torstai 30. maaliskuuta 2017

Teemme kevättä - kylvölautta ja pesupuuhia

Perin hitaasti kevät etenee, joten on tehtävä asioille jotain. Aloitetaan kylvöistä - olethan kuullut kylvölautasta?
Helppo ja varma itäminen isommille siemenille

Tämä on tosi helppo tapa idättää tasaisessa kosteudessa vähän isompia siemeniä. Tuossa on tomaatin ja paprikoiden siemeniä. Tarvitaan vain astia (jäätelö, lihalaatikko tmv) pala talouspaperia tai suodatinpussi, stryroxinpalanen ja liraus vettä. Styroxiin tehdään permanent tussilla ruudukko, johon laitetaan numerot. Nakataan sen päälle imukykyinen paperi. Tällätään styroxinpalanen kellumaan veteen, jolloin paperikin imee vettä itseensä. Laitetaan näin syntyneelle lautalle idätettävät siemenet ja listataan mikä lajike on missäkin ruudussa. Koko höskän voi sujauttaa vielä muovipussiin itämisen ajaksi.

Siemenet pysyvät tasakosteina ja itävät nopeasti.
Siemenet itävät osa nopeasti ja hitaammin itävät saavat jäädä kellumaan lautalle itämiseen asti. Kun taimet on sirkkalehdellä, ne voi poimia omiin potteihinsa jatkamaan kasvua.

Itäneet ovat valmiina multiin. Kuva viime vuodelta.
Multiin huitaisin itämään samettiruusua, timjamia, salviaa, iisoppia ja herneitä versoiksi kasvatettavaksi. Olen tosi kehno siemenkasvattaja, mutta aina vain yritän jotain kylvää. Yleensä ostan sitten kunnolliset taimet, kun omat on hurjan kurjia ruippanoita. Näin se vain menee, ei ole minun taitolajini tämä. Jos suinkin onnistun saamaan taimet ulos asti, niin kyllä ne sitten pärjää. Useimmat teloitan syystä tai toisesta ennen sitä. Tästä syystä kylvän mahdollisimman myöhään, eli maalis- huhtikuun taitteessa. Silloin jää vähemmän aikaa tappaa taimet johonkin laiminlyöntiin.

Sain isomman lapsenikin kotiin käymään. Ylioppilaskirjoitukset on takana ja jatko-opiskelupaikatkin on saaneet hakupaperinsa. Oli hyvä hetki henkäistä ihan kotosalla. Sain siis vähän apuja kevään puuhiin. Tänään pestiin kasvihuonetta sisältä.

Aurinkolasit päähän ja kasvihuoneeseen. Oli aurinkoista ja kuumaa!
Kun kerran kasvarin kasvit on heitetty itämään, niin pitäähän kesämajakin siistiä taas käyttökuntoon. Nyt on kennolevyt puhtaita ja metalliosatkin jynssätty hämähäkin seiteistä ja levästä puhtaiksi. Vielä tarvitsee kasvualustan kunnostuksen, niin homma on sielläkin valmista. Sitä kevättä vaan odotellaan kantohankien keskellä....

Iloa, valoa ja keveitä askelia tielläsi!

12 kommenttia:

 1. En oo koskaa kokeellu kylyvölauttaa, vois joskus. Vaikuttaa tarpeheksi helapolta. Kiva ku saa joskus apuja, varsinki siivouksehen, joka ei oo mun lempihommaa.
  Täälon täys talavi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo ja varma tapa idättää, kannattaa kokeilla Navettapiika. Ja siivousapu on aina tervetullutta. Esikoinen on oikein noheva puuhakaveri. Kiva muutenkin puuhata ja rupatella samaan aikaan. Ei tunnu hommatkaan yhtä ankeilta, kuin yksi ähertäessä.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kylvömenetelmä, eipä ole tullut kokeiltua aiemmin. Onko tämä varmempaa kuin siementen kylväminen multaan?
  Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä systeemi taitaa olla apinoitu Chili-forumilta. Etuna on se, että siemenet eivät homehdu ja koulimisen voi tehdä sitä tahtia kun siemenet itävät. Itämisolosuhteet ovat optimaaliset, eikä kasteluvirheitä tule.

   Samoin sinulle oikein mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Minua niin ilahduttaa tuo sinun jokavuotinen vilpitön halu ja into kasvattaa taimet itse. Yrittänyttä ei laiteta :D

  Minä jo luovutin aiemmista nöyryytyksistä johtuen. Kylvölautta on mainio, siinä itää hyvin. Mutta kun on oikein raskaan sarjan tunari niinkuin minä, ne taimet kuolee siihen lautalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ripaus sarkasmia piristää päivää :D Ei tästä taatusti tule tälläkään kertaa yhtään mitään, mutta kuten totesit... yrittänyttä ei laiteta. Ja tyhjän saa tekemättäkin :)

   Hauskaa aprillipäivää sinne Torpalle!

   Poista
 4. Kylvölautalla kokeilin sitä hämähäkkikukkaa, mutta en onnistunut sen kanssa millään konstilla.
  Niin, että ei täälläkään aina onnistuta, ei edes idättämään. Tänään juuri nakkasin yhden kuolleen pikkutaimen pois, mutta onneksi jäi vielä monta.
  On siinä kasvattamisessa oma viehätyksensä ja tämä kevättalvi menee huomattavasti nopeammin, kun värkkää mullan ja siementen kanssa.
  Siistiä tuli kasvarissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos millään konstilla ei onnistu, niin vika on siemenissä. Ne tietyissä olosuhteissa ja ajan kanssa menettävät elinvoimansa.

   Kevättalvi tuntuu aina hirmuisen pitkälle, kun malttamattomana odottaa pihapuuhiin pääsyä. Kylvöt on sijaistoiminto, jolla koitetaan päästä puolijuoksua puutarhuroimaan :)

   Poista
 5. No on kyllä kätevää tuollainen siemenen herättäminen! Hurja, en ole ennen nähnyt. Kaikkea oppii, kun on ystäviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siementen herättäminen - sitähän se juurikin on! Kannattaa joskus kokeilla, sillä konsti on helppo ja hyvä.

   Poista
 6. Olen tästä tänä keväänä lukenut, mutta en ole vielä testannut. Hyviä tuloksia kuulemma tulee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöiselle ihan tumpelolle tuo on oivallinen niksi. Kiva kun poikkesit blogissa!

   Poista