lauantai 23. kesäkuuta 2018

Juhannuksen pihapuuhailuja

Kuopus toipuu hyvää vauhtia, joten hipsin pihalle puuhaamaan. Ajattelin hemmotella itseäni istutuspuuhilla. Uusien kasvien istuttaminen on ihan parasta puuhaa!

Hieno ja harvinainen pioni 'Olga' availee nuppujaan ekaa kertaa tällä tontilla.
Äitienpäiväksi saamani keskilännen tammi (Quercus ellipsoidalis) on odottanut maahanpanijaisia jo toista kuukautta purkissaan. Otin lapion ja kaivoin tosi syvän istutuskuopan. Tammet on paalujuurisia kasveja, joten tarjosin mahdollisimman syvän montun, jonka täytin hyvällä peltomullalla. Rakentelin vähän kohopenkkiä, johon lopuksi sommittelin maasta renkaan ympärille. Sellaisen, että tammen juurelle voi kaataa reilusti vettä, eikä se kieri pois. Tukikepit viimeistelivät istutuksen, sillä taimi oli 2,5 metrinen roistake jo.

Keskilännentammen lehti on teräväkärkinen. Katsotaan miten tämä menestyy täällä.
Vyöhykesuositus on I - III, eli pitäisi mennä myös V-vyöhykkeellä kokemuksen mukaan.

Hyvään istutusvireeseen päästyäni otin mansikkakangasta, jolla peitin sunnittelemani pensasruusujen maan hyötymaan yläreunasta. Istutin sinne 'Wasagaming', 'Sävel' ja 'Ritausma' -ruusut yhteen ryhmään. Aika näyttää miltä istutus näyttää sitten isona. Jemmaan jäivät vielä 'Linnanmäki', kaksi 'Splendels' valamonruusua ja yksi 'Tove Jansson'. Niistä kaksi viimeksi mainittua muodostaa toisen ryhmän. 'Linnanmäki' hakee vielä paikkaansa, mutta se on yksittäisenäkin ruusuna ihan näyttävä.

Pensasruusut näyttävät vähän yksinäisen orvoille pikkurisuille mansikkakankaassa. Niillä
on nyt vuosia aikaa kasvaa ja pulskistua täyttämään tilaansa. Etualalla sysleimuja.

Kanadanruusujen koemaa tarjoaa jo nuppuja! Olin odottanut niitä vasta heinäkuun lopulla, mutta näköään varhennettu kevät tuottaa tulosta sielläkin. Ruusumaassa kukoistavat myös iirikset, jotka aloittelevat kukintaansa.

Iris 'Hiisi'  näyttää tosi kauniin kukintonsa ensimmäisenä.

'Siniviitta' on myös uusi tuttavuus.
Rieko on hienosti oppinut jo puutarhakoiraksi. Se makoilee penkkien välissä, kulkee omia pieniä kiemuroitaan pysyen kuitenkin aina pihassa. Välillä se jahtaa talon kissojakin. Mutta on oppinut käyttäytymään puutarhassa toivotulla tavalla. Täystuhosta on tullut mallikelpoinen (melkein) koira.

Kasveja ei saa talloa eikä syödä. Paitsi rikkaruohoja.

Jotta elämä ei olisi pelkkää viihdettä, niin ison rupeaman tein Maestron kanssa hyötymaallakin. Siitä joskus myöhemmin lisää. Iloa juhannusviikonloppuusi!

21 kommenttia:

 1. Upeat kurjenmiekat! Ihania sävyjä niissä.
  Hih, luin ensin nopsaan, että sait keski-ikäisen tammen. Mietin, että oliko se jokin vitsi jälkikasvultasi :-D Upea lehti sillä ja istutusmenot ainakin kuulostavat siltä, että olisi syytä kasvaa ja viihtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenmiekkojen kukinta on ikävän äkkiä ohi. Niiden miekkamaisten lehtien koristearvosta tykkään kovasti myös.

   Keskilännentammen viihtyminen on ihan arvoitus, mutta toivon sen juurtuvan nyt tehokkaasti.

   Poista
 2. Nyt vasta luin tyttären onnettomuudesta, onneksi ei käynyt pahemmin. Tänään ajelin siskolta kotiin ja matkan varrella oli useampi ruttuun mennyt auto, toivottavasti on jokaisella ollut suojelusenkelitä matkassa kuten tyttärelläsi kavereineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuopuksen pää jo kääntyy jonkin verran melkein ilman kipuja. Nopea toipuminen on enemmän kuin tervetullutta! Viime yönä on ollut rutkasti kolareita, ja pelastushelikopteri laskeutui tänään aamuvarhain tuohon kilometrin päähän päätielle poimimaan epäonnista mönkijän kuskia kyytiinsä.

   Olisipa satanut vain koko yön läpi, niin ihmiset eivät olisi lähteneet promilleissaan liikenteeseen. Juhannus on vain kerran vuodessa, mutta toivottavasti kaikki selvisivät siitä ehjinä.

   Poista
 3. Oooh Olgaa, hieno ja kaunis, tuoksuuko ?

  Minulla on ihmeellisen värinen kurjenmiekka, tulee ihan kinkku mieleen.

  Olen iloinen kun Kuopus alkaa toipua, ovat niin kammottavan pysäyttäviä asioita nuo tieltä suistumiset. Kun se on niin lähellä. Voimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öh... pitää käydä nuuskimassa Olgaa :) Otahan kuva iiriksestäsi, niin ihmetellään yhdessä.

   Koitan olla ajatelematta, mitä kaikkea olisi VOINUT tapahtua. Ihmeen vähällä päästiin - kiitoksia taas Varjelukselle (joka taatusti lukee tätä blogia :D)

   Nyt voi jo palata ihan tavalliseen arkeen, joka on sitä ihan parasta elämää mielestäni. Rikkaruhoarmeija odottaa pääsemistä Kukkenheimiin jälkikäsittelyyn. Jonkun pitää käydä nyhtämässä ne pirulaiset vain ensin.

   Poista
 4. Hyvä, että Kuapus toipuu vauhrilla. Sullon ollu ihan tehokas juhannus. Luulis ruusujen viihtyvän.
  Täälon turha märkää. Orotan kuivempia säitä. Niitähän on taas tulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen todella huojentunut kaiken tämän huolen jälkeen. Migreenikin käväisi ilmoittamassa, että paniikki on jo ohi.

   Meillä on erittäin harvoin liian märkää, mutta elo savimailla on toisenlaista. Ennuste näyttää iloisesti aurinkoista, josta ruusut ynnä pionit kiittävät!

   Poista
 5. Koettelemusten jälkeen sinulla onkin nyt ollut yhtä juhlaa. Mukava kuulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallinen arki on minulle sitä parasta mahdollista juhlaa. Nyt pitkään ja levollisesti nukutun yön jälkeen käytin koiran pitkällä lenkillä, jonka varrella se sai käydä uimassa. Seuraavaksi siirryn puutarhan puolelle nauttimaan kitkemisestä. Siistiä jälkeä on mukavaa itsekin ihailla.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kamera pitäisi viedä huoltoon, mutta kuinka sitä kesällä tulisi toimeen huoltokatkon aikana? Niinpä niin - ei mitenkään :)

   Poista
 7. Hyvä Rieko!
  Hienoa, että siellä toivutaan hyvää vauhtia. Meillä on myös mansikkakankangasta ruusualueen peittona ja kivituhka päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rieko on aikuistunut oikein mukavasti. Paljon sillä olikin petrattavaa - pentuaika ja puberteetti oli oikeaa rämäpää räminää ja kosolti kolttosia.

   Mansikkakankaaseen vannon kautta kiven ja kannon, koska en ehdi ja jaksa kitkeä koko isoa puutarhaa ihan jatkuvasti joka nurkalta. Se tuo suuren helpotuksen. Huollettava sekin toki on, mutta hitokseen paljon pienemmällä vaivalla.

   Poista
 8. Upea tuo 'Hiisi'! Pensasruusumaasta tulee varmasti ajan kanssa hieno. Mahtavaa kuulla, että kuopus toipuu vauhdilla. <3

  VastaaPoista
 9. 'Hiisi' yllätti minutkin hienoudellaan. Muutamia vuosia pitää antaa pensasruusumaalle, että se lihoo kukkivaksi. Maapohja on hyvä ja ravinteikas, ja paikka on aurinkoinen. Tosin myös tuulinen - mutta tosi hyvä ruusuille. Odotellaan rauhassa lopputulosta. Nyt näyttää kaljulle kyllä.

  VastaaPoista
 10. Iirikset on kauniit, lyhytikäsiä vuan. Toivotaan onnii keskilännentammelle.
  Hyvä kun tyttö on jo toipumassa. Onni ol matkassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iiristen lyhyttä kukintaa täydentää kuitenkin hienot, miekkamaiset lehdet. Minulla on paljon vyöhykkeiden II-III puuvartisia, jotka pärjäilevät oikein mainiosti vitosellakin. Luultavasti suosituksia tehdessä kokemus niiden menestymisestä pohjoisempana puuttuu. Näitä on jännää kokeilla ja katsoa - joskus tulee kyllä epäonnistumisiakin.

   Tuosta hyvästä onnesta olen perin kiitollinen taas tällä kertaa. Toiset ovat selvästi onnettomuusalttiimpia kuin toiset...

   Poista
 11. Istutuspuuhat ovat erinomaista terapiaa.
  Aika lähekkäin laitoit voimakaskasvuiset ruusut🙄tai ehkä kuva valehtelee?
  Väreiltään sopivat minun makuuni yhteen. Kukinta on osittain yhtäaikaista😚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Wasagaming'in ja 'Ritausma'n väli on himpun vajaa pari metriä. Samaa arvioin minäkin, että riittääkö? 'Sävel' pysyy pienenä ja pyöreänä. Siihen ehkä mahtuisi toinenkin samanlainen. Ankaraa pohtimista tämä ruusujen istutus :) Jos ihan pieleen menee, niin sitten siirretään.

   Täällä pohjoisessa kasvit eivät kasva yhtä rehevinä kuin etelässä. Sen näkee kaikissa kasvustoissa ja lajeissa. Kitulias pohjoinen...

   Poista
  2. Kuva tosiaan huijaa etäisyydessä. Kaksi metriä luulisi riittävän. Minulla Sävel on reilut 1,5 m korkea, mutta pysyttelee paikoillaan. Pitäisikö leikata reilummin? En tiedä, mutta tälläkin napsimisella kukkii.
   Niinpä, kasvu riippuu monista tekijöistä. Onnea kuitenkin uusille ruusuille!

   Poista