä vain hyviä puolia. Ei jaksaisi enää mitään menemisiä tai teerenpelejä. Nykyisyys on oikein mukavaa.

   Torpan väelle oikein mukavaa Juhannuksen aikaa!

   Poista
 3. Sään puolesta tämä on ollut erikoinen ja puutarhan kannalta vaikea pikkukesä. Tiistain sade helpotti, mutta ei kaikkea elvyttänyt. Esimerkiksi jaloangervot ovat pieniä, ruttulehtisiä ja käytännössä kuolemankielissä. Meidän nurkille on luvattu tuulia ja sateita juhannukseksi. Herätessä aurinko paistoi, mutta nyt taivas on kohta täydessä pilvessä. Sateisiin ja koleisiin juhannuksiin on totuttu, joten se ei muuta suunnitelmia mihinkään suuntaan.

  Auringon ja lämmön vuoksi tämä kesä on saanut pituutta mukavasti. Taatusti en juhannuksesta aloita loppukesän päivien laskemista, vaan jatkan kesästä iloitsemista, kuin se jatkuisi hamaan loppuun.

  Toivotan sinulle ja perheellesi leppoisaa, lämminhenkistä ja ilman muuta myös ruokaisaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvukauden lämpösumma on ollut viime vuodet tosi kehnot, mutta nyt on eväitä parempiin lukemiin.

   Juhannus meni uusiin puihin, kun kohtalon sormi vähän hämmensi pakkaa. Onneksi vältyttiin hengen menoilta ja pahoilta ruumiinvammoilta. Siitä seuraava postaus.

   Poista
 4. Enpä olekaan koskaan ennen kuulut tuota kesämääritelmää, mutta nyt kuulin...aina uutta on opittavaksi. Säät ovat olleet koettelevat ja syväjuurisilla on elo ollut lokoisaa vallankin savimailla. Kasvimaata kaivellessa kosteus alkoi helteiden aikana (siis vielä viime viikolla) 10 cm syvyydestä. Kastelukannulla oli töitä, mutta onneksi sateita saatiin ja minua ei haittaa, vaikka koko juhannus sataisi kunhan lämmintä olisi. Aamulla mittari näytti +6,5 astetta, vähän oli vilpoisaa mutta hyvä keli aloittaa siivous jota huusholli kaipasikin kipeästi.

  Tuo 'Henson Violet' on todellinen herkku, ihanuuksien ihanuus ja kaunis kuin karkki!

  Haluan toivottaa ihanaista keskikesän juhlaa, mittumaaria sinne teille! Tirisevää grilliä ja lämmintä saunaa vastoineen myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Henson Violet'ia saa Särkän perennataimistolta. Siinä on sykähdyttävää ametistin sävyä.

   Keskikesän juhla tulee ja meidän osalta meneekin aika hiljaisesti. Mutta eiköhän joka tapauksessa grillata ja saunota.

   Poista
 5. Oikein mukavan kuuloiset juhannussuunnitelmat teillä :) Aika tutulta kuulostaa.

  Ihanaa juhannusta ja minilomaa säässä kuin säässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannus on aina ihanaa, vaikka olosuhteet ja suunnitelmat muuttuisivatkin. Aina kun sattuu yllätyksiä.

   Poista
 6. Gracias por tu paso significa mucho ya que un personage que me hace la vida imposible diciendo que le copio poemas y muchos seguidores se han ido
  Besos

  VastaaPoista