keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Uuden ruusumaan tilannepäivitys

En jaksa ahtaa kahden ruusumaan kuulumisia samaan postaukseen, joten aloitetaan tuoreimmasta tapauksesta. Tantaun ja Kordesin ruusuista tehtiin talven pimeinä iltoina yhteistyössä RuusuKummin kanssa istutussuunnitelmaa. Taimet tulivat keväällä, ja niitä on hoidettu kasvihuoneen hoivassa kunnes saivat antaa tilansa tomaateille. Siitä pitäen ne ovat olleet avomaalla purkissaan.

'Matador'in hehkulle on vaikea hakea vertaa. Syvää samettia on kukkansa -
tähän(kin) ihastuin ihan täysillä!
Yhden lajikkeen kanssa oli ongelmia, sillä kaikesta tehohoidosta huolimatta kaksi 'Pomponella' ruusua kuihtui. Koitin elvyttää runsaalla kosteudella, varjolla ja lopulta pussi purkin päällä pitämässä korkeaa ilman kosteutta. Silti ne eivät alun lupaavista silmuista huolimatta jaksaneet, vaan kuivuivat. Pieni menetys kokonaisuuden rinnalla, ja kolme samaa sorttia lähti kyllä elvytystoimissa kasvamaan.

'Dolomiti' on kaksivärinen ja tosi nätti

Kesä viipyi ja kevät piti kylmyydellään ennätysmäisessä otteessa. Hommat viivästyivät, mikä harmitti mutta ei ollut vakavaa. Ensimmäiset ruusut ehtivät kukkaan purkeissaan, joita olin huolella kastellut ja lannoittanutkin. Lopulta kaikki osat saatiin rakenneltua, eli haettua kuorma hevosen lantaa, korjattua jyrsin ja työstettyä kasvualusta. Istutus oli yhtä juhlaa!

Kaikkien romujen kanssa - saako esitellä Ruusumaa II
Kuva on huono, mutta ei nyt ole parempaa. Tämä on lähtöpiste joka kehittyy. Käytävien osuus näyttää järkyttävän suurelle, mutta siinä on optinen harha. Levitin katetta reilusti penkkiä ylöspäin. Käytävät oikeasti ei ole kovinkaan leveät. Tuo keskikäytävä on oikean kulkuväylän kokoinen ja nuo neliöiden hoitokäytävät on vain kapeat välmät.

Kovin panostus on kasvualustassa. Siinä pitää olla syvyyttä 60 senttiä, mikä on ihan hurjan paljon. Ruusut istutetaan jalostuskohta noin 15 sentin syvyyteen. Tästä johtuen hyvin kasvaneista taimista jäi näkyviin suurin piirtein latvatupsu. Tein jälleen kompromissia istutussyvyyden kanssa, sillä osa taimista ei ollut kasvanut 15 senttiä korkeammiksi. Jätin ne kuopalle ja lisään multaa niiden kasvettua.
Yhdeksän neliötä hehkuvan punaisia ruusuja. No välikäytävä vie vähän pinta-alaa.

Koostin kasvualustan multavasta perusmaasta, hevosen lantakompostista, turpeesta ja lisäsin multakasan multaa sekä tuhkaa. Katteeksi kokeilen Mustaa multaaa säkistä, sillä en uskaltanut liikalannoituksen takia kattaa lantakompostilla. Viisainta sorvata perusmaahan peruslannoitus ja antaa taimien juurtua. Toisena vuonna voi buustata terhakkaammalla lannoituksella, mistä lisää juttua seuraavassa postauksessa. Ekan vuoden tärkeä juttu on riittävä kastelu. Kastelen samalla intensiteetillä kuin tomaatteja. Ne eivät kuivahda ensinkään, mutta eivät kärsi liikakastelustakaan.


Toiset yhdeksän neliötä purppuraisia ruusuja

Pari kärhöäkin pääsi ruusumaahan. Tarkoitus on lisätä sinne myös perennoja sisustamaan ruusujen eloa ja tuomaan väriä myös alkukesään. Koeruusujen maa on tehty vailla visuaalista ajattelua pelkästään tutkimaan niiden menestymistä V-vyöhykkeellä. Siitä on nyt paljon opittu mm. hoitokäytävien suunnittelussa sekä ruusujen sommittelussa. Koen edistyneeni hyvässä opissa.

Purppuraisten ruusujen penkkiä koristaa viinikärhö 'Venosa Violacea',
jonka menetin tappotalveen 2015/2016. Uusintapainos tuli Westphalilta.

Kärhöpenkkien uudistaminen alkoi istuttamalla ruusumaahan muutamia lajikkeita. Kärhöseinää varten onkin taimet koossa, kunhan saan aikaiseksi istuttaa ne syvälle kunnostettuun maahan.

Samaan telineeseen edellisen kanssa sujahti uusi tuttavuus 'Night Veil'
Kärhöt ja ruusut ovat mielestäni upea yhdistelmä. Ne viihtyvät samoissa oloissa ja kärhöt eivät vie ruusujen elintilaa, vaan kiipeävät omiin korkeuksiinsa. Molemmissa on runsasta valikoimaa sommitella värejä yhteen.

Kunhan tämä syksyltä tuntuva kylmä kausi hellittää otteensa, niin postaan ekan ruusumaan kuulumiset. Tämä +10 astetta ajoittaisessa tihkusateessa ei tunnu ensinkään heinäkuiselta. Heinäpoutia odotellessa! Nykyisessä trendissä kesän lämpösumma ei kovin korkealla pääse nousemaan.

16 kommenttia:

 1. Tänä kesänä lämpö on harvoin nähty vieras. Huomattavasti useammin saisi kyläillä jos minulta kysytään. Kaunis uusi ruusumaa, huolellista työtä olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli meillä muutama hellepäivä toukokuussa ja pari kesä-heinäkuun vaihteessa... enempikin lämpöä tarttis, sillä kasveilla on edelleen kirittävää kylmän kevään jäljiltä.

   Poista
 2. Verin talaviset romppehet niskaha, turha täristä. Pihahommat o ny aiva topis. Hiano tuloo tuastaki ruusumaasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkähihainen oli taas tarpeen, mutta kalsarit jätin vielä kaappiin. Pihalle en viittinyt mennä tänään. Ihan kuin syksykelit. Hyh.

   Poista
 3. Kysymättäkin on selvää, että mielettömän työmäärän olet tehnyt ruusujen kasvualustan rakentamisessa ja kasvien istuttamisessa. Alueesta tulee hieno ja kärhöt todellakin sopivat joukkoon.
  Ihme kesä. Nytkin istun villasukat jalassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli aika hyvät pohjat ja lisämullat ihan vieressä, eli mielestäni näpsäkästi sain kasvualustan tehtyä. Istus oli kyllä iso ilo - ja kukinnan odotus toinen jännän paikka!

   Tänään +7 astetta, tihkusadetta kylmässä tuulessa... ei ollut kivaa. Mutta minkäs teet, saa vain valittaa säästä :)

   Poista
 4. Todella kaunis ruusumaa, tulisi vaan lämmintä ja aurinkoisia päiviä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän niitä lämpimiä ja aurinkoisia päiviä ole vielä jäänyt varastoon, Irma. Niitä odotellessa.

   Poista
 5. Aivan ihana tuosta tulee, kun kaikki kukkivat. Nyt vain sitä lämpöä jostain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kuvia tulee, kunhan juurtuvat ja alkavat kukoistamaan. Sitä lämpöähän tähän puuhaan tarvittaisiin.

   Poista
 6. Sitä lämpöä ja aurinkoa minäkin niin toivon kauniille ruusuillesi. Hyvin perustettu ruusumaa on ilo ja totta, ruusut ja kärhöt sopivat upeasti yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jännään myös miten valikoidut ruusut rimmaavat keskenään. Sain sentään kovan luokan suunnitteluapua.

   Poista
 7. Villasukissa on värjötelty ja hilkulla oli viime yönä ettei mennyt nollaan kelit!
  Kunhan nuo tuosta pääsevät kasvuun ja kukkivat täysillä, niin sanon minä että on komeeta :)

  VastaaPoista
 8. Onneksi lämpimämpi ilmavirtaus tuli taas, ja kylmät jäivät taakse. Toivotaan aurinkoa, vähän sadettakin ja lämpöjä rutkasti lisää. Moni kasvi niitä kaipaisi jo.

  VastaaPoista
 9. Vilpoisaa on ollut täälläkin, toissayönä +4,5 astetta ja heinäkuussa III-vyöhykkeellä on aika raikasta, onneksi kurpitsat säilyivät istutusmontuissaan! Saisi jo alkaa edes hiukkasen lämpenemään ja pioneiden kukintajuhlan aikaan sateita ei kaivata. Ihania nuo ruusut ja kärhöt, upea projekti! Ruusuillesi tulee hieno kasvuunlähtö muhevassa syvässä maassa. Yritän olla hurmaantumatta vaikka avoimien puutarhoiden ainoa kohteeni oli Korpijaakon tila Hämeenkyrössä, kuumeeseen se ei paljoa lievitystä tuonut, ihania kukkijoita siellä olikin! Lauri vielä kannusti tulemaan hakemaan keväällä juuriversoja, arvaa mikä houkutus! Yksi ruusu meni hankintalistalle - kerrottu punalehtiruusu, ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä onneksi lämpeni taas. Ruusujen eloa on jännä seurata, varsinkin nämä uudet tapaukset kutkuttavat. Vastaako kuvat netissä todellisuutta, kas siinä kysymys!

   Pitääpä tarkistaa tuo kerrottu punalehtiruusu - josko se inspiroisi täälläkin!

   Poista